Заходи по їх охороні та раціональному використанню й підвищенню родючості
В даному розділі курсової роботи перед опрацюванням п.3.1 студент наводить загальні відомості про господарство (географічне та адміністративне розташування); його віддаленість від обласного та районного центрів; шляхи сполучення та пункти здачі (реалізації) сільськогосподарської продукції; коротку характеристику діяльності господарства; структуру посівних площ та земельних угідь; ґрунтовий покрив (згідно розділу 2); сівозміни (в т.ч. польової) та їх призначення; врожайність основних сільськогосподарських культур; забезпеченість людськими і матеріальними ресурсами (сільськогосподарськими машинами, технікою, переробними комплексами тощо); структурні підрозділи; організацію на території господарства зрошення, осушення, наявність лісомеліоративного фонду, садів та ягідників і т.п. Дані щодо земельних ресурсів, ґрунтового покриву та врожайності сільськогосподарських культур у господарстві студент оформляє у вигляді таблиці 7.
За умови зміни напрямку використання конкретних земель показати трансформацію угідь.
Таблиця 7. Загальна характеристика господарства
Сівозміна (польова)
Урожай-ність культури, ц/га
Земельні ресурси господарства
Ґрунти господарства
угіддя
площа, га
назва
площа, га
1.
загальна
2.
- сільськогосподарська
3.
в т.ч. рілля
4.
сади
5.
сінокоси
Продовження таблиці 7
6.
луки, пасовища
7.
- несільськогосподарська
8.
в т.ч. ліс
9.
ставки
10.
дороги
господарські будівлі
інші землі
Дані у вступі подаються про конкретне реально існуюче господарство або за завданням викладача.