Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Особливості годівлі і утримання маточного поголів’я та вирощування молодняка

Дорослі свині на відгодівлі (вибракувані матки і кнури) це молодняк, призначений для відго­дівлі до маси 120—130 кг, а також вибракувані дорослі тварини основного стада та перевірювані свиноматки..

В обороті стада планують строки й кількість опоросів основних і перевірюваних свиноматок, купівлю племінного молодняку, переве­дення на відгодівлю та здавання на м'ясо тварин, кількість викори­станих кормів і валове виробництво свинини протягом року за міся­цями, визначають середнє поголів'я, яке використовують для розра­хунку потреби в кормах, приміщеннях, для планування зеленого конвеєра.

Якщо свині живуть 8—10 років, то в стаді їх використовують 3 — 4 роки, одержуючи від них 6-8 опоросів.

 

Годівля і утримання поросних маток спрямовані:

- на одержання від кожної свиноматки численного та міцного приплоду 10-12 поросят (ж. м. 1,2-1,3 кг);

- збереження матки у племінних кондиціях і хорошому фізіологічному стані.

У свинарстві застосовують вигульну і без вигульну системи утримання.

Ремонтний молодняк, кнурів-плідників, свиноматок утримують за вигульною системою, а відгодівельне поголів’я від початку до кінця відгодівлі без вигульно.

Розрізняють індивідуальний і груповий способи утримання свиней.

Індивідуально утримують – кнурів, супоросних і підсисних маток;

Для вирощування молодняку свиней застосовують три системи:

- трифазну;

- двофазну;

- однофазну.

Трифазна передбачає перебування поросят у трьох приміщеннях:

1. свинарнику-маточнику – до 60- денного віку (відлучення);

2. цех дорощування до 90-120-денного віку;

3. цех відгодівлі.

Дворазова передбачає перебування свиней у двох приміщеннях:

1) свинарнику-маточнику до 90-120-денного віку;

2) цех відгодівлі.

● Однофазна передбачає:

1) поросята від народження до досягнення технологічних м’ясних кондицій знаходяться у свинарнику-маточнику в одному й тому самому станку.

Оператор один комплексу обслуговує до 1000холостих і поросних свиноматок, 4200 відлучених поросят, 1800 свиней на відгодівлі або 60 свиноматок з приплодом.

Ефективність використання корму, вгодованість та стан здоровя тварин значною мірою залежить від організації місць годівлі та напування. Вони мають бути зручними, доступними, підтримуватись в належному санітарному стані. Місце годівлі та напування обладнують біля кормового проходу.

Напувають свиней всіх виробничих груп із корит або автонапувалок досхочу.

Важливим критерієм повноцінності годівлі свиноматок є приріст маси тіла за період поросності.

Годують свиноматок за нормами з урахуванням:

- періоду підготовки до парування чи осіменіння;

- стану поросності (перші 84, останні 30 днів);

- живої маси;

- віку;

- вгодованості.

Годують свиноматок: на кожні 100 кг живої маси:

· холостих маток згодовують 1,5 – 1,8 корм. од., протеїну 130 – 170 г на добу;

· поросним свиноматкам від 1,2 до 1,7 корм. од.

Потрібно забезпечувати свиноматок кальцієм, натрієм, фосфором, мікроелементами, вітамінами. Годують свиноматок 2-3 рази на добу. Напувають свиноматок водою з температурою не менше 100С. Дуже холодна вода призводить до абортів.

За 10-15 днів до опоросу матку переганяють у індивідуальний підготовлений станок, за 3-4 дні припиняють прогулянки, зменшують раціон кормів до 50%, щоб зменшити навантаження на організм.

♦ Організація годівлі свиноматок під час лактації повинна сприяти підвищенню молочності, збереженню приплоду й вирощуванню міцних поросят від народження до відлучення.

Потреба підсисних свиноматок у поживних речовинах залежить від живої маси, віку, кількості поросят у гнізді, рівня молочності.

На 100 кг живої маси їм необхідно згодувати 1,5 к. од. та додатково 0,33 – 0,38 к. од. на кожне порося.

Концентровану частину повинні складати зернові злаки й зернобобові культури, а також корми тваринного походження.

У раціоні підсисних свиноматок взимку обов’язково вводять соковиті корми (буряки, моркву), а влітку – зелені корми.

Протягом двох днів після опоросу свиноматки одержують 50% даванки і лише на 6-8 –й день їх переводять на повний раціон.

Для зменшення впливу стресових ситуацій і запобігання захворювання на мастит рекомендують такий режим годівлі свиноматок при відлученні поросят у 60-денному віці. За добу до нього з раціону виводять усі молокогінні корми, даванку зменшують на 50%, увечері не дають води. В день відлучення зранку свиноматок не годують і лише ввечері їм дають половину норми раціону та води. На другий день відлучення свиноматок переводять на раціон холостих, групуючи їх у кормові групи по 2-3 голови.

Поросята, починаючи з першого дня життя, живляться виключно материнським молоком, яке забезпечує нормальний ріст і розвиток організму і запобігає різним захворюванням.

Поросятам, починаючи з 3-4-го дня життя, дають воду, а з 5-6-го їх підгодовують підсмаженим зерном. З місячного віку згодовують концентровані корми в сирому вигляді.

☻ Молоко свиноматок бідне на залізо і вже в перші дні життя у поросят знижується вміст гемоглобіну. Для запобігання анемії їм внутрішньом’язево вводять розчин феродекстринових препаратів.

У сучасних технологіях виробництва свинини існує кілька систем відлучення поросят, пов’язаних насамперед з їх віком, а саме:


Читайте також:

  1. I. Особливості аферентних і еферентних шляхів вегетативного і соматичного відділів нервової системи
  2. VI.3.3. Особливості концепції Йоганна Гайнріха Песталоцці
  3. VI.3.4. Особливості концепції Йоганна Фрідриха Гербарта
  4. А. Особливості диференціації навчального процесу в школах США
  5. Агітація за і проти та деякі особливості її техніки.
  6. Аграрне виробництво і його особливості
  7. Аграрне право як галузь права, його історичні витоки та особливості.
  8. Агротехніка вирощування сіянців модрини
  9. Агротехніка вирощування сіянців ялини
  10. Аналіз комплексних статей витрат: витрат на утримання та експлуатацію устаткуван­ня, цехові, загальногосподарські, поза виробничі витрати.
  11. АНАТОМІЯ І ФІЗІОЛОГІЯ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ТА ПЕРИФЕРИЧНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ, ЇЇ ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ
  12. Анатомо-фізіолгічні особливості




Переглядів: 1829

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Продуктивністю. | Типи відгодівлі свиней

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.