Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Класифікація мікроорганізмів

Мікроорганізми, їх місце у системі живих істот

Мікроорганізми широко розповсюджені в природі. Академік В.Л.Омельянський писав про мікроби: „Поистине они вездесущи… Незримо они сопутствуют человеку на всем его жизненном пути, властно вторгаясь в его жизнь то в качестве врагов, то как друзья. В громадном количестве они встречаются в пище, которую мы принимаем, в воде, которую пьем и в воздухе, которым мы дышим.”

Мікроорганізми були першими мешканцями на нашій планеті. Біля 3 млрд. років тому вони сформували мікробіосферу – найдавнішню оболонку біосфери Землі. Біомаса таких істот перевищує сумарну біомасу рослин та тварин. Накопичена органічна сполука має великий енергетичний потенціал, оскільки з нього утворюються сховища нафти, газу, вугілля та інших корисних копалин. Енергетика і в наш час здебільш визначає прогрес науки, техніки, а також благополуччя мешкаючи на Землі. Мікроорганізми беруть активну участь у перетворенні речовин. Вони підвищують плодоносність ґрунту. Так, амоніфікатори розлагають білкові речовини. Продукти їх життєдіяльності (аміак) окислюються нитрифіцирующими бактеріями спочатку до азотистої, а потім до азотної кислоти. Солі азотної кислоти – нітрати – засвоюються вищими рослинами. Мікроорганізми фіксують азот з повітря, збагачують цим елементом грунт, що забезпечує підвищення врожайності сільськогосподарських культур.

Мікроорганізми бувають корисними та шкідливими: деякі з них розлагають засмуки рослин і тварин, очищуючі нашу Землю, інші після проникнення до живого організму, викликають хвороби, що причиняють велику шкоду людині, тваринам і рослинам. Мікроби являються не тільки причиною інфекцій, а й засобом їх лікування. Всі вакцини – біологічні препарати, що використовуються для профілактики захворювань, які складаються з мікробів або продуктів їх життєдіяльності. Не випадково засновник мікробіології Луї Пастер писав: „Микробы – бесконечно малые существа, играющие в природе бесконечно большую роль”.

в основу мікробіології покладена класифікація. До недавнього часу всі живі істоти клітинного складу в залежності від взаємозв’язку ядра та органом з цитоплазмою, складу клітинної стінки та інших ознак розподіляють на дві групи: прокаріоти і евкаріоти. Необхідно, перш за все, усвідомити різницю між прокаріотами ( доядерними організмами, роль ядерного апарату в яких виконує нуклеотид), еукаріотами (мікроорганізмами, в яких чітко виділене ядро з ядерцем).

Для означення мікроорганізмів прийнята бінарна номенклатура, яка включає в себе назву роду та виду.

Система класифікації мікроорганізмів:

Вид Род Сімейство Порядок Клас

Відділ Царство

Вид – це сукупність популяцій, які мають загальне походження та генотип, а також морфологічні, фізіологічні та інші ознаки, що здатні в окремих умовах викликати однакові процеси.

Культура – мікроорганізми, що одержані від (тваринного) людини, тварини, рослини або субстрата зовнішнього середовища і вирощені на поживному середовищі. Чисті культури складаються з особів одного виду, змішані уявляють собою накопичення клітин різних видів.

Штам – це культура одного й того ж виду, що виділена з різних середовищ і відрізняється незначними змінами властивостей (неоднакова біохімічна активність, чутливість до лікарських речовин і таке інше. Наприклад, кишкова паличка, що виділена від крупного рогатого скота і така ж паличка виділена від свиней, можуть бути різними штамами).

Клон – культура мікроорганізмів, що виділена з одної клітини.

Мікроорганізми розподіляють на декілька окремих класів:

– бактерії:

– мікроскопічні гриби;

– дріжджі;

– ультрамікроби.

Систематика бактерій – складна проблема. Нема єдиної класифікації, яка б відображала еволюційний розвиток окремих видів бактерій. Положення багатьох бактерій в системі організмів ще точно не встановлено.

 


Читайте також:

  1. II. Класифікація видатків та кредитування бюджету.
  2. V. Класифікація і внесення поправок
  3. V. Класифікація рахунків
  4. А. Структурно-функціональна класифікація нирок залежно від ступеню злиття окремих нирочок у компактний орган.
  5. АДАПТИВНІ РЕАКЦІЇ МІКРООРГАНІЗМІВ НА СТРЕСОВІ ДІЇ.
  6. Адміністративні провадження: поняття, класифікація, стадії
  7. Аналітичні процедури внутрішнього аудиту та їх класифікація.
  8. Бактеріофаг, його природа і практичне застосування. Вплив бактеріофага на мінливість мікроорганізмів.
  9. Банківська платіжна картка як засіб розрахунків. Класифікація платіжних карток
  10. Банківський кредит та його класифікація.
  11. Банківські ресурси, їх види та класифікація
  12. Будівельна класифікація ґрунтів




Переглядів: 3690

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
 | ЛЕКЦІЯ 2.ТЕМА: ФІЗІОЛОГІЯ МІКРООРГАНІЗМІВ

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.