Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Загальні відомості

Збирати кормові культури необхідно в період, коли вони мають найбільшу врожайність та поживну цінність. Якість кормів визначається не лише їх поживною цінністю, а й наявністю (або відсутністю) в них баластних, некорисних чи інколи навіть шкідливих включень. Останні можуть спричиняти травмування чи отруєння споживачів, знижувати ефективність роботи та надійність технологічного обладнання.

Для попередження таких явищ корми в процесі підготовки до згодовування очищають. Допустимий ступінь залишкового забруднення залежить від виду кормів, а також характеру включень та їх можливих наслідків. Так, домішки землі не повинні перевищувати 1-2 %, піску – 0,3-1 %, металеві домішки розміром до 2 мм з незагостреними краями – 30 мг на 1 кг корму, насіння отруйних трав – 0,25 %.

Для високоефективного використання кормів важливим є забезпечення оптимальної крупності кормових часток, що залежить від біологічного виду та віку тварин і птиці, а також від виду кормової сировини й характеру використання кормів (згодовування роздільне чи в складі кормових сумішей, у розсипному стані чи у вигляді гранул або брикетів). З цією метою кормову сировину перед згодовуванням подрібнюють.

Доведено, що готувати комбікорми для свиней необхідно з інгредієнтів дрібного (середній розмір частинок – 0,2-1 мм) помелу, а для великої рогатої худоби і птиці – середнього (1-1,8 мм) та крупного (1,8-2,6 мм). Грубі корми для свиней слід переробляти до розміру частинок 1-2 мм, для великої рогатої худоби - на січку завдовжки 30-50 мм при роздільному згодовуванні і 10-15 мм у складі кормових сумішей. Коренебульбоплоди перед згодовуванням (не раніше як за 1,5-2 год) рекомендується подрібнювати на частинки розміром 5-10 мм для свиней і на стружку завтовшки 10-15 мм для великої рогатої худоби.

Готові кормові суміші повинні задовольняти зоотехнічним вимогам, які наведені у таблиці 4.3.1.

У залежності від розмірів комплексів (ферм), видів кормів використовують кормоцехи, кормові двори і окремі кормоприготувальні лінії. Кормоцехи розташовують в окремих будинках або зблоковано зі складами концентрованих кормів. Це зменшує витрати на транспортування кормів зі складу до кормоцеху. Приготовлені корми доставляють у приміщення і розвантажують у годівниці.

Технологію приготування і роздачі кормів вибирають виходячи з типу годівлі і раціону (зимовий і літній); способу підготовки і дозування кормів; типу кормосховища; взаємного розташування кормосховища і виробничого приміщення; місця і порядку годівлі тварин; системи утримання тварин і конструкції стійл; способу транспортування і роздачі кормів.

Таблиця 4.3.1 – Зоотехнічні вимоги до параметрів кормової суміші

Показник Для ВРХ та овець Для свиней
Вологість, % до 75 60-80
Рівномірність змішування, % не менше
Допустимі відхилення (за масою) вмісту компонентів у суміші, %:    
грубі, соковиті концентровані кормові дріжджі рибні молочні поживні розчини мінеральні домішки харчові відходи ± 10 ± 5 ± 2,5   ± 5 ± 5 ± 5 - ± 10 ± 5 ± 2,5 ± 5 ± 5 ± 5 ± 5 ± 5

 


Читайте також:

  1. I. Загальні збори АТ
  2. I. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  3. I. Загальні положення
  4. II. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ.
  5. IX. Відомості про військовий облік
  6. IX. Відомості про військовий облік
  7. Q Конституція України від 28 червня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України – 1996 - № 30 – Ст. 141
  8. V Практично всі психічні процеси роблять свій внесок в специфіку організації свідомості та самосвідомості.
  9. XXXIII. ЗАГАЛЬНІ ПРОФЕСІЇ (У ВСІХ ГАЛУЗЯХ ГОСПОДАРСТВА)
  10. А) загальні критерії
  11. Білковий обмін: загальні відомості
  12. Біографічні відомості




Переглядів: 350

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
 | Обґрунтування і вибір технології обробки кормів. Складання схеми технологічного процесу.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.