Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Особливості годівлі і утримання маточного поголів’я та вирощування молодняка

Дорослі свині на відгодівлі (вибракувані матки і кнури) це молодняк, призначений для відго­дівлі до маси 120—130 кг, а також вибракувані дорослі тварини основного стада та перевірювані свиноматки..

В обороті стада планують строки й кількість опоросів основних і перевірюваних свиноматок, купівлю племінного молодняку, переве­дення на відгодівлю та здавання на м'ясо тварин, кількість викори­станих кормів і валове виробництво свинини протягом року за міся­цями, визначають середнє поголів'я, яке використовують для розра­хунку потреби в кормах, приміщеннях, для планування зеленого конвеєра.

Якщо свині живуть 8—10 років, то в стаді їх використовують 3 — 4 роки, одержуючи від них 6-8 опоросів.

 

Годівля і утримання поросних маток спрямовані:

- на одержання від кожної свиноматки численного та міцного приплоду 10-12 поросят (ж. м. 1,2-1,3 кг);

- збереження матки у племінних кондиціях і хорошому фізіологічному стані.

У свинарстві застосовують вигульну і без вигульну системи утримання.

Ремонтний молодняк, кнурів-плідників, свиноматок утримують за вигульною системою, а відгодівельне поголів’я від початку до кінця відгодівлі без вигульно.

Розрізняють індивідуальний і груповий способи утримання свиней.

Індивідуально утримують – кнурів, супоросних і підсисних маток;

Для вирощування молодняку свиней застосовують три системи:

- трифазну;

- двофазну;

- однофазну.

Трифазна передбачає перебування поросят у трьох приміщеннях:

1. свинарнику-маточнику – до 60- денного віку (відлучення);

2. цех дорощування до 90-120-денного віку;

3. цех відгодівлі.

Дворазова передбачає перебування свиней у двох приміщеннях:

1) свинарнику-маточнику до 90-120-денного віку;

2) цех відгодівлі.

● Однофазна передбачає:

1) поросята від народження до досягнення технологічних м’ясних кондицій знаходяться у свинарнику-маточнику в одному й тому самому станку.

Оператор один комплексу обслуговує до 1000холостих і поросних свиноматок, 4200 відлучених поросят, 1800 свиней на відгодівлі або 60 свиноматок з приплодом.

Ефективність використання корму, вгодованість та стан здоровя тварин значною мірою залежить від організації місць годівлі та напування. Вони мають бути зручними, доступними, підтримуватись в належному санітарному стані. Місце годівлі та напування обладнують біля кормового проходу.

Напувають свиней всіх виробничих груп із корит або автонапувалок досхочу.

Важливим критерієм повноцінності годівлі свиноматок є приріст маси тіла за період поросності.

Годують свиноматок за нормами з урахуванням:

- періоду підготовки до парування чи осіменіння;

- стану поросності (перші 84, останні 30 днів);

- живої маси;

- віку;

- вгодованості.

Годують свиноматок: на кожні 100 кг живої маси:

· холостих маток згодовують 1,5 – 1,8 корм. од., протеїну 130 – 170 г на добу;

· поросним свиноматкам від 1,2 до 1,7 корм. од.

Потрібно забезпечувати свиноматок кальцієм, натрієм, фосфором, мікроелементами, вітамінами. Годують свиноматок 2-3 рази на добу. Напувають свиноматок водою з температурою не менше 100С. Дуже холодна вода призводить до абортів.

За 10-15 днів до опоросу матку переганяють у індивідуальний підготовлений станок, за 3-4 дні припиняють прогулянки, зменшують раціон кормів до 50%, щоб зменшити навантаження на організм.

♦ Організація годівлі свиноматок під час лактації повинна сприяти підвищенню молочності, збереженню приплоду й вирощуванню міцних поросят від народження до відлучення.

Потреба підсисних свиноматок у поживних речовинах залежить від живої маси, віку, кількості поросят у гнізді, рівня молочності.

На 100 кг живої маси їм необхідно згодувати 1,5 к. од. та додатково 0,33 – 0,38 к. од. на кожне порося.

Концентровану частину повинні складати зернові злаки й зернобобові культури, а також корми тваринного походження.

У раціоні підсисних свиноматок взимку обов’язково вводять соковиті корми (буряки, моркву), а влітку – зелені корми.

Протягом двох днів після опоросу свиноматки одержують 50% даванки і лише на 6-8 –й день їх переводять на повний раціон.

Для зменшення впливу стресових ситуацій і запобігання захворювання на мастит рекомендують такий режим годівлі свиноматок при відлученні поросят у 60-денному віці. За добу до нього з раціону виводять усі молокогінні корми, даванку зменшують на 50%, увечері не дають води. В день відлучення зранку свиноматок не годують і лише ввечері їм дають половину норми раціону та води. На другий день відлучення свиноматок переводять на раціон холостих, групуючи їх у кормові групи по 2-3 голови.

Поросята, починаючи з першого дня життя, живляться виключно материнським молоком, яке забезпечує нормальний ріст і розвиток організму і запобігає різним захворюванням.

Поросятам, починаючи з 3-4-го дня життя, дають воду, а з 5-6-го їх підгодовують підсмаженим зерном. З місячного віку згодовують концентровані корми в сирому вигляді.

☻ Молоко свиноматок бідне на залізо і вже в перші дні життя у поросят знижується вміст гемоглобіну. Для запобігання анемії їм внутрішньом’язево вводять розчин феродекстринових препаратів.

У сучасних технологіях виробництва свинини існує кілька систем відлучення поросят, пов’язаних насамперед з їх віком, а саме:


Читайте також:

  1. I. Особливості аферентних і еферентних шляхів вегетативного і соматичного відділів нервової системи
  2. VI.3.3. Особливості концепції Йоганна Гайнріха Песталоцці
  3. VI.3.4. Особливості концепції Йоганна Фрідриха Гербарта
  4. А. Особливості диференціації навчального процесу в школах США
  5. Агітація за і проти та деякі особливості її техніки.
  6. Аграрне виробництво і його особливості
  7. Аграрне право як галузь права, його історичні витоки та особливості.
  8. Агротехніка вирощування сіянців модрини
  9. Агротехніка вирощування сіянців ялини
  10. Аналіз комплексних статей витрат: витрат на утримання та експлуатацію устаткуван­ня, цехові, загальногосподарські, поза виробничі витрати.
  11. АНАТОМІЯ І ФІЗІОЛОГІЯ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ТА ПЕРИФЕРИЧНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ, ЇЇ ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ
  12. Анатомо-фізіолгічні особливості




Переглядів: 1922

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Продуктивністю. | Типи відгодівлі свиней

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.