МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ТА ЗАДАЧІ ВИКОНАННЯ КВАЛІФІКАЦІЙНИХ РОБІТ БАКАЛАВРІВ І СПЕЦІАЛІСТІВПроектування технологій і технічних засобів для тваринництва
За редакцією
Учбовий посібник
Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як учбовий посібник для студентів вищих навчальних закладів III – IV рівнів акредитації
Харків 2008 ББК 40.715я73 К33
УДК 631.22 (075)
Рецензенти: Пащенко В.Ф. – д-р техн. наук, проф. ХНАУ Козаченко О.В. – д-р техн. наук, проф. ХНТУСГ ім. Петра Василенка
Гриф надано Міністерством освіти і науки України Лист № _____від________________року
К33 Проектування технологій і технічних засобів для варинництва: Полупанов В.М., Скорик О.П., Науменко О.А., Бойко І.Г., Грідасов В.І., Дзюба А.І. За редакцією Полу панова В.М., Скорика О.П. Харків ХНТУСГ, 2008. – 520 с. Укр. мовою
ISBN 5-7763-1159-4 У навчальному посібнику приведені задачі, організація виконання та структура кваліфікаційних робіт бакалаврів, спеціалістів і магістрів; методика виконання технологічних розрахунків кваліфікаційних робіт та конструктивних розрахунків машин та обладнання для тваринництва, методика виконання магістерських робіт. Посібник рекомендується для студентів вищих навчальних закладів України по спеціальностях 090.215 «Машини та обладнання сільськогосподарського виробництва» та 091.902 «Механізація сільського господарства», а також може бути корисний для слухачів курсів підвищення кваліфікації, наукових працівників і спеціалістів сільського господарства інженерного профілю.
Табл. 68. Іл..143. Бібліографія: 87 назв.
ББК 40.715я73
ISBN 5-7763-1159-4ãПолупанов В.М., Скорик О.П., Науменко О.А., Бойко І.Г., Грідасов В.І., Дзюба А.І. ãХНТУСГ, 2008 Зміст ВСТУП................................................................................................................ 8 1 ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ТА ЗАДАЧІ ВИКОНАННЯ КВАЛІФІКАЦІЙНИХ РОБІТ БАКАЛАВРІВ І СПЕЦІАЛІСТІВ..................................................................... 10 2 ОРГАНІЗАЦІЯ ВИКОНАННЯ І СТРУКТУРА КваліфікаційниХ РОБІТ БАКАЛАВРІВ І СПЕЦІАЛІСТІВ..................................................................... 11 2.1 Вибір та узгодження тем кваліфікаційних робіт................................. 11 2.2 Порядок виконання кваліфікаційної роботи....................................... 11 2.3 Організація захисту кваліфікаційних робіт........................................ 12 2.4 Тематика та зміст кваліфікаційних робіт............................................ 14 2.4.1 Тематика кваліфікаційних робіт спеціалістів (спеціальність 7.090.215 “Машини та обладнання сільськогосподарського виробництва)......... 14 2.4.2 Тематика кваліфікаційних робіт напрямку підготовки бакалаврів (6.100.102 “Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва”). 16 2.4.3 Тематика кваліфікаційних робіт спеціалістів (спеціальність 7.091.902 “Механізація сільського господарства”)................................................. 17 3 Загальні положення та задачі виконання магістерських робіт 19 3.1 Загальні положення............................................................................... 19 3.2 Організація виконання магістерських робіт і вимоги до їх оформлення...... 20 3.3 Вимоги до оформлення магістерських робіт....................................... 24 3.4 Тематика та структура магістерських робіт....................................... 29 4 Методика виконання технологічних розрахунків кваліфікаційних робіт................................................................................................................. 34 4.1 Вихідні дані для проектування............................................................. 34 4.1.1 Системи і способи утримання тварин і птиці.................................. 34 4.1.2 Визначення структури стада............................................................. 53 4.1.3 Норми годівлі і складання раціонів................................................... 54 4.2 Проектування генерального плану..................................................... 63 4.2.1 Вибір ділянки........................................................................................ 63 4.2.2 Умови розробки схеми генерального плану.................................... 65 4.2.3 Внутрішнє планування інженерно-будівельних споруд в тваринницьких приміщеннях................................................................................................. 74 4.2.4 Охорона навколишнього середовища............................................ 102 4.3 Проектування і розрахунок технологічних ліній приготування кормів 110 4.3.1 Загальні відомості............................................................................. 110 4.3.2 Обґрунтування і вибір технології обробки кормів. Складання схеми технологічного процесу............................................................................ 111 4.3.3 Розрахунок кількості кормів............................................................ 115 4.3.4 Розрахунок технологічної лінії навантаження і підвозу кормів. 116 4.3.5 Розрахунок технологічних ліній приготування кормів............... 117 4.4 Технологічний розрахунок роздавання кормів................................ 120 4.4.1. Загальні відомості............................................................................ 120 4.4.2.Технологічний розрахунок мобільних кормороздавачів............. 121 4.4.3 Технологічний розрахунок стаціонарних кормороздавачів....... 125 4.5 Технологічний розрахунок лінії водозабезпечення......................... 127 4.5.1 Загальні відомості, вимоги до виконання технологічного процесу 127 4.5.2 Обґрунтування вибору технологічної лінії..................................... 127 4.5.3 Розрахунок технологічної лінії....................................................... 129 4.6 Технологічний розрахунок лінії доїння сільськогосподарських тварин.... 135 4.6.1 Зоотехнічні вимоги до процесу доїння........................................... 135 4.6.2 Вибір варіантів технології та засобів машинного доїння............ 137 4.6.3 Розрахунок параметрів процесу доїння та кількості доїльного обладнання...................................................................................................................... 140 4.6.4 Використання роботизованих доїльних установок..................... 142 4.7 Технологічне обґрунтування процесу первинної обробки молока 144 4.7.1 Способи первинної обробки молока............................................... 144 4.7.2Визначення продуктивності технологічних ліній первинної обробки молока...................................................................................................................... 146 4.7.3 Визначення кількості резервуарів.................................................... 147 4.7.4 Визначення витрат тепло- та холодоагентів................................. 148 4.8 Технологічний розрахунок лінії прибирання гною в тваринницьких приміщеннях...................................................................................................................... 149 4.8.1 Загальні відомості............................................................................. 149 4.8.2 Деякі технологічні схеми видалення та утилізація гною............ 151 4.8.3 Добовий вихід гною і витрата підстилкового матеріалу............. 156 4.8.4 Розрахунок технологічної лінії прибирання гною........................ 157 4.8.5 Розрахунок гноєсховищ.................................................................. 159 4.8.6 Розрахунок лінії переробки гною..................................................... 159 4.9. Особливості проектування технологічних ліній в птахівництві.. 163 4.9.1 Розрахунки кількості кліткових батарей........................................ 163 4.9.2 Технологічна лінія годування птиці.............................................. 164 4.9.3 Технологічна лінія напування птиці.............................................. 167 4.9.4 Технологічна лінія видалення посліду.......................................... 168 4.9.5 Технологічна лінія збирання та обробки яєць............................... 170 4.10 Розрахунок параметрів обладнання мікроклімату приміщень..... 173 4.10.1 Системи вентиляції......................................................................... 173 4.10.2 Розрахунок параметрів мікроклімату........................................... 174 4.10.3 Розрахунок витяжних і приточних ( припливних ) каналів....... 177 4.10.4 Ультрафіолетове опромінення....................................................... 179 4.10.5 Системи освітлення........................................................................ 179 5. Методика виконання конструктивних розрахунків машин та обладнання для тваринництва..................................................... 183 5.1 Загальні положення розрахунку машин для тваринницьких підприємств 183 5.1.1 Узагальнюючі положення конструктивної розрахункової частини дипломного (курсового) проекту................................................................................... 183 5.1.2 Зооінженерні вимоги до машини, яка розробляється................... 184 5.1.3 Вибір та обґрунтування технологічного процесу машини, яка розробляється...................................................................................................................... 185 5.1.4 Обґрунтування вибору раціональної конструкції машини та обладнання 185 5.1.5 Конструктивна схема машини........................................................ 185 5.1.6 Вибір кінематичної схеми машини................................................. 185 5.1.7 Технологічний розрахунок машини............................................... 186 5.1.8 Розрахунок продуктивності машини............................................. 187 5.1.9 Конструктивний розрахунок робочих органів машини............... 187 5.1.10 Розрахунок міцності вузлів та деталей машини......................... 187 5.2 Розрахунки параметрів робочих органів соломосилосорізок........ 188 5.2.1 Загальні відомості............................................................................. 188 5.2.2 Визначення основних параметрів дискових соломосилосорізок 188 5.2.3 Визначення основних параметрів барабанних соломосилосорізок 192 5.2.4 Розрахунки штифтового подрібнювача......................................... 193 5.2.5 Розрахунок потужності на привод подрібнювача........................ 195 5.2.6 Визначення геометричних і кінематичних параметрів живильника 196 5.2.7 Визначення параметрів вальців живильника................................ 197 5.2.8 Визначення потужності, необхідної для приводу живильника... 197 5.2.9 Розрахунки пневматичного вивантажувального пристрою....... 198 5.3 Розрахунки параметрів робочих органів дробарок кормів............... 199 5.3.1 Зоотехнічні вимоги до технологічних операцій дробарок при приготуванні концентрованих кормів............................................................................. 199 5.3.2 Розрахунок молоткових дробарок.................................................. 200 5.3.2.1 Конструктивний розрахунок молоткових дробарок.................. 200 5.3.2.2 Розрахунок системи відводу і розподілу продуктів подрібнення 206 5.3.2.3 Визначення енергетичних показників дробарки........................ 209 5.3.3 Вальцьові млини................................................................................ 212 5.3.3.1 Будова і робота вальцьових млинів............................................. 212 5.3.3.2 Розрахунок конструктивних параметрів і техніко-економічних показників вальцьових млинів..................................................................................... 214 5.4 Розрахунки параметрів мийок і подрібнювачів коренебульбоплодів 216 5.4.1 Основні вимоги до машин............................................................... 216 5.4.2 Розрахунки шнекової мийки............................................................ 217 5.4.3 Розрахунки дискового подрібнювача коренеплодів.................... 219 5.5 Розрахунок параметрів робочих органів дозаторів.......................... 221 5.5.1 Загальні відомості............................................................................. 221 5.5.2 Розрахунок бункерів......................................................................... 222 5.5.3 Барабанні та секторні дозатори....................................................... 224 5.5.4 Стрічкові дозатори............................................................................. 227 8.3.3 Шнекові дозатори.............................................................................. 229 5.5.5 Дискові та тарілкові дозатори......................................................... 230 5.5.6 Відцентрові дозатори........................................................................ 232 5.5.7 Вібраційні лоткові дозатори............................................................. 234 5.6 Розрахунки параметрів конструкцій і робочих органів змішувачів кормів. 235 5.6.1 Сутність процесу змішування і його коротка характеристика... 235 5.6.2 Стан і перспективи розвитку устаткування для змішування...... 236 5.6.3 Розрахунок параметрів шнекових змішувачів безперервної дії... 239 5.6.4 Розрахунок параметрів двовальних лопатевих змішувачів періодичної дії 242 5.6.5 Розрахунок параметрів одновальних лопатевих змішувачів періодичної дії...................................................................................................................... 243 5.7 Розрахунки параметрів робочих органів роздавачів кормів........... 244 5.7.1 Загальні вимоги................................................................................ 244 5.7.2 Розрахунок робочих органів стаціонарних кормороздавачів..... 245 5.7.2.1Розрахунок стрічкових робочих органів..................................... 245 5.7.2.2 Розрахунок ланцюгово-планчатих робочих органів................ 252 5.7.2.3 Розрахунок ланцюгових робочих органів.................................. 254 5.7.2.4 Розрахунок скребкових робочих органів.................................... 256 5.7.2.5 Розрахунок шнекових робочих органів....................................... 261 5.7.2.6 Розрахунок спірально-гвинтових транспортерів....................... 264 5.7.2.7 Розрахунок пристроїв для транспортування кормів по трубам 267 5.7.3 Розробка робочих органів мобільних кормороздавачів................ 269 5.7.4 Розрахунок енергетичних показників кормороздавача............... 271 5.8 Розрахунок параметрів конструкціїй та робочих органів машин для доїння 275 5.8.1 Загальні відомості............................................................................. 275 5.8.1.1 Вакуумні системи доїльних машин............................................. 275 5.8.1.2 Конструктивно-технологічний аналіз типів вакуумних установок 278 5.8.1.3 Визначення витрат повітря доїльною машиною........................ 281 5.8.1.4 Обгрунтування взаємозв’язку параметрів ротаційного лопатевого вакуумного насоса................................................................................... 283 5.8.1.5 Оптимізаційний вибір конструктивних параметрів доїльного вакуумного насоса......................................................................................................... 285 5.8.2 Доїльні апарати................................................................................. 287 5.8.2.1 Конструктивно-технологічний аналіз доїльних апаратів........ 287 5.8.2.2 Розрахунок параметрів складових доїльних апаратів.............. 289 5.8.2.2.1 Силовий аналіз роботи колектора............................................. 289 5.8.2.2.2 Розрахунок параметрів пневмогідравлічного пульсатора.... 294 5.9. Розрахунок параметрів конс трукцій та робочих органів машин для первинної обробки молока.......................................................................................... 295 5.9.1 Пластинчаті теплообмінні апарати................................................ 296 5.9.2 Розрахунок технологічних параметрів пластинчатих теплообмінних апаратів для пастеризації і охолодження молока................................................. 298 5.9.2.1 Визначення критеріїв подібності для проведення гідродинамічних розрахунків................................................................................................. 298 5.9.3 Розрахунок технологічних параметрів.......................................... 300 5.10 Розрахунки параметрів машин для прибирання та утилізації гною 302 5.10.1 Розрахунок скребкових транспортерів колової дії...................... 302 5.10.2 Гідравлічний спосіб видалення рідкого гною.............................. 307 5.11 Методика обґрунтування параметрів водозабезпечуючого обладнання тваринницьких підприємств..................................................................... 311 5.11.1 Загальні відомості........................................................................... 311 5.11.2 Розрахунок геометричних параметрів відцентрового насоса.. 312 5.11.3 Технологічний розрахунок геометричних параметрів струменевих насосів...................................................................................................................... 313 5.11.4 Розрахунок геометричних параметрів поршневих насосів....... 314 5.11.5 Розрахунок потужності на привод робочого органу.................. 316 5.12 Методи розрахунків обладнання підприємств птахівництва...... 317 5.12.1 Типи кліткових батарей і типи комплектів обладнання для утримання птиці на підлозі які використовуються в птахівництві................................... 317 5.12.2 Розрахунок параметрів кліткових батарей.................................. 318 6 МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕНЬ ПРИ ВИКОНАННІ МАГІСТЕРСЬКИХ 6.1 Основи наукового пізнання............................................................... 320 6.1.1 Загальні поняття та визначення..................................................... 320 6.1.2 Особливості наукового пізнання................................................... 323 6.1.3 Методи наукового пізнання............................................................ 326 6.1.4 Рівні методів наукових досліджень................................................ 329 6.2 Вибір напрямку та послідовність виконання наукових досліджень 331 6.2.1 Загальні поняття та визначення..................................................... 331 6.2.2 Вибір теми наукового дослідження................................................ 332 6.2.3 Види типових задач та рівнів наукових досліджень.................... 333 6.2.4 Послідовність виконання наукових досліджень.......................... 334 6.2.4 Етапи виконання науково-дослідних робіт................................... 335 6.3 Методика теоретичних досліджень.................................................... 336 6.3.1 Завдання та структура теоретичних досліджень........................... 336 6.3.2 Сучасні методи теоретичних досліджень....................................... 337 6.3.3 Сутність методів фізичного та математичного моделювання... 338 6.3.4 Сутність статистичного моделювання.......................................... 340 6.4 Методика експериментальних досліджень....................................... 340 6.4.1 Поняття та види наукового експерименту.................................... 340 6.4.2 Етапи підготовки наукового експерименту.................................. 344 6.4.3 Сутність класичного планування експерименту......................... 346 6.4.4 Сутність математичного планування експерименту та обробки результатів...................................................................................................................... 347 ЛІТЕРАТУРА……………………………………………………………...…....354 ДОДАТКИ…………………...………………………………………………….358 .
Технічне переоснащення тваринництва на основі застосування високоефективних комплектів машин є одним з важливих і необхідних чинників відродження і розвитку тваринництва на майбутнє. Під впливом нової техніки відбувається вдосконалення організаційно-технологічних основ виробництва продукції (підвищується концентрація виробництва, вносяться принципово нові зміни в способи утримання і годування тварин), технології виконання процесів підготовки кормів до згодовування: подрібнення, змішування, збагачення і балансування раціонів, забезпечення місця існування тварин відповідно до їх фізіологічних потреб, що приводить до поліпшення і підвищення використання продуктивного (генетичного) потенціалу тварин, підвищуються економічні показники виробництва (продуктивність праці, знижуються витрати ресурсів на отримання продукції, обслуговування тварин, виконання процесів), поліпшується якість продукції і ціна її реалізації, скорочуються втрати і нераціональне використання сировини і матеріалів. Крім відміченого надзвичайно великий позитивний вплив техніки в сільському господарстві і в тваринництві на соціальні чинники виробництва: поліпшення умов праці працівників, підвищення рівня освіти і професійної підготовки. Затяжна криза, що зберігається, в сільському господарстві і обумовлене їм обвальне скорочення об'ємів виробництва і поголів'я тварин, зниження рівня живлення і споживання високоякісних продуктів тваринного походження, зростання питомих витрат матеріальних, трудових і енергетичних ресурсів і низька ефективність підгалузей тваринництва пояснюється не тільки недосконалістю здійснюваної економічної політики в аграрній сфері, але і украй низькою оснащеністю об'єктів сучасними і високоефективними машинами, знаряддями, засобами автоматизації і контролю. В результаті відміченого зростають витрати робочого часу і кормів на отримання продукції, ускладнюються умови для застосування ресурсозберігаючих технологій (нормування годування, якісної підготовки кормів, оптимізації параметрів мікроклімату), підвищення рівня реалізації генетичного потенціалу тварин, зниження витрат і поліпшення якості продукції. Дослідженнями, досвідом роботи господарств в різних регіонах доведено, що висока ефективність в тваринництві досягається на основі застосування техніки для комплексної механізації виконання основних технологічних процесів: приготування і роздача кормів, доїння корів, прибирання гною, поїння (найбільш трудомістких) і так званих, допоміжних процесів: опалювання і вентиляція, опромінювання, обслуговування (вирощування) молодняку, очищення, охолоджування і зберігання молока, ветеринарне обслуговування, прив'язка і відв'язування тварин тощо. Тому комплексне здійснення механізації ферм на основі систем взаємо узгоджених машин з урахуванням організаційно-економічних, природнокліматичних і технологічних умов, а також особливостей енергозабезпечення, об'ємно-планувальних і будівельних рішень, забезпечення кваліфікованими кадрами є економічно обґрунтованим, стратегічним напрямом технічної політики в тваринництві. Застосування навіть найсучасніших рішень для механізації окремих технологічних процесів не забезпечить отримання необхідного економічного ефекту. При розробці машин для механізації тваринництва повинне бути забезпечене вирішення наступних економічних і соціальних задач: - створення принципово нової, універсальної і багатофункціональної техніки і прогресивних технологій, що забезпечують комплексну механізацію і автоматизацію виконання процесів і операцій виробництва екологічно чистої продукції і первинної її обробки в різних типах господарств і ферм, з урахуванням кліматичних і зональних умов, особливостей технологій виробництва продукції; - заміщення або максимальне скорочення ручної праці при обслуговуванні тварин, первинній переробці продукції, питома вага якого в даний час складає 35.45%, а в репродукторних цехах більше - 60%, поліпшення умов праці персоналу на основі створення і застосування високоефективних машин і комплектів потокових ліній; - підвищення в 1,5-2,0 рази надійності і довговічності техніки, поліпшення її умов експлуатації, виключення травматизму персоналу і тварин; - зниження на 20-35% питомій матеріаломісткості і енергоємності і на 50-80% трудомісткості виробництва продукції і обслуговування тварин. Крім відмічених показників слід також визначати терміни окупності інвестицій, рентабельність виробництва кінцевої продукції: молока, приросту худоби, продукції свинства, птахівництва, вівчарства, енергоємність продукції. Необхідно також вичленити вплив нової техніки на збільшення маси прибутку за рахунок збільшення виробництва продукції, підвищення якості і, відповідно, цін її реалізації, зниження витрат на корми і інші ресурси, усунення штрафів і фіскальних платежів за забруднення водного і повітряного басейнів, ґрунтів. Ці джерела підвищення ефективності виробництва продукції стають основою відродження тваринництва і технічного переоснащення об'єктів на базі прогресивних систем машин і комплектів автоматизованого устаткування. Даний посібник призначено для допомоги студентам очної та заочної форм навчання у вирішенні всіх основних питань, які виникають в процесі виконання кваліфікаційних робіт “бакалаврів”, “ спеціалістів” (“Положення про освітньо-кваліфікаційні рівні (ступеневу освіту)”. Постанова від 20 січня 1998 р. №65. Київ) вищих навчальних закладів з урахуванням напрямку підготовки бакалаврів (6.100.102 “Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва”) та спеціальностей (7.090.215 “Машини та обладнання с.-г. виробництва” та 7.091.902 “Механізація сільського господарства”). ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ТА ЗАДАЧІ ВИКОНАННЯ КВАЛІФІКАЦІЙНИХ РОБІТ БАКАЛАВРІВ І СПЕЦІАЛІСТІВ Основною метою виконання кваліфікаційної роботи є закріплення та поглиблення теоретичних знань і придбання практичних навичок, питання планування, розрахунків, технічного та економічного обґрунтування при розробці конструкцій машин і механізмів, їх ремонту та експлуатації, вирішення перспективних задач, які виникають у розвитку сільськогосподарського виробництва з урахуванням нової технології, комплексної механізації, економічної ефективності і наукової організації виробництва і праці. Об’єктом вивчення і проектування є окремі спеціалізовані тваринницькі ферми сільськогосподарських підприємств. Кваліфікаційна робота розробляються на рівні проектного завдання, яке містить елементи технічного і робочого проектів в перспективному плані розвитку ферм. За перспективу приймається план розвитку тваринництва в даному господарстві на найближчі 5-10 років. Питання механізації вирішуються комплексно з технологією, будівництвом, обладнанням поточних ліній та елементів автоматизації. Вдосконалення конструкції машин та механізмів в кваліфікаційній роботі здійснюється в напрямку створення комбінованих та універсальних, більш надійних в експлуатації машин, на основі наукових досягнень, пропозицій раціоналізаторів, попиту виробництва, а також результатів досліджень студентів в гуртках СНТ. При завершенні кваліфікаційної роботи ставиться задача досягти також інженерно – технологічного вирішення проблеми, яке б забезпечувало одержання техніко – економічних показників на рівні перспективного розвитку тваринництва в даній сільськогосподарській зоні. В залежності від освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” або “спеціаліст”, студенти на відповідних курсах виконують кваліфікаційні роботи: “Дипломний проект” або “Дипломну роботу”. Кваліфікаційний дипломний проект для освітньо – кваліфікаційного рівня “бакалавр” – це комплекс задач, які пов’язаних між собою, і об’єднує такі дисципліни, як “Технологія виробництва продукції тваринництва”, “Гідравліка”, “Теплотехніка”, “Деталі машин”, “Вантажопідйомні машини”, “Технічне креслення” та інші. Вирішення їх направлено на конструктивну розробку машини для виконання заданого технологічного процесу. Кваліфікаційна дипломна робота для освітньо-кваліфікаційного рівня “спеціаліст” – це вирішення комплексної задачі, яка поставлена конкретними виробничими умовами і направлена на розробку нового або удосконалення існуючого технологічного процесу виробництва продукції на основі розвитку галузі. Читайте також:
|
||||||||
|