Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник






Хвороби і пошкодження кісточкових плодів

Мг в 100

г їстівної частини)

Плоди С аскорбінова кислота ß- каротин Е токоферол В1 тіамін В2 рибофлавін В3 пантотенова кислота В6 піридоксин РР ніацин D1D1 фолацин, мкг
Персики Абрикоси Сливи Вишні Черешні 0,50 1,60 0,10 0,10 0,15 1,50 0,95 0,63 0,32 0,30 0,04 0,03 0,06 0,03 0,01 0,08 0,06 0,04 0,03 0,01 0,15 0,30 0,15 0,08 - 0,06 0,05 0,08 0,05 - 0,70 0,70 0,60 0,40 0,40 8,0 3,0 1,5 6,0 -

 

Завдяки вмісту різноманітних біологічно активних речовин кісточкові плоди використовують для дієтичного і лікувально – профілактичного харчування.

Абрикоси і продукти їхньої переробки рекомендуються хворим на атеросклероз, оскільки виводять з організму холестерин, при лікуванні нирок, гіпертонії. Сполуки калію сприяють виведенню з організму надмірної кількості води, кухонної солі.

Абрикоси поліпшують діяльність харчового каналу і серцево судинної системи. Сік абрикосів має бактерицидну і анти гнилісну дію, рекомендується при низькій і нульовій кислотності. Плоди персика дуже корисні при недокрів’ї (анемія), підвищують стійкість організму проти злоякісних захворювань. Вживання абрикосів і персиків сприяє довголіттю, чим вчені пояснюють довголіття представників народів Середньої Азії і Близького Сходу, які споживають багато абрикосів.

Інші кісточкові плоди мають меншу харчову і лікувально - профілактичну цінність , але вони також використовуються в лікувально - профілактичному харчуванні.

 

 

Плоди уражаються здебільшого грибковими захворюваннями.

Моніліоз і моніліальний „опік” (сіра гниль) – захворювання, яке уражає кісточкові плоди, особливо сливи, в умовах зволоження під час росту і зберігання. На поверхні плодів конідії гриба утворюються у вигляді сіруватих подушечок.

Під час транспортування і зберігання ці захворювання швидко поширюються і уражають механічно пошкоджені плоди.

Гірка гниль уражає переважно персики, абрикоси І вишні при достиганні плодів, особливо при високій температурі (20 -24°С), а також при транспортуванні І зберіганні. Спочатку на плодах утво­рюються колоподібні слабковтиснуті плями бурого кольору зі споро­носним грибом чорного кольору, а згодом - подушечки рожевого кольору. Гриб проникає у середину плоду крізь шкірочку.

Дірчаста плямистість (клястероспоріоз) уражає всі види кіс­точкових, особливо сливи, черешні, абрикоси і персики. На шкірочці плодів утворюються червоні або бурі плями, які згодом збіль­шуються. Часто луска в місцях плям відпадає і утворюються заглиб­лення, що характерно для абрикосів. У вишнях і черешнях плід деформується, уражена м'якоть усихає до самої кісточки.

Кишеньки сливи. Плоди уражаються найчастіше в Поліссі і лісостепу, де присутня висока вологість. Крім сливи, хвороба уражає аличу. Плоди вкриваються бурувато-сірим восковим нальотом сумчастого спороношення гриба. Захворювання зумовлює спотворене розростання плодів. Вони набувають неправильної, інколи зігнутої форми, стають плюсклими, зеленуватого кольору, м'ясистими, але не соковитими, кісточки немає.

Кокоміноз вишні. На плодах утворюються досить великі удавлені коричневі плями з білуватим нальотом спор.

Віспа (шарка) сливи - вірусне захворювання, яке викликається тлею, уражає в основному плоди сливи, менше - абрикосів, персиків і аличі. Спочатку на шкірочці з'являються темно-зелені смугасті і кільчасті плями. Пізніше тканина плода під плямами удавлюється. М'якоть уражених плодів ущільнюється І набуває червонуватого відтінку. Інколи захворювання поширюється і на кісточку.

Мікробі альні захворювання кісточкових плодів в місцях заготівлі І призначення не допускаються, за винятком пошкоджень грибом склястероспоріум абрикосів, у персиків - захворювань у вигляді окремих цяток без пошкодження м'якоті.


Читайте також:

  1. Анамнез хвороби
  2. Аутосомно-рецесивні хвороби
  3. Будова тканин овочів та плодів
  4. Визначення зон і місць пошкодження в кабельних лініях
  5. Визначення місця пошкодження трубопроводу
  6. Визначення потужності устаткування для очищення коренеплодів
  7. Випробування і визначення місць пошкодження кабелю
  8. Відкриті пошкодження кісток і суглобів
  9. Геномні хвороби, зумовлені зміною кількості хромосом.
  10. Гостра і хронічна променеві хвороби
  11. ГОСТРІ АЛЕРГІЧНІ СТАНИ. ГОСТРА СУДИННА НЕДОСТАТНІСТЬ.ІНФЕКЦІЙНІ, ШКІРНІ І ВІНЕРІЧНІ ХВОРОБИ.
  12. Дитячі інфекційні хвороби та їх профілактика




Переглядів: 981

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Кісточкові плоди | Хімічний склад дикорослих ягід

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.036 сек.