Ефірні масла (камфора, ментол, лімонен, гераніол), смоляні кислоти, каучук, різні рослинні пігменти (каротин, вітаміни групи А).
Хімічно споріднені до терпенів вітамін Е, К а також кофермент КоQ. В залежності від числа ізопропенових групіровок всі терпени діляться на: монотерпени (2 групи), дитерпени (4групи), тритерпени (6 груп), тетратерпени (8 груп).
До групи каротинів відносяться речовини забарвлені в жовтий або рожевий колір і вони є сполуками, що складаються із 8 ізопренів. До них відносяться 65-70 природних пігментів, які місяться в рослинах. Вони зумовлюють колір моркви, пожовклого листя, томатів. Для людини мають велике значення неокислені каротини (b-каротин). Аліцин - ефірне масло часнику.
Біологічне значення ефірних масел - сприяють опиленню квітів (комахів), попереджують випаровування води із листів, являється компонентом фітонцидного комплексу речовин.