МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯЖири − один з найважливіших компонентів харчування людини. Крім вживання у їжу безпосередньо вони знаходяться у великій кількості харчових продуктів. Зі всіх головних харчових компонентів жири є самими енергетично насиченими. Крім того харчові жири є незамінним джерелом поліненасичених жирних кислот та жиророзчинних вітамінів А, Д, Е, К). Згідно з сучасними науково обґрунтованими рекомендаціями науковців, фахівців-дієтологів жири повинні забезпечувати близько 30 % енергетичної добової потреби людини. Жири є складними ефірами трьохатомного спирту - гліцерину і вищих одноосновних карбонових кислот та відносяться до класу ліпідів. Загальна назва таких сполук − «ацилгліцероли» або «ацилгліцерини», найчастіше триацилгліцерини, у яких в якості ацилів виступають вищі жирні кислоти (головним чином насичені пальмітинова, стеаринова та ненасичені олеїнова, лінолева, ліноленова). Природними жирами є не індивідуальна речовина, а суміш різних ацилгліцеринів. Ліпіди– група різноманітних за складом нерозчинних у воді органічних речовин, які відрізняються розчинністю в органічних розчинниках. Вони є похідними вищих жирних кислот та спиртів і широко представлені у тканинах людини, тварин, рослин і мікроорганізмів і відграють важливу роль в життєвих процесах. Ліпіди є основним компонентом клітинних мембран, впливають на їх проникність, беруть участь в створенні міжклітинних контактів, в передачі нервового імпульсу і в м'язовому скороченні, забезпечують захист різних органів від механічних дій. Відносно харчових жирів зазвичай застосовують терміни "жири" і "олії". Поняття "жири" зазвичай відноситься до тваринних жирів, що знаходяться при кімнатній температурі в твердому стані. Виняток становить рідкий риб'ячий жир. Рослинні олії при кімнатній температурі знаходяться в рідкому стані (виключенням є тверді тропічні олії − пальмова, пальмоядрова та кокосова та гідрогенізовані рослинні олії - саломаси). Тваринні жири присутні в молоці і молочних продуктах, свинячому салі, баранячому, яловичому, риб'ячому жирі. Їх отримують методом витоплювання Рослинні олії отримують з насіння соняшнику, ріпаку, сої, кукурудзи, арахісу і інших олійних культур. В теперішній час длявидобутку олії з насіння застосовують два способи: пресування (механічний віджим олії на шнекових прессах) та екстракцію (вилучення олії за допомогою органічних розчинників). На більшості олієдобувних підприємств видобуток олії здійснюють за схемою форпресування-екстракція: спочатку отримують олію пресовим способом, а потім вилучають решту олії екстракцією форпресової макухи, Однократний видобуток олії методом екстракції, що отримав назву – метод прямої екстракції, доцільно використовувати для насіння сої. Лабораторна робота № 1 Читайте також:
|
||||||||
|