Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Основний обмін і умови його визначення, фактори, що впливають на його величину

Основний обмін (ОО) – це добові енерговитрати організму в умовах спокою.

При визначенні ОО треба дотримуватись таких стандартних умов:

1. зранку (тому, що є добові коливання рівня енерговитрат – він мінімальний вночі о 3-4 годині й максимальний ввечері о 17-18 годині);

2. в умовах фізичного та емоційного спокою (м’язова робота супроводжується збільшенням енерговитрат організму, так як на скорочення м’язів необхідно витрачати значну кількість енергії; в умовах емоційної напруги активується симпатичний відділ вегетативної нервової системи тому збільшується кількість катехоламінів та тироксину, які викликають збільшення енерговитрат організму);

3. лежачи (щоб не витрачалася зайва енергія на скорочення м’язів на підтримання антигравітаційної пози);

4. при температурі комфорту (при цьому підтримання сталості температури тіла не потребує напруження процесів тепловіддачі та теплопродукції, тобто на ці процеси не витрачається енергія) 20 – 22 градусів;

5. визначають ОО в стані бадьорості, але за умови, що енерговитрати організму мінімальні.

6. натще (через 10-12 годин після прийому їжі, щоб не проявлялася специфічно-динамічна дія їжі).

Специфічно-динамічна дія їжі – це збільшення енерговитрат, що пов’язане з прийомом їжі. Після прийому вуглеводної та жирної їжі, специфічно-динамічна дія їжі складає 10-15%, а білкової – 30%. вуглеводневої та жирної.

Енергія основного обміну витрачається так:

- 50% її перетворюється на первинне тепло й виділяється з організму,

-50% йде на синтез АТФ,яка витрачається на:

процеси біосинтезу – 23%;

скорочення м’язів (підтримання тонусу скелетних м’язів, скорочення міокарду та дихальних м’язів)роботу внутрішніх органів -15%;

роботу механізмів активного транспорту речовин – 12%.

Фактори, від яких залежить величина ОО:

1. Стать.

2. Маса тіла.

3. Зріст.

4. Вік.

5. Особливості процесів обміну речовин в організмі.

- у жінок ОО на 5 – 10 % нижча, ніж у чоловіків;

- у дітей ОО вищий, ніж у дорослих;

- у людей похилого віку ОО знижується на 15 – 20 %;

- ОО порушується при ендокринних хоробах:

а) при гіперфункції щитоподібної залози (базедова хвороба) ОО підвищується на 150%

б) при гіпофункції щитоподібної залози ОО знижується на 40%

в) на ОО впливає стан статевих залоз, гіпофіза, тощо.

Рівень ОО приблизно 1300 – 1700. ккал, є добовий ритм коливань.

 

Інтенсивність енергетичного обміну залежить від характеру діяльності людини. ( церобочий обмін).

Сукупність основного і робочого обміну складають загальний обмін.

Загальний обмін - це рівень обміну в звичайних умовах, а не в стандартних, тобто додатково до основного обміну організм витрачає енергію на будь які функції ( робочий обмін)

Найбільше енергії витрачається витрачається при м’язовій роботі. Населення по рівню загального обміну поділяється на 5 груп:

Для людей віком 18-29 років добові енерговитрати в різних групах складає:

 

Група Добові енерговитрати
Чоловіки Жінки
кДж ккал кДж ккал
- -

 

1 група – переважає розумова праця;

2 група – зайняті легкою фізичною працею;

3 група – виконання фізичної роботи середньої важкості;

4 група – зайняті важкою фізичною працею;

5 група – зайняті дуже важкою фізичною роботою.

 

 

Знання ЗО необхідне для правильного визначення добової калорійності раціону (особливо, якщо великі групи людей перебувають в умовах організованого харчування – лікарні, школи-інтернати, армія).

 


Читайте також:

  1. Автоматичний обмін даними.
  2. АДАПТАЦІЯ ОБМІНУ РЕЧОВИН ДО М'ЯЗОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  3. Американський стандартний код для обміну інформацією ASCII.
  4. Аналіз відхилень – основний інструмент оцінки діяльності центрів відповідальності
  5. Аналіз відхилень — основний інструмент оцінки діяльності центрів відповідальності
  6. Аналіз факторів, що впливають на цінову політику.
  7. Аналогія як умовивід
  8. Анкета — основний інструмент дослідження
  9. Білковий обмін
  10. Білковий обмін: загальні відомості
  11. Блок 4. Умови та охорона праці.
  12. Блок перевірки умови




Переглядів: 10138

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Організм як відкрита термодинамічна система. | Поняття про пойкілотермію і гомойотермію

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.