МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ І. Категорії особливо небезпечних інфекцій. Ознаки. Збудники. Історія вивчення, правила роботиМОДУЛЬ І Тема 1. Категорії особливо небезпечних інфекцій
Під загальною назвою «Бактерії групи кишкових паличок» (БГКП) об’єднують бактерії родини Enterobacteriaceae, рр. Escherichia, Citrobacter, Enterobacter i Klebsiella (за Біргером). До бактерій групи кишкових паличок відносяться грамнегативні неспороутворюючі палички, які зброджують лактозу з утворенням кислоти і газу при 37°С протягом 1 – 2 діб чи зброджують глюкозу з утвореннями кислоти та газу протягом 1 доби, в яких відсутня оксидазна активність. Позитивна відповідь про наявність у досліджуваному об’єкті БГКП дається на основі визначення грамнегативних паличок і негативного оксидазного тесту. У відповідності до ДСТу 18963-73 при характеристиці БГКП ураховують наступні диференційно-діагностичні ознаки: – інкубація посівів при 37°С; – характер росту на середовищі Ендо – лактозний тест (враховуються темно-червоні колонії з металевим блиском (E. coli) чи без нього (Enterobacter aerogenes); – забарвлення за Грамом; – бродильна проба на середовищі з глюкозою. Усі бактерії, які дають ріст на середовищі Ендо при 37°С протягом 24 год називаються ендобактеріями. Серед них переважають грамнегативні мікроорганізми, проте іноді зустрічаються і грампозитивні палички, і коки. Загальну кількість цих бактерій враховують при санітарно-гігієнічній оцінці водоочисних споруд та характеристиці процесів самоочищення водойм. До них відносять грамнегативні, неспороутворюючі, оксидазонегативні бактерії. Із ентеробактерій виділяють БГКП – бактерії, які зброджують глюкозу до кислоти і газу при температурі 37°С. Серед БГКП виділяють лактозопозитивні палички (ЛКП), які ферментують лактозу до кислоти і газу при 37°С. Із ЛКП виділяють фекальні кишкові палички (ФКП), які зберігають здатність розщеплювати лактозу при 44,5°С. Наявність ФКП є показником свіжого фекального забруднення. Із ФКП до E. coli відносять тільки бактерії, які не здатні рости на цитратному середовищі. Бактерії роду Escherichia є постійними мешканцями кишечнику людини, і виявлення їх у воді, грунті, на харчових продуктах свідчить про свіже фекальне забруднення цих об’єктів. Бактерії родів Citrobacter і Enterobacter частіше виявляються в грунті, на рослинах, вони є показниками більш давнього фекального забруднення і мають лише санітарно-показове значення, на відміну від ешеріхій. Морфологія. БГКП – це короткі (1 – 3 х 0,5 – 0,8 мкм) поліморфні рухливі і нерухливі грамнегативні палички, які не утворюють ендоспори (рис. 2). Культуральні властивості. Добре ростуть на простих поживних середовищах: м’ясо-пептонному бульйоні (МПБ) і м’ясо-пептонному агарі (МПА). На МПБ утворюють значне помутніння середовища, невеликий осад сірого кольору, пристіночне кільце, плівка на поверхні відсутня. На МПА колонії прозорі з сірувато-голубим відблиском, на середовищі Ендо – плоскі червоні колонії з темним металевим блиском чи без нього (лактозонегативні варіанти кишкової палички – паракишкова паличка – можуть давати безбарвні колонії). Ферментативні властивості. Більшість не розріджує желатину, викликає згортання молока, розщеплює пептони з утворенням амінів, аміаку, сірководню, має високу ферментативну активність по відношенню до лактози, глюкози та інших вуглеводів та спиртів. Резистентність. Знезаражуються звичайними методами: пастерізацією при 63 ‑ 75°С (при 60°С E. coli гине через 15 хвилин). 1% розчин фенолу викликає загибель через 5 – 15 хвилин. Читайте також:
|
||||||||
|