Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Обмін білків.

 

Роль білків у харчуванні дуже важлива, бо в організмі людини немає білкових депо. Людина повинна на добу вживати 110 г повноцінного білку, який містить незамінні амінокислоти, особливо триптофан, лізин та метіонін. Перетравлювання білків починається в шлунку (працює ендопептидаза пепсин, рНоптимум в кислому середовищі), продовжується в 12-палій кишці за дії протеолітичних ферментів підшлункової залози, які активні в лужному середовищі (працюють ендопептидази трипсин, хімотрипсин, які утворюються з попередників шляхом обмеженого протеолізу внаслідок дії ентерокінази і подальшої самоактивації). В панкреатичному соці міститься також карбокси- та амінопептидази, дипептидази. Всмоктуються стінками кишечника лише амінокислоти, залишок негідролізованих білків у товстому кишечнику піддається гниттю за дії мікроорганізмів:

H2N — CH — COOH H2N — CH — COOH

½ ½

(CH2)3 ® H2N — (CH2)4 — NH2 (CH2)4 ® H2N — (CH2)4 — NH2

½ -CO2 путресцин ½ -CO2 кадаверин

NH2 NH2

орнітин лізин

 

Ці аміни (поліаміни) належать до трупних отрут. За дії ферментів мікрофлори товстого кишечнику з амінокислот утворюються токсичні речовини з неприємним запахом (індол, скатол, крезол, фенол і інш.), ці сполуки з кишок через ворітну вену попадають до печінки, де знешкоджуються, взаємодіючи з активними формами сірчаної та глюкуронової кислот і виводяться з організму з сечею. Сірковмісні амінокислоти при гнитті утворюють H2S. Процеси гниття білків інтенсивно розвиваються при вживанні недоброякісної їжі, порушенні режиму харчування та хворобах травного тракту. Вони мають місце при мікробному псуванні м’яса та гнитті стічних вод м’ясокомбінатів. Ці процеси погіршують якість м’яса при зберіганні в несприятливих умовах:

триптофан b-індолпропіонова кислота скатол індол

 

З амінокислот в організмі синтезуються біологічно-активні сполуки. При декарбоксилюванні гістидину утворюється гістамін, а при декарбоксилюванні з послідуючим окисленням триптофану – серотонін. Зазначені речовини, разом з поліамінами, відносяться до групи біогенних амінів. Гістамін та серотонін називають гормонами місцевої дії, а серотонін є важливим медіатором ЦНС. Гістамін сприяє виділенню травних соків, підвищує перистальтику кишечника та кров’яний тиск, а в значних кількостях викликає шоковий стан, що спостерігається, зокрема, при тяжких опіках. Недостача в організмі серотоніну викликає цілий ряд психічних хвороб, в тому числі депресивні стани. Необхідний рівень серотоніну і триптофану міститься в м’ясних продуктах.

Важливу роль в енергозабезпеченні скорочення м’язу відіграє креатинфосфат:

 

NH2 NH2 NH2 H2N — CH — COOH

½ ½ ½ ½

CH2 + C = NH ® C = NH + (CH2)3

½ ½ ½ ½

COOH NH CH2 NH2

гліцин ½ ½ орнітин

(CH2)3 COOH

½ гуанідиноцтова кислота

CH — NH2

½

COOH аргінін

 

 

NH2 NH2 креатинкіназа HN ~ PO3H2

½ ½ +АТФ ½

C = NH C = NH -АДФ C = NH

½ ® ½ « ½

CH2 N — CH3 N — CH3

½ ½ ½

COOH CH2 CH2

½ ½

COOH COOH

креатин креатинфосфат


Читайте також:

  1. Автоматичний обмін даними.
  2. АДАПТАЦІЯ ОБМІНУ РЕЧОВИН ДО М'ЯЗОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  3. Американський стандартний код для обміну інформацією ASCII.
  4. Білковий обмін
  5. Білковий обмін
  6. Білковий обмін: загальні відомості
  7. Буфер обміну — це тимчасове місце зберігання інформації, яку було скопійовано або переміщено з одного місця з метою використання в іншому.
  8. Бухгалтерський облік валютообмінних операцій банків
  9. Вантажообмін між відправниками і отримувачами
  10. Вентиляція. Види вентиляції. Організація повітрообміну в приміщеннях, повітряний баланс, кратність повітрообміну
  11. ВЗАЄМОЗАЛЕЖНІСТЬ ХАРАКТЕРУ ЗОВНІШНЬОТОРГОВЕЛЬНОГО ОБМІНУ ТА РІВНЯ ІНТЕНСИВНОСТІ ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ
  12. Визначення обсягу та кратності повітрообміну




Переглядів: 413

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Основні перетворення ліпідів у харчовій промисловості | Катаболізм амінокислот.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.