МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
||||||||
Класифікація сутності
Настав момент розібратися в термінології. К. Дейт, який після Е.Кодда розвивив концепції реляційної моделі даних, визначає три основні класи сутності: стрижньова асоціативна та характеристична, а також підклас асоціативної суті – позначення. Стрижньова сутність (стрижень) – це незалежна сутність. Асоціативна сутність (асоціація) – це зв’язок виду “БАГАТО-ДО-БАГАТЬОХ” між двома або більше сутностями або екземплярами сутності. Асоціації розглядаються як повноправна сутність: - вони можуть брати участь в інших асоціаціях і позначеннях точно так, як і стрижньова сутність; - можуть володіти властивостями, тобто мати не тільки набір ключових атрибутів, необхідних для вказівки зв’язків, але і будь-яке число інших атрибутів, що характеризують зв’язок. Характеристична сутність (характеристика) – це зв’язок виду “БАГАТО-ДО-ОДНОГО” або “ОДИН-ДО-ОДНОГО” між двома сутностями. Єдина мета характеристики в рамках даної наочної області полягає в описі або уточненні деякої іншої сутності. Необхідність в них виникає у зв’язку з тим, що сутність реального світу має іноді багатозначні властивості. Чоловік може мати декілька дружин, книга – декілька характеристик перевидання (виправлене, доповнене, перероблене, ...) тощо.
Для опису характеристики використовується нова пропозиція МІМ, що має в загальному випадку вигляд: ХАРАКТЕРИСТИКА (атрибут 1, атрибут 2, ...) {СУТНІСТЬ, ЩО ХАРАКТЕРИЗУЄТЬСЯ}.
Розширимо мову ER-діаграм, ввівши для зображення характеристики трапецію (мал. 2.1).
Рис. 2.1. Елементи розширеної мови ER-діаграм Позначення – це зв’язок виду “БАГАТО-ДО-ОДНОГО” або “ОДИН-ДО-ОДНОГО” між двома сутностями, відрізняється від характеристики тим, що не залежить від сутності, що позначається. Розглянемо приклад побудови інфологічної моделі бази даних “Живлення”, де повинна зберігатися інформація про блюда, їх щоденне споживання, продукти, з яких готуються ці блюда, постачальників цих продуктів. Інформація використовуватиметься кухарем і керівником невеликого підприємства громадського харчування, а також його відвідувачами.
За допомогою вказаних користувачів виділені наступні об’єкти та характеристики майбутньої бази даних: 1. Блюда, для опису яких потрібні дані, що входять в їх кулінарні рецепти: номер блюда (наприклад, з книги кулінарних рецептів), назва блюда, вид блюда (закуска, суп, гаряче), рецепт (технологія приготування блюда), вихід (вага порції), назва, калорійність і вага кожного продукту, що входить в блюдо. 2. Для кожного постачальника продуктів: найменування, адреса, назва продукту, що поставляється, дата постачання і ціна на момент постачання. 3. Щоденне споживання блюд (витрата): блюдо, кількість порцій, дата.
Аналіз об’єктів дозволяє виділити: - стрижні Блюда, Продукти і Міста; - асоціації Склад (пов'язує Блюда з Продуктами) і Постачання (пов’язує Постачальників з Продуктами); - позначення Постачальники; - характеристики Рецепти і Витрата.
ER-діаграма моделі показана на мал. 2.3. Модель на мові МІМ має наступний вигляд: Блюда (БЛ, Блюдо, Вигляд)Продукти (ПР, Продукт, Калорійність)Постачальники (ПОС, Місто, Постачальник) [Місто]Склад [Блюда M, Продукти N] (БЛ, ПР, Вес (г))Постачання [Постачальники M, Продукти N] (ПОС, ПР, Дата_П, Ціна, Вага (кг))Міста (Місто, Країна) Рецепти (БЛ, Рецепт) {Блюда}Витрата (БЛ, Дата_Р, Порцій) {Блюда}У цих моделях Блюдо, Продукт і Постачальник – найменування, а БЛ, ПР і ПОС – цифрові коди блюд, продуктів і організацій, що поставляють ці продукти.
Рис. 2.2. Інфологічна модель бази даних "Живлення" Читайте також:
|
|||||||||
|