Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Поняття про якість продукції

Основні види діяльності в галузі стандартизації спрямовані на підвищення якості продукції. В нинішніх умовах якість продукції стала вирішальною умовою, що зможе забезпечити діяльність промисловості та її розвиток. Стандарти концентрують у собі найбільш досконалі показники якості продукції, що виробляється з урахуванням вітчизняного та зарубіжного досвіду, на основі останніх досягнень науково–технічного прогресу. Вимоги до якості продукції, які встановлюються в стандартах, є обов'язковими для всіх виробників цієї продукції, тому Державний стандарт, що має силу закону, потрібно розглядати як нормативну основу еталону якості. Вимоги до якості, надійності та довговічності, що закріплені в стандартах, дають змогу на державному рівні здійснювати науково обґрунтоване управління якістю продукції.

Продукти праці, що оточують нас, мають ряд властивостей, ознак, характеристик, які проявляються більшою або меншою мірою і можуть бути оцінені кількісно. Вивченням та реалізацією методів кількісної оцінки якості продукції займається кваліметрія(від лат. qualіs –який за якістю). Якість продукції – це сукупність властивостей продукції, що обумовлюють її придатність для використання за призначенням.

Техніко–економічне оцінювання якості продукції включає в себе не всі властивості, а тільки ті з них, що зв'язані з можливістю задоволення конкретних громадських або особистих потреб згідно з призначенням продукції. Для характеристики визначених властивостей використовують такі поняття: показник якості продукції, ознаки та параметри продукції.

Показник якості продукціїявляє собою кількісну характеристику її властивостей, що складають якість продукції в конкретних умовах її створення та використання. Призначення продукції визначає номенклатуру показників якості. Кожен показник якості має своє найменування (наприклад: міцність, коефіцієнт теплопровідності, вага конструкційного матеріалу тощо) і числове значення.

Ознакою продукціїназивають кількісну або якісну характеристику будь–яких властивостей чи станів продукції, а параметр –тільки їх кількісну характеристику. До якісних ознак відносять форму та колір виробу, стан його поверхні, властивості конструкційного матеріалу. Параметр продукції кількісно характеризує окремі ознаки та всі показники якості продукції.

Кількісне оцінювання будь–якої властивості продукції необхідно і достатньо визначити за трьома числовими параметрами: розміром (абсолютний показник), оцінкою (відносний показник) та її вагомістю.

Розмір властивості визначається за виміром фізико-механічних та інших характеристик матеріалу чи виробу і подається у відповідних одиницях.

Оцінка властивостівизначає ступінь задоволення громадської потреби в даній властивості. В процесі оцінювання зіставляють значення деякого показника продукції з базовим показником продукції або показником еталонного виробу.

Вагомість властивостівизначає її важливість серед інших властивостей продукції, які складають її якість. Вагомість будь–якої однієї властивості, що входить у ряд властивостей даної продукції, має таку залежність, що її збільшення (зменшення) може відбуватися лише за рахунок зменшення (збільшення) вагомості інших. Таким чином, сума вагомостей усіх властивостей завжди постійна величина.

Показники якості продукції, залежно від способу їх отримання, можуть бути одиничні, комплексні та інтегральні.

Одиничний показник якостіпродукції враховує тільки одну властивість продукції.

Комплексний показник якостіхарактеризує спільно декілька властивостей, за якими прийнято рішення оцінювати якість продукції. Комплексний показник якості Ко розраховують методом середнього зваженого (арифметичного, геометричного, гармонійного)

Ко= Kіaі, (35)

де Кі – показник деякої і–ої властивості продукції; aі – коефіцієнт вагомості показника Кі .

Показник Ко являє собою умовну величину, що виражається в умовних одиницях.

Інтегральний показник якостіпродукції I становить відношення сумарного корисного ефекту Е від експлуатації або споживання продукції до сумарних витрат на її створення Зс (одноразові витрати) та її експлуатацію чи споживання Зе (поточні затрати) і визначається за формулою

I=Е/(Зсе). (36)

При експлуатації продукції більше від одного року затрати Зс необхідно віднести до останнього року терміну експлуатації. Розроблення системи показників якості дає можливість проводити державну та галузеву атестацію продукції, а також кількісно виражати і вимірювати якість продукції.

 


Читайте також:

  1. II. Поняття соціального процесу.
  2. V. Поняття та ознаки (характеристики) злочинності
  3. VII. Поняття про рану, рановий процес, види загоювання ран
  4. XV. Фінансові результати від первісного визнання та реалізації сільськогосподарської продукції та додаткових біологічних активів
  5. А) Ризик непотрібності виробленої продукції
  6. А/. Поняття про судовий процес.
  7. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  8. Адміністративний проступок: поняття, ознаки, види.
  9. Адміністративні провадження: поняття, класифікація, стадії
  10. Акти застосування юридичних норм: поняття, ознаки, види.
  11. Акти прийняття продукції за якістю і кількістю
  12. Аналіз асортименту і структури продукції




Переглядів: 1564

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Лекція №8. | Система показників якості

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.