Показниками собівартсоті продукції, що використовується в господарській практиці, є:
1. Затрати на 1 грн. товарної продукції (В1 грн. т.п.),
, коп./грн
де Стп- собівартість всієї товарної продукції підприємства, грн.
Qтп – обсяг товарної продукції підприємства, грн.
2. Собівартість окремих видів продукції (визначається на основі калькуляцій собівартості окремих видів продукції).
3. Зниження собівартості порівняльної товарної продукції (використовується на підприємствах зі сталим асортиментом продукції)
3. Кошторис витрат і калькуляція собівартості продукції
Мета складання кошторису витрат на виробництво — встановлення всієї суми затрат на виробництво в плановому році. Сюди входять всі затрати на виробництво товарної продукції, а також витрати, пов'язані із зміною залишків незавершеного виробництва, витрати майбутніх періодів та інші.
Кошторис виробництва, узагальнюючи по елементні витрати підприємства, показує їх ресурсну структуру (витрати на матеріали, персонал, основні фонди). Він формується на основі елементів витрат.
Калькулювання собівартості продукції— це процес обмеження собівартості одиниці продукції.
Методи калькулювання:
- нормативний (витрати на одиницю продукції встановлюються по нормах);
- параметричний (затрати на проектований виріб встановлюються, виходячи із залежності рівня цих витрат від зміни техніко-економічних параметрів виробу);
- розрахунково-аналітичний (прямі витрати на виробництво одиниці продукції розподіляються на основі діючих норм, а непрямі — пропорційно заробітній платі).