МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Основні причини отруєнь грибами.• вживання отруйних грибів; • неправильне приготування умовно їстівних грибів; • споживання старих або зіпсованих їстівних грибів; • вживання грибів, що мають отруйних «двійників» або якщо вони зібрані у місцях захоронення токсичних речовин (поліетиленових пляшок, пакетів, залишків фарб, лаків, аерозолів, добрив, померлих тварин). Симптоми отруєння грибами: Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1-4 год. після вживання грибів, залежно від виду грибів, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів. Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 год., а смерть настає через 5-Ю днів після отруєння. У хворих, що отруїлися грибами, спостерігаються такі загальні ознаки недуги: болить усередині, розладнується шлунок, нудить, починається блювота, людина відчуває загальну слабкість. Спостерігається також зміна зіниць: одна стає вужчою, друга - ширшою. Буває, що іноді у хворого з'являються зорові і слухові галюцинації, конвульсії, марення. Після збудження настає втрата свідомості, при цьому спостерігається посмикування деяких м'язів, найчастіше обличчя і пальців рук. Перша допомога при отруєнні грибами: Навіть при легкому отруєнні грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою чи відправити хворого до лікарні. Часто від того, як швидко буде надано допомогу, залежить життя людини. Дещо можна зробити для хворого до того, як прийде лікар. Насамперед, треба прикласти до живота і ніг грілки. Щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, треба якнайшвидше промити шлунок: дати випити хворому 3-4 склянки підсоленої води (або блідо-рожевого розчину марганцівки), а тоді викликати блювоту. Процедуру повторювати декілька разів. Коли промивні води стануть чистими, дати активоване вугілля (4-5 пігулок). Після цього рекомендується напоїти хворого міцним чаєм, кавою. Але, поки прийде лікар, не годувати. І, звичайно, не можна давати хворому спиртних напоїв, оцту, бо вони сприяють всмоктуванню отрути. Щоб установити причини отруєння, варто зберегти рештки грибів. Профілактика отруєння грибами: 1. Ознайомтеся, чим відрізняються їстівні гриби від отруйних. 2. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте. Не беріть грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих. 3. Ніколи не вживайте в їжу незнайомі гриби, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення «бульба», вкрите оболонкою. 4. Не збирайте гриби близько від транспортних магістралей, атомних і теплових електростанцій, великих промислових зон, на пустирях, колишніх смітниках. Перевірте, при можливості, гриби на радіоактивність. 5. Пам'ятайте, що серед пластинчастих грибів найчастіше бувають отруйні. 6. Якщо на поляні, серед їстівних грибів, росте бліда поганка - не збирайте тут гриби: спори поганок отруйні, вони можуть переноситись вітром на інші гриби й отруювати їх. 7. Не слід куштувати сирі гриби на смак. 8. Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках) при наявності довідки. Особливо уникайте купівлі грибів на стихійних ринках і, тим більше, їх суміші з різних видів у вигляді грибної ікри, салатів, пирогів і інших виробів з подрібнених грибів. 9. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці - це може призвести до захворювання ботулізмом. 10. Сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий. 11. Не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність і не довіряйте таким помилковим тлумаченням: • «Цибуля чи часник стають бурими, якщо їх варити разом із грибами, серед яких є отруйні»; • «Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби»; • «Личинки комах, черви і равлики не чіпають отруйних грибів»; • «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний»; • «Після кип'ятіння протягом кількох годин отрута з грибів видаляється». Ще раз перевірте вдома зібрані гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні - сміливо викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом -викидайте. Гриби ретельно промийте, у маслюків зніміть із шапки слизьку плівку. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збирання, інакше в них утворюється отрута. При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хв. у воді, три рази змінюючи воду. Лише тоді можна варити або смажити. Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовуються для соління: грузді, вовнянки та інші - тим самим ви позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку. У жодному разі не пригощайте грибами дітей, вагітних жінок, літніх та хворих людей . Деякі гриби (зеленушка, синяк-дубовик та ін.) містять отруйні речовини, які в шлунку не розчиняються, але у взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає швидке отруєння. Значна кількість грибів, які досі вважалися їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також може статись отруєння. Запам'ятайте! • Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Багато залежить від своєчасного надання кваліфікованої допомоги потерпілому. • Щоб уникнути небезпеки, краще купуйте сертифіковані гриби в магазині або зовсім виключіть їх з харчування. Без грибів можна прожити. • Якщо ж ви все-таки вирішили ризикнути своїм та своїх близьких здоров'ям та життям і поласувати дикорослими грибами, не полінуйтесь - навідайтесь до лісгоспу і покажіть свою «здобич» досвідченим спеціалістам-грибникам або зверніться до пункту перевірки грибів на міському ринку. Практична робота №4 Читайте також:
|
||||||||
|