Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник






Характеристика нормо утворюючих факторів у галузі.

Список використаної літератури

План

Тема 12.Методи розробки норм праці на роботи, пов`язані з обслуговуванням тварин.

1.Характеристика нормо утворюючих факторів у галузі.

2. Паспортизація тваринницьких приміщень.

3. Методика розрахунку норм праці у тваринництві.

4. Розрахунок чисельності працівників на тваринницьких комплексах.

1. Шкільова О.В. Економіка праці і соціально-трудові відносини. – К., 2008. – 179с.

У тваринництві для забезпечення нормальної життєдіяльності тварин і птиці та отримання продукції протягом визначеного періоду працівники щодня виконують комплекс різноманітних технологічних операцій, значна кількість трудових операцій тут виконується за допомогою мобільних і стаціонарних машин і механізмів, а також вручну. Цей комплекс, як правило, щодня повторюється. Тому, на відміну від інших галузей сільського господарства, у тваринництві встановлюються не змінні норми виробітку на окремі види робіт, а норми обслуговування тварин і одночасно норми виробництва продукції тваринництва за рік чи інший визначений період.

Залежно від організації і рівня поділу праці норми обслуговування тварин (птиці) встановлюються на одного чи на групу виконавців, виходячи із середньоденних затрат праці, розрахованих за весь період обслуговування тварин і птиці.

Нормування праці у тваринництві має свої особливості. Зумовлено це тим, що об’єктом, на який спрямована праця, є тварини, а їх вид, стать і вік визначають специфіку обслуговування. Це передбачає різноманітність форм поділу й кооперації праці тваринників, а також виконання працівниками ферм протягом зміни механізованих, ручних і транспортних робіт. Крім того, упродовж зміни праця тваринників має чітко виражені технологічні перерви, зумовлені біологічними особливостями тварин. Така специфіка праці тваринників накладає відбиток переважно на організацію й обслуговування їх робочих місць, що є частиною тваринницького приміщення, в якому зосереджені всі складові трудового процесу: тварини як засоби виробництва і предмети праці та сам виконавець.

У тваринництві рівень організації, оснащення і обслуговування робочих місць безпосередньо впливає на розрахунки галузевих нормативів.

Правильний розрахунок норм праці потребує ретельного вивчення умов виробництва тваринницької продукції і, насамперед, рівнів механізації та організації трудових процесів. Саме ці фактори мають визначальний вплив на нормативні величини.

У процесі нормування важливо врахувати весь комплекс нормо утворюючих факторів, що підвищує рівень обґрунтованості галузевих норм.

На норми обслуговування у тваринництві впливають:

1) вид, стать, вік, виробниче призначення і продуктивність тварин;

2) технологія виробництва тваринницької продукції (способи утримання тварин, тип годівлі, кратність доїння, способи гноєвидалення та ін.);

3) тривалість зимового і літнього періодів і прийняті способи утримання тварин у цей час;

4) ступінь механізації виробничих процесів;

5) індивідуальні особливості тваринників (стать, вік, стаж роботи, кваліфікація тощо);

6) рівень організації трудових процесів, оплата праці виконавців, трудова дисципліна, санітарно-гігієнічні умови праці та ін.

Індивідуальні особливості виконавців при розрахунку норм обслуговування до уваги не беруться.

Зазначені фактори взаємопоєднуються в трудовому процесі. Особливо це стосується варіантів механізації праці і способів їх організації, які

зумовлюють необхідність розрахунку трудових нормативів для кожного з варіантів окремо.

 


Читайте також:

  1. I визначення впливу окремих факторів
  2. I. Загальна характеристика політичної та правової думки античної Греції.
  3. II. ВИРОБНИЧА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОФЕСІЇ
  4. II. Морфофункціональна характеристика відділів головного мозку
  5. Аварії на хімічно-небезпечних об’єктах та характеристика зон хімічного зараження.
  6. Автобіографія. Резюме. Характеристика. Рекомендаційний лист
  7. Автокореляційна характеристика системи
  8. Адаптація до абіотичних факторів середовища.
  9. Адаптація організму до зовнішніх факторів середовища.
  10. Амплітудно-частотна характеристика, смуга пропускання і загасання
  11. Аналіз впливу факторів на зміну сумми гуртової реалізації
  12. Аналіз факторів впливу на обсяги виробництва суспільного продукту.




Переглядів: 431

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Поняття паспортизації полів, основні етапи паспортизації. | Методика розрахунку норм праці у тваринництві.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.05 сек.