Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Облік продуктів харчування

На складі облік ведуть матеріально-відповідальні особи у розрізі найменувань, сортів, категорій, профілів, або інших якісних ознак за номенклатурними номерами у «книзі складського обліку запасів (ф.3-9) або у «Картках складсбкого обліку матеріалів (ф.М-12).

У бухгалтерії у картки складського обліку записують номер складу, назву та ознаки матеріалів, одиницю вимірювання, номенклатурний номер, облікову ціну, ліміи запасу, залишок на початок року і потім реєструють її у спеціальному журналі, присвоюють порядковий номер і під розписку передають її на склад матеріально-відповідальній особі. Картки зберігають на складі у спеціальних картотеках . Матеріально-відповідальні особи щоденно роблять записи на підставі відповідних документів про надходження та відпуск матеріалів.

Матеріально-відповідальні особи складають періодично «Реєстр приймання-здавання документів» ф. М-18, або «Звіт про рух матеріальних цінностей на складі».

У бухгалтерії аналітичний облік можна вести такими способами: паралельно-картковим, в оборотних відомостях та оперативно-бухгалтерським (сальдовим).

При паралельно-картковім - ведеться кількісно-сумовий облік за всіма номенклатурними номерами ТМЦ у картках кількісно-сумового обліку ф.3-7., або Книзі кількісно-сумового обліку ф. 3-6 на підставі яких у кінці місяця складають Оборотні відомості ф.3-11.Цей метод застосовують у невеликих бухгалтеріях.

Метод оборотних відомостей полягає у тому, що в бухгалтерії ведуться тільки оборотні відомості ф.3-11 кількісно-сумового обліку за матеріально-відповідальними особамиі видами цінностей(залишок на початок місяця, надійшло, вибуло, залишок на кінець місяця.)

При оперативно-бухгалтерському методіоблік матеріалів на складах ведеться тільки в натуральних вимірниках, а в бухгалтерії – тільки в грошовому виразі у розрізі місць зберігання, матеріально-відповідальних осіб та груп матеріалів.).

Щомісяця комірник на основі даних складського обліку складає сальдову відомість (книга залишків матеріалів), в якій по кожному номенклатурному номеру фіксуються кількісні залишки на 1-ше число місяця. В бухгалтерії цю відомість (книгу) перевіряють, визначають суму залишків, які звіряються з даними бухгалтерії. Необхідна умова застосування зазначеного методу обліку матеріалів - наявність твердих цін.

Для обліку матеріалів і продуктів харчування Планом рахунків передбачено рахунок 23 „Матеріали і продукти харчування”, який поділяється на субрахунки:

- 231 «Матеріали для учбовних, наукових і інших цілей»

- 232 „Продукти харчування”;

- 233 „Медикаменти і перев’язувальні засоби”;

- 234 „Господарські матеріали і канцелярське приладдя”

- 235 „Паливо, горючі і мастильні матеріали”;

- 236 „Тара”;

- 237 „Матеріали в дорозі”;

- 238 „Запасні частини до машин і обладнання”;

- 239 „Інші матеріали”.


Читайте також:

  1. IX. Відомості про військовий облік
  2. IX. Відомості про військовий облік
  3. Автоматизовані форми та системи обліку.
  4. Акції та їх облік
  5. Акції та їх облік
  6. Алгоритм із застосуванням річної облікової ставки d.
  7. Алгоритм розробки техніко-економічного обґрунтування будівництва нового та реконструкції діючих підприємств харчування.
  8. Аналіз процесу і продуктів діяльності.
  9. Аналітичний та синтетичний облік ГП
  10. Аудит на підприємствах з комп’ютеризованим бухгалтерським обліком
  11. Аудит на підприємстві з кмп’ютеризованим бухгалтерським обліком.
  12. Базові принципи обліку виробничих витрат і калькулювання собівартості продукції




Переглядів: 590

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Облік виробничих запасів, матеріалів та продуктів харчування | Склад, класифікація, оцінка та завдання обліку продуктів харчування

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.019 сек.