Загальні положення об’ємного (титриметричного) аналізу.
Загальні положення об’ємного (титриметричного) аналізу.
1. Сутність і особливості об’ємного аналізу.
2. Класифікація методів об’ємного аналізу за типом аналітичної реакції.
3. Точка еквівалентності. Індикатори.
4. Класифікація методів об’ємного аналізу за способом титрування
5. Точність титрування
6. Визначення нормальності робочих титрованих розчинів
7. Обчислення в об’ємному методі аналізу
Раніше ми розглядали класифікацію методів кількісного аналізу за способом використання аналітичної реакції. Об’ємні методи відносяться до другої групи методів, які передбачають вимірювання кількості реактиву, який витрачається на реакцію з визначаємим компонентом
Х + R = Р
Реактив зручніш за все застосовувати у вигляді розчину точно відомої концентрації, причому вимірювати не його масу, а об’єм. Саме тому назва цієї групи методів – об’ємні методи.
Розчин реактиву точно відомої концентрації називають робочим титрованим розчином або просто робочим розчином. Концентрацію розчинів в об’ємному аналізі звичайно виражають кількістю молярних мас еквівалентів речовини в 1 л розчину, яка називається нормальністю. Так, наприклад, 0,1- нормальний (скорочено 0,1н) розчин містить 0,1 любої речовини (4 г NaOH, 3,65 г HCl тощо).
Основним рівнянням об’ємного аналізу є співвідношення
, звідки.
VR визначають експериментально, шляхом поступового (по краплям) додавання робочого розчину до аналізуємого розчину. Цей процес називають титруванням. Саме тому об’ємний метод називають ще титриметричним.
Головне достоїнство об’ємного аналізу – швидкість визначення (порівняти з ваговим методом визначення, наприклад, Ba2+).
Інша позитивна сторона – можливість здійснення масовості аналізу. Приготувавши один раз робочий розчин можна здійснити велику кількість визначень.
Проте, необхідно мати на увазі деякі обмеження можливості застосування об’ємного аналізу: 1) взаємодія повинна іти в певних стехіометричних співвідношеннях; 2) реакції повинні іти швидко, інакше титрування здійснювати важко, а іноді неможливо.