Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Основні причини отруєнь грибами.

• вживання отруйних грибів;

• неправильне приготування умовно їстівних грибів;

• споживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

• вживання грибів, що мають отруйних «двійників» або якщо вони зібрані у місцях захоронення токсич­них речовин (поліетиленових пляшок, пакетів, залиш­ків фарб, лаків, аерозолів, добрив, померлих тварин).

Симптоми отруєння грибами:

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1-4 год. після вжи­вання грибів, залежно від виду грибів, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів. Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 год., а смерть настає через 5-Ю днів після отруєння.

У хворих, що отруїлися грибами, спостерігаються такі загальні ознаки недуги: болить усередині, розлад­нується шлунок, нудить, починається блювота, люди­на відчуває загальну слабкість. Спостерігається також зміна зіниць: одна стає вужчою, друга - ширшою. Бу­ває, що іноді у хворого з'являються зорові і слухові га­люцинації, конвульсії, марення. Після збудження на­стає втрата свідомості, при цьому спостерігається по­смикування деяких м'язів, найчастіше обличчя і паль­ців рук.

Перша допомога при отруєнні грибами:

Навіть при легкому отруєнні грибами треба негай­но звернутися за медичною допомогою чи відправити хворого до лікарні. Часто від того, як швидко буде на­дано допомогу, залежить життя людини. Дещо можна зробити для хворого до того, як прийде лікар. Насам­перед, треба прикласти до живота і ніг грілки. Щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, треба якнайшвидше промити шлунок: дати випити хворому 3-4 склянки підсоленої води (або блідо-ро­жевого розчину марганцівки), а тоді викликати блю­воту. Процедуру повторювати декілька разів. Коли промивні води стануть чистими, дати активоване ву­гілля (4-5 пігулок).

Після цього рекомендується напоїти хворого міц­ним чаєм, кавою. Але, поки прийде лікар, не годувати. І, звичайно, не можна давати хворому спиртних напо­їв, оцту, бо вони сприяють всмоктуванню отрути. Щоб установити причини отруєння, варто зберегти рештки грибів.

Профілактика отруєння грибами:

1. Ознайомтеся, чим відрізняються їстівні гриби від отруйних.

2. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте. Не бе­ріть грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, чер­вивих або ослизлих.

3. Ніколи не вживайте в їжу незнайомі гриби, особ­ливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потов­щення «бульба», вкрите оболонкою.

4. Не збирайте гриби близько від транспортних магістралей, атомних і теплових електростанцій, ве­ликих промислових зон, на пустирях, колишніх сміт­никах. Перевірте, при можливості, гриби на радіоак­тивність.

5. Пам'ятайте, що серед пластинчастих грибів най­частіше бувають отруйні.

6. Якщо на поляні, серед їстівних грибів, росте блі­да поганка - не збирайте тут гриби: спори поганок отруйні, вони можуть переноситись вітром на інші гриби й отруювати їх.

7. Не слід куштувати сирі гриби на смак.

8. Купуйте гриби тільки у відведених для їх прода­жу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіос­ках) при наявності довідки. Особливо уникайте купівлі грибів на стихійних ринках і, тим більше, їх су­міші з різних видів у вигляді грибної ікри, салатів, пи­рогів і інших виробів з подрібнених грибів.

9. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметич­ній упаковці - це може призвести до захворювання ботулізмом.

10. Сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий.

11. Не користуйтеся сумнівними методами пере­вірки грибів на отруйність і не довіряйте таким по­милковим тлумаченням:

• «Цибуля чи часник стають бурими, якщо їх вари­ти разом із грибами, серед яких є отруйні»;

• «Опущена у відвар грибів срібна ложка або сріб­на монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби»;

• «Личинки комах, черви і равлики не чіпають отруйних грибів»;

• «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстів­ні - приємний»;

• «Після кип'ятіння протягом кількох годин отрута з грибів видаляється».

Ще раз перевірте вдома зібрані гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні - сміливо викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом -викидайте. Гриби ретельно промийте, у маслюків зні­міть із шапки слизьку плівку.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день зби­рання, інакше в них утворюється отрута. При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хв. у воді, три рази змінюючи во­ду. Лише тоді можна варити або смажити.

Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовуються для соління: грузді, вовнянки та інші - тим самим ви позбудетесь гірких ре­човин, які уражають слизову оболонку шлунку.

У жодному разі не пригощайте грибами дітей, ва­гітних жінок, літніх та хворих людей .

Деякі гриби (зеленушка, синяк-дубовик та ін.) міс­тять отруйні речовини, які в шлунку не розчиняються, але у взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та ви­кликає швидке отруєння.

Значна кількість грибів, які досі вважалися їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також може статись отруєння.

Запам'ятайте!

• Отруєння грибами дуже важко піддається ліку­ванню. Багато залежить від своєчасного надання ква­ліфікованої допомоги потерпілому.

• Щоб уникнути небезпеки, краще купуйте сертифіковані гриби в магазині або зовсім виключіть їх з харчування. Без грибів можна прожити.

• Якщо ж ви все-таки вирішили ризикнути своїм та своїх близьких здоров'ям та життям і поласувати ди­корослими грибами, не полінуйтесь - навідайтесь до лісгоспу і покажіть свою «здобич» досвідченим спеціалістам-грибникам або зверніться до пункту перевірки грибів на міському ринку.


Практична робота №4


Читайте також:

  1. I. ОСНОВНІ ЕТАПИ ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  2. II. Основні закономірності ходу і розгалуження судин великого і малого кіл кровообігу
  3. II. Основні засоби
  4. II. ОСНОВНІ ПОВНОВАЖЕННЯ ТРУДОВИХ КОЛЕКТИВІВ
  5. II.3. Основні способи і прийоми досягнення адекватності
  6. III. Основні обов'язки робітників та службовців
  7. ISO 15504. Причини та історія створення
  8. IV. Основні обов'язки адміністрації
  9. V. ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  10. VII. ОСНОВНІ ЕТАПИ РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ У ХХ ст.
  11. Адвокатура в Україні: основні завдання і функції
  12. Альтерація. Суть, причини ушкоджень.




Переглядів: 348

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Перша допомога при гострих отруєннях. | Тема:Природні небезпеки

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.022 сек.