1. Виявлення і вилучення з раціону продуктів, що викликають здуття.
2. Обмеження цукру і його замінників.
3. Збільшення фізичного навантаження.
4. Відмова від жувальних гумок.
5. Відмова від куріння.
6. Прийом їжі невеликими порціями 4-5 раз в день.
7. Вживання продуктів з ацидофільними культурами.
Немедикаментозне лікування дисбактеріозубазується на раціональній дієтотерапії – повноцінній, щадячій, що покращить функціональний стан кишечника, буде стимулювати процес регенерації. Це нежирне відварене м’ясо, гречана, рисова каші, білий черствий хліб, у великій кількості овочі.
При діареї тимчасово виключити гарячий хліб, сирі овочі, гострі приправи. Раціонально використовувати слизисті вівсяні супи, киселі, желе з моркви, айви. при закрепі – хліб з висівками, гречана каша, сирі овочі, кислі фрукти. При метеоризмі обмежити бобові, мед, цукерки, збільшити кількість вареного м’яса і риби.
Дітям доцільно давати кисломолочні продукти і суміші, приближені до жіночого молока – „АГУ-1”, „Малютка”, для дітей старшого віку – „Ацидолакт”, „Нарине”, „Лактобактерин”, „Віта”, „Біфідокефір”, йогурти.