Цей розділ складає основу дипломної роботи, тому є найбільш важливим і об’ємним (більше 50% загального обсягу). Він включає ряд самостійних підрозділів, де послідовно подають природно-економічну характеристику господарства, визначають мету і завдання роботи, детально описують матеріали і методику досліджень, значну увагу приділяють одержаним результатам та їх обговоренню.
Матеріал і методи досліджень
В підрозділі описують конкретні методики та методи досліджень, що використовувались в процесі виконання роботи (з посиланням на авторів), схеми проведених дослідів тощо.
В цьому підрозділі вказуються види тварин, використаних в дослідах, умови утримання та годівлі, методи і схеми застосування лікувальних і профілактичних заходів та контролю їх ефективності.
В дипломних роботах з ветеринарно-санітарної експертизи описуються методики відбору проб сировини або готової продукції, змивів для досліджень, а також лабораторні методи оцінки якості та безпеки харчової продукції з обов’язковим посиланням на регламентуючі нормативні документи.
Методи досліджень слід підбирати сучасні, з урахуванням можливості їх виконання в конкретних умовах.