МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Проблема забезпечення харчових виробництв сировиною та шляхи її вирiшенняПроблема "хлiба насущного" є одвiчною для людства. На даному етапi розвитку цивілізації вона спричинена з одного боку постiйним зростанням потреб людини, а з iншого - поступовим зменшенням pecypciв традицiйної продовольчої сировини. 3ростання потреб у продуктах харчування пов'язане як iз швидким збiльшенням загальної чисельностi населення планети, так i вiдносним пiдвищенням добробуту, а це, в свою чергу, обумовлює чiтку тенденцiю до розширення виробництва харчiв. У той же час світові запаси pecypciв сировини в розрахунку на душу населення мають тенденцiю до зменшення. Причинами такого зменшення в рiзних країнах є piзнi фактори, їx чимало, головнi серед них такі: 1. Величезнi втрати сиро вини в ланцюзi "виробництво-заготiвля-зберiгання - переробка-споживання". Відомо, що загальнi втрати pecypciв сировини за рахунок неповного використання потенцiалу рослин i тварин, їхніх хвороб та ушкоджень шкiдниками, прямих втрат при збираннi, зберiганнi та переробцi досягають по рiзних видах сировини вiд 40 до 55-60% вiд валового збору. 2. Нерацiональне використання продовольчої сировини. Воно зумовлене, з одного боку, зростаючими витратами цiнної продовольчої сировини на технiчнi та кормові цiлi, а з iншого - неповним та неефективним використанням потенцiйних можливостей сировини, недосконалicтю технологiй переробки, внаслiдок чого значна частина сировини iде у вiдходи. З. Наслiдки урбанiзації та розвитку промислової інфраструктури. Щорiчно на забудову міст, промислових та вiйськових об'єктiв, прокладання шляхiв, нафто-, газо- та продуктопроводiв, очисних споруд тощо вiдводяться величезнi площi, що призводить до скорочення сiльськогосподарських угiдь, зокрема рiллi, лукiв, лicових насаджень. 4. 3ростання антропогенного навантаження та "екологічна криза". Швидкий розвиток промисловості, інтенсифікація сільського господарства, безгосподарська вирубка лiciв та інші форми дiяльностi людини призводять до ерозiї гpунтiв, їх виснаження та забруднення промисловими вiдходами, до загострення та збiльшення природних катаклiзмiв (руйнiвнi повенi, посухи, поширення епiзоотiй тощо), до виникнення техногенних катастроф планетного масштабу (на кшталт Чорнобильської), до порушення балансу природного вiдновлення бiореcypciв. Все це та дещо iнше зменшуе можливостi людства в забезпеченнi харчових виробництв традицiйними видами продовольчої сировини. 5. Проблеми перехiдного етапу економiчного розвитку. До наведених вище загальних проблем в Україні додаються проблеми, пов'язанi з набуттям незалежностi та формуванням державного устрою, з порушенням усталених та налагодженням нових економiчних вiдносин мiж країнами СНД, зi структурними змiнами в народногосподарському комплексi та iншi. Пошук шляхiв подолання "сировинної кризи" ведеться здавна. У рiзних країнах вони мають свою специфiку. Для України на даному етапi розвитку цi пошуки полягають в наступному: а) скорочення прямих та непрямих втрат продовольчої сировини. Цього можна досягнути багатьма способами, а саме: · вдосконаленням технологiї вирощування, заготiвлi, зберiгання i транспортування сировини, впровадженням досягнень агро- та зоотехнiки i передового досвiду господарювання, · пiдвищенням родючостi гpунтів та продуктивностi тварин, надiйним захистом рослин та тварин вiд хвороб i шкiдникiв, використанням досконалої спецiалiзованої сільськогосподарської техніки та транспортних засобів, застосуванням нових прогресивних методiв сортування, кондицiонування, пакування, транспортування i зберігання сiльськогосподарської сировини; · використанням бiльш ефективних та високопродуктивних видiв, copтів, порiд i гiбридiв, що дозволить нарощувати ресурси сировини без збiльшення i навіть сороченнi посiвних площ, чисельиостi поголiв'я тощо; · збалансуванням темпів розвитку виробництва сировини з нарощуванням потужностей бази зберiгання i переробки, максимальним наближенням переробних пiдприємств до мiсць виробництва сировини, поглибленням iнтеграцiї галузей АПК; · технiчним переоснащенням, реконструкцiею та розширенням дiючих i будiвництвом нових пiдприемств на базi прогресивних ресурсозберiгаючих технологiй i технiки, переходом вiд механiзацiї окремих технологiчних процесiв i дільниць до створення комплексно механiзованих та автоматизованихлiнiй, цехiв i виробництв; · вдосконаленням управлiння технологiчними процесами та якiстю продукції завдяки впровадженню мiкропроцесорної технiки, iнформацiйно-керуючих комп'ютерних технологiй i систем, оптимiзацiєю матерiальних, енергетичних, фiнансових та iнформацiйних потокiв; б) поступове скорочення та повне припинення використання продовольчої сировини на технiчнi та кормові цiлi шляхом замiни її мiнеральною, синтетичною та мiкробiологiчною продукцiєю; в) збiльшення виходу корисної продукцiї з одиницi вихiдної сировини. Це досягаеться завдяки впровадженню комплексної глибокої переробки сировини, освоенню сучасних безвiдходних технологiй переробки, бiотехнологiй, вакуумної, кріогенноїl, мембранної та екструзiйної технiки, дозволяючої значно пiдвищити ступiнь використання потенцiалу сировини; г) максимальне залучення мicцевої та нетрадицiйної сировини з метою замiни дефiцитної, імпортної та дорогої традицiйної сировини, випуску збалансованих за харчовою табiологiчною цiннicтю продуктiв, розширення асортименту за рахунок нових та полiпшених за властивостями продуктiв харчування; д) впровадження у виробництво новітніх досягнень xiмii:, бiологiї, технологічної науки для розробки бiльш ефективних методiв обробки, пакування та зберiгання готової продукцiї, якi б дозволяли якнайкраще зберегти унiкальнi нативнi склад i властивостi вихiдної сировини, пiдвищити йстiйкicть при зберiганнi та ступiнь засвоєння при вживаннi. Проблема забезпечення сировиною харчових виробництв є лише часткою комплексу проблемних питань розвитку галузi i йуспiшне вирiшення можливе разом зi структурною перебудовою галузi, впровадженням оптимiзованих систем органiзацiї та управлiння виробництвом, оновленням матерiально-технiчної бази, суттєвим зниженням матерiало- та енергомісткості готової продукцiї, пiдвищенням її якостi та конкурентоспроможностi.
Читайте також:
|
||||||||
|