Настої і відвари.Настоями і відварами називають рідкі лікарські форми, що є водними витяжками з рослинної сировини діючих початків.
При виготовленні настоїв добувають алкалоїди, глікозиди, ефірні олії, вітаміни, гормони, а відварів – дубильні речовини, слизі, таніди, крохмаль.
Настої частіше виготовляють з ніжних частин лікарських рослин (листків, квітів), трав. Це доцільніше робити тоді, коли рослинний матеріал містить леткі сполуки (ефірні олії) або коли речовини легко руйнуються при тривалому нагріванні.
Відвари звичайно виготовляють з насіння, кори, кореневищ і коріння, зрідка з листків.
Настої і відвари призначаються для внутрішнього і рідше для зовнішнього застосування. Виготовляють їх перед вживанням. Оскільки настої і відвари швидко псуються, їх виписують на 3 – 4 дні і рекомендують зберігати в прохолодному місці. Дозують настої і відвари ложками, склянками, пляшками. Виписують їх частіше в скороченій формі з зазначенням кількості лікарської сировини і загальної кількості настою чи відвару.
При виготовленні настоїв і відварів здебільшого користуються трьома співвідношеннями: 1 : 10 (1 частина рослинної сировини і 10 частин води) – для не сильнодіючих речовин; 1 : 30 – для трави горицвіту, конвалії, кореневищ валеріани; 1 : 400 – для сильнодіючих і отруйних засобів.
Виготовлення настоїв і відварів. Для виготовлення настоїв і відварів зважену кількість висушених і грубо подрібнених частин рослини висипають у прогрітий протягом 15 хв на водяній бані фарфоровий, емальований або з нержавіючої сталі посуд, що називається інфундиркою. Потім туди доливають дистильовану воду кімнатної температури, закривають кришкою і ставлять на киплячу водяну баню або в інфундирний апарат: настої на 15 хв, відвари на 30 хв. Відвари проціджують в гарячому стані (через 10 хв), а настої – після повного охолодження (через 45 хв).
Відпускають настої і відвари тільки свіжо виготовленими. При цьому на склянках повинні бути етикетки з надписами: “Зберігати у прохолодному місці”, “Перед вживанням збовтувати”.