Без урахування вагомості факторів конкурентоспроможність продукції визначається як сума балів за кожним фактором.
Експерт дає оцінку фактора (1-мін.; 5-мах.)
За цією системою мін. Значення конкурентоспроможності продукції буде =4. (1+1+1+1), а максимальне 20 (5+5+5+5).
Для підвищення точності оцінки встановлюється вагомість кожного фактора конкурентоспроможності (якість продукції -4; ціна – 3; якість сервісу – 2; експлуатаційні витрати з використання продукції – 1).
Для оцінки конкурентоспроможності створюється експертна група з висококваліфікованих фахівців. Кожному фактору експерт може присвоїти від 1 до 5 балів.
Конкурентоспроможність продукції визначена експертним шляхом за системою балів буде дорівнювати:
К – конкурентоспроможність продукції (значення від 2 до 10);