МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Класифікація грибівПлан лекції 7.1. Класифікація грибів. 7.2.Ресурси дикорослих грибів. 7.3. Харчова цінність грибів. Ключові слова:їстівні гриби, термін зберігання, ресурси, харчова цінність. Клас грибів - це нижчі рослинні організми, в клітинах яких відсутній хлорофіл, тому вони не можуть засвоювати вуглець із вуглекислого газу повітря. Для побудови свого тіла вони використовують органічні речовини того середовища, на якому розвиваються. У природі існує понад 80 тисяч видів грибів. Їстівні гриби, яких нараховують близько 200 видів, об'єднують у групу шапинких - найбільше високоорганізованих вищих грибів. З 200 видів для заготівлі і переробки рекомендовані близько 40. Свіжі гриби є швидкопсувними продуктами і можуть зберігатися нетривалий час. Залежно від виду вони можуть зберігатися при температурі від 0 до 2 °С - 3 - 5 діб; при + 10 °С -1,5-3 доби; при +20 °С - 20 - 30 годин. Крім того, товарні запаси дикорослих грибів обмежені, а їхнє розміщення нерівномірне, реальне їхнє освоєння складає 10 - 15 %. Причому через Чорнобильську катастрофу використання дикорослих грибів, небезпечне для людини, бо гриби здатні накопичувати в десятки разів більше важких металів, у тому числі і радіоактивних, їж їх знаходиться в навколишньому середовищі. На дикорослі гриби багаті ліси Закарпаття, Івано-Франківської, Чернігівської, Волинської, Рівненської, Хмельницької і Житомирської областей Товарні ресурси складають близько 50 % біологічних запасів українських лісів. У врожайні роки рівень рентабельності заготівель грибів у найбільше плодоносних районах складає 35 %. Однак заготівлі складають приблизно 8 % товарних ресурсів. Врожайність і можливі щорічні обсяги заготівель дикорослих грибів установлено практично для всіх областей України, на території яких є ліси. Врожаї грибів за останні п'ять років коливаються в межах від 36 до 137 кг/га. Необхідно додати, що навіть дуже висока врожайність не говорить про такий же їх збір. Таблиця 2 Розміщення товарних ресурсів дикорослих грибів
Слід зазначити, що досить інтенсивний розвиток грибоводства в Донецькому регіоні зумовлений і тим, що товарні запаси дикорослих грибів незначні. Одним із напрямків культивування є використання складських приміщень, що тимчасово пустують, для виробництва грибів. Йдеться про сховища овочів і фруктів, що в силу об'єктивних причин не використовуються. Використання цих сховищ для вирощування грибів може істотно розширити асортимент свіжих продуктів, багатих на вітаміни. Врожайність грибів складає 16 і більш кг/м2. Від однієї тонни субстрату для вирощування (солома, земля, відходи бройлерного виробництва або молочно-товарних ферм) одержують грибів до 144 кг, а рівень рентабельності знаходиться в межах 34,4 - 84,2 %. За рік знімають у середньому 5 врожаїв, тобто один цикл триває 70 днів. Відносно стійкий попит і популярність грибів у населення зумовлено наявністю комплексу вітамінів, білків, мінеральних речовин тощо (табл. 4.50) і специфічним грибним запахом. Таблиця3. Хімічний склад грибів
Порівняння сушених грибів за калорійністю і засвоюваністю показує, що вони не поступаються в цьому хлібу, картоплі тощо.
Контрольні запитання 1. Дати класифікацію грибів. 2. Охарактеризувати ресурси дикорослих грибів в Україні. 3. Дати характеристику харчової цінності грибів.
Читайте також:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|