МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Основні технологiчнi термiни i поняттяТехнологiя як наука i практична дiяльнicть має свiй понятiйний апарат. Для позначення певних понять використовуютъся термiни та їх визначення. Вони повиннi бути простими, зрозумiлими, точними, загальноприйнятими i мати однозначне тлумачення. Тому технологiчнiй термiнологiї надається не абияке значення. Найбiльш важливi i широко вживанi термiни стандартизованi, тобто їх написання та визначення зафiксовaнi в спецiалъних (термінологiчних) стандартах. На даний час в Україні дiють декiлька десяткiв стандартiв на технологiчнi термiни. Наприклад: ДСТУ 2073-92 Консерви овочеві та фруктовi. Технологiчнi процеси. Термiни та визначення; ДСТУ 2074-92 Продукцiя переробки овочiв i фруктiв. Термiни та визначення; ДСТУ 2079-92 Солiння i квашення. Технологiчнi процеси. Термiни та визначення; ДСТУ 2368-94 Напої безалкогольнi. Виробництво. Термiни та визначення; ДСТУ 2887-94 Пакування та маркування продукції. Термiни та визначення; ДСТУ 2925-94 Якiсть продукції. Оцiнка якостi. Термiни та визначення; ДСТУ 2474-95 Т ехнологiчна пiдготовка виробництва. Основні термiни й визначення та iн. Оскiльки існує велика кiлькiсть харчових виробництв i конкретних технологiй, то й термiнологiя дуже рiзноманiтна. В залежностi вiд використання термiни умовно подiляють на двi групи: загальнi та специфiчнi. До загальних вiдносять термiни, якi використовують у багатьох харчових виробництвах (операцiя, процес, лiнiя), а специфiчними вважають термiни, якi вживаються в одному або групi спорiднених виробництв ( сульфiтацiя, бланшування, кондицiонування тощо). Розглянемо деякi наЙбiльш поширенi загальнi технологiчнi термiни. Технологічна оnерацiя - сукупнicть дiй на сировину (промiжний або кiнцевий продукт), якi вiдбуваються на певному мicцi i за певний час та приводять до передбачуваної змiни її характеристик або властивостей (наприклад, мийка, стерилiзацiя, пакування тощо). Технологічна стадiя - сукупнiсть декiлькох операцiй, якi забезпечують отримання промiжного продукту. У бiлъшостi харчових технологiй виокремлюють три стадiї пiдготовчу, основну та завершалъну. В консервному виробництвi, наприклад, до підготовчої стадiї вiдносяться операцiї приймання, зберiгання, вивантаження сировини, мийка, сортування, iнспекцiя. До основної - бланшування, фасування, закатування банок, стерилiзацiя i охолодження. На завершальнiй (фiнiшнiй) стадiї виконуються сортування, етикетування, пакування та зберiгання готової продукцiї. Технологічний nроцес - сукупнicть вcix операцiй, якi забезпечують виготовлення з вихiдной сировини кiнцевої продукції заданої якостi i призначення. У випадках коли процес розглядається як система взаємопов'язаних та взаємовпливаючих операцiй (елементiв системи ) з їх внутрiшнiми та зовнiшнiми зв'язками, його позначають терміном "mехнологiчнuй nomiк". Технологічна машина (технологiчний апарат) технiчний пристрiй, призначений для виконання певної технологiчної операцiї. Технологічний агрегат - сукупнicть машин (апаратiв) для послiдовного виконання однiєї або кiлькох сумiжних технологiчних операцiй. Технологічна лiнiя - сукупнicть машин i arperaтів, призначених для здiйснення технологiчного процесу виготовлення певної продукції. Продуктuвнiстъ машини – кількість сировини, промiжного продукту або кінцевої продукції, яка обробляється в машинi за одиницю часу. Потужність лінії - кiлькiсть готової продукцiї, яка виробляється на лiнiї за певний час. Позначається в облікових одиницях - абсолютних або умовних (наприклад в тоннах або в тубах за годину, змiну чи piк). Iнтенсивність nроцесу - кiлькicть продукту, виробленого за одиницю часу, вiднесена до робочої довжини, площi або обсягу робочого органу машини. Замiсть iнтенсивностi процесу iнодi визначають питому продуктивнicть, або швидкicть перетворення продукту при технологiчнiй обробцi. Технологiчнuй режu-м - сукупнicть чисельних значень основних параметрiв робочої зони, в якiй виконується конкретна операцiя. Для бiльшостi харчових технологiй до таких параметрiв вiдносяться температура, тиск, концентрацiї речовин, спiввiдношення продукту i робочих aгeнтів та iншi. Маmерiальнuй баланс - рiвнicть маси сировини, матерiалiв, якi надходять на переробку, з масою промiжного або кiнцевого продукту, сумарними вiдходами та втратами у виробництвi. У харчових виробництвах матерiальний баланс називають nродуктови-м розрахунком. Biн може складатися як для окремої операцiї, стадiї, так i для процесу в цiлому. Продуктовi розрахунки широко використовують як при проектуваннi, так i при облiку витрат сировини, матерiалiв, вiдходiв i робочих агентів, а також виходу готової продукцiї. Вuхiд продукту - це вiдношення кiлькостi фактично отриманого продукту до його вмісту в вихiднiй сировинi. Частіше визначається в відносних одиницях (вiдсотках або частках). Вiдходu - зменшення маси сировини i промiжних продуктiв за рахунок видалення з них пiд час переробки неїcтiвних або малоцiнних частин (кiсточки, насiння плодiв i овочiв, плодонiжки, луска, нутрощi риби, сухожилля та кicтки м'яса). Якщо цi вiдходи в подальшому переробляються, їх називають вmориннuми ресурсами. Втрати - це природне зменшення маси сировини i промiжних продуктiв за рахунок випаровування вологи, витiкання, розпилювання, прилипання та iнших причин. Якiстъ продукту - ступiнь вiдповiдностi продукції встановленим до неї вимогам у вiдповiдностi з призначенням. Вона характеризує досконалiсть технологiї. Собiвартiстъ nродукцii - це сумарні витрати на виробництво одиницi продукцiї. Собiвартicть також є показником довершеностi технологiчного процесу та органiзацiї виробництва. Використовується як iнтегральний критерiй для вiдбору вapiaнтів технологiї та оцiнки економiчної ефективностi виробництва. Визначення деяких iнших технологiчних термінів будуть данi в наступних главах. На завершення треба вiдзначити, що в технологiчнiй лiтеpaтypi ще мають мicце випадки рiзного тлумачення одних i тихже термінів, використання неусталених термінів, позначення однакових понять рiзними термiнами i таке iнше. Особливо це притаманне лiтературi рiзних кpaїн, рiзних галузей технологiї, а також рiзного часу. Тому одним з важливих завдань технологiчної науки є стандартизацiя термiнологiї на мiжнародному, регiональному, нацiональному та галузевому рiвнях. Вирiшення цього завдання буде сприяти зняттю технiчних бар'єрiв у технологiчному спiвробiтництвi.
Читайте також:
|
||||||||
|