Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Наслідки генної інженерії

Вирощування трансгенних культур в Україні

 

Українські вчені також ґрунтовно займаються трансгенними технологіями. Результати їхніх досліджень оцінюються по-різному, оскільки мають суперечливий характер. Немає у вчених і одностайної думки щодо самого впровадження трансгенних технологій у виробництво.

Найчастіше суперечки виникають через ввезення до країни картоплі зі зміненим генетичним кодом. Цю картоплю було завезено в Україну канадською фірмою і вирізняється вона тим, що її не їсть колорадський жук. Цей сорт намагаються ввести до Державного реєстру рослин. На полях України трансгенна картопля з'явилася у середині 90-х років минулого століття. На той час не було ніяких законів, які б змогли регулювати процес поширення в Україні трансгенних культур.

Сьогодні генетично модифікована картопля розповсюджується в Україні неофіційно без остаточних комплексних досліджень та висновків. Розповсюджують її приватні особи, які правдами і неправдами роздобули цей сорт. А представництво фірми прагне створити на нашій території потужних виробників посівного матеріалу, зробити нашу державу могутнім експортером генетично модифікованого насіння.

За кордоном процес вирощування трансгенних культур уповільнюється. У разі, коли на нашому ринку така картопля поширюватиметься, та ще й без виявлених вад (негативних наслідків), можна буде аргументованіше переконувати "нерозумних" європейців: українці їдять - і нічого, їжте і ви.

Тим часом спеціалісти попереджають про шкоду, якої може завдати людині легалізація трансгенного сорту. Наші люди вже постраждали від чорнобильської біди. Для них впровадження трансгенного сорту картоплі неприпустиме. Більшість спеціалістів попереджають, що селяни будуть вирощувати генномодифіковану картоплю, не знаючи її справжнього походження. У Канаді, наприклад, така картопля вирощується на острові, щоб запобігти її взаємодії з навколишнім рослинним світом. І така модифікована картопля переробляється на крохмаль для технічних потреб.

"Генні експерименти, стверджує провідний фахівець у галузі овочівництва і рослинництва Віктор Муравйов, - змінюють біохімічний склад картоплі, і сьогодні наука не може дати вичерпної відповіді на запитання, як вплине змінений біологічний склад картоплі, яку споживає людина, на її здоров'я".

 

Природа на землі постійно розвивається. Вона прагне завершеного гармонійного стану. Рослини і тварини на землі розмножуються "по роду їх". Саме ця умова розмноження робить наше життя на планеті різноманітним і цікавим. Розмноження живої природи відбувається так, що рід, маючи генетичний запрограмований код будови і розвитку, завжди залишається родом. І якщо відбуваються зміни, то вони мають незначний характер для конкретного роду і в цілому для природи.

 

Ось деякі серйозні наслідки, до яких може призвести генна інженерія при втручанні в структуру ДНК і зміні її генетичного коду за допомогою генів, взятих із іншого роду:

 

- найбільше зусиль спрямовано на виведення нових культур, стійких до дії отрутохімікатів та різних пестицидів. Начебто все просто і зрозуміло. Отрутохімікати знищують бур'яни і зовсім не шкідливі для корисної рослини. Вчені Данії провели дослідження і виявили, що трансгени, вживлені в зернові культури, в польових умовах можуть переходити на сусідні бур'яни. Результат - з'являються бур'яни, стійкі до відомих гербіцидів. Виникає нова проблема: як боротися з генетично модифікованими бур'янами?

 

- мрія кожного садівника мати рослини, стійкі до хвороб, уже здійснюється. Генна інженерія вивела нові сорти таких культур, як капуста, помідор, кукурудза та інші. З іншого боку, маніпуляція з генами може призвести до появи нових видів рослин, стійких до бактерій, вірусів і до антибіотиків. Не виключено, що ця стійкість до антибіотиків може перейти і до інших організмів - збудників хвороб. В такій ситуації можуть виникнути захворювання, які не лікуються жодним з відомих антибіотиків;

 

- щодо перспектив вирощування "їстівних вакцин". Наприклад, з'їли помідор чи огірок - і одразу підвищили імунітет, зробили профілактику проти якого-небудь захворювання, скажімо, грипу, гепатиту або навіть проти СНІДу. Або органи, які отримали шляхом трансплантації свиням генів людини. З одного боку, це добре для пересадки необхідних органів хворій людині. Але ж є і друга сторона медалі. Ці органи можуть заразитися новим, можливо, навіть смертельним вірусом;

 

- велика небезпека, як вважають вчені, криється в тому, що генетично змінені продукти харчування можуть стати біологічною зброєю, якщо в них вживити певні гени бактерій. Це все науково обґрунтовано і може в злих людських руках мати сумні наслідки;

 

- настороженість і недовіру до генної інженерії зумовлює те, що вживлення нових генів у багатьох випадках робиться навмання. Нема впевненості в тому, що ці дії не викличуть побічні явища і наслідки.

 

Прибічники запевняють, що дії генетиків контролює держава. Але від помилок ніхто не застрахований. Уже відомі прорахунки генної інженерії. Згадувана канадська фірма, гігант хімії і біотехнологій, яка спеціалізується на торгівлі насінням трансгенних зернових культур, вже визнала той факт, що один із сортів її трансгенного насіння має невідповідний ген. Тим часом олія, виготовлена з цього насіння, широко використовується для приготування низькокалорійних продуктів харчування - кондитерських виробів, маргарину, а також для виготовлення косметичних кремів, мила тощо. Керівництво фірми заявило, що посіви рослин з таким геном знищені. Але вчені стривожені і не можуть дати відповіді на запитання, чи вплинула помилка генетиків на природне середовище і якщо так, то чим обернеться ця помилка для природи...

 


Читайте також:

  1. F) Наслідки демографічного вибуху.
  2. А. Без зміни хазяїна та ендогенної агломерації
  3. А. Без зміни хазяїна та ендогенної агломерації
  4. Адміністративний арешт активів та його наслідки
  5. Аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства як методична основа діагностики його спроможності протидіяти кризовим явищам та ліквідувати їх наслідки
  6. Антична колонізація Північного Причорноморья та її наслідки.
  7. Аншлюс Австрії. Мюнхенська конференція та її наслідки. Крах політики західних держав щодо умиротворення агресора
  8. Банкрутство підприємства: причини, наслідки, процедура.
  9. Банкрутство підприємства: причини, оцінка ймовірності настання та наслідки
  10. Безробіття і зайнятість населення: причини, види та наслідки
  11. Безробіття, його види і наслідки.
  12. Безробіття: сутність, види, соціально – економічні наслідки.




Переглядів: 1018

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Ставлення європейських країн до генної інженерії | Генна терапія

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.006 сек.