Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Історiя розвитку технології харчових виробництв

Характеристика технології як науки i практичної дiяльностi

Для задоволення своїх потреб в їжi, одязi, житлi, засобах працi людина споконвiкiв переробляла доступнi їй природнi ресурси сировини на необхiднi види продукцiї. Цей процес у XVIII ст. отримав назву "технологiя", що означаї "знання ре­месла" ("техно" - грецькою майстернiсть, ремесло; "логос" ­знання, наука, вчення). Отже - технологiя, це процес отри­мання з вихiдної сиро вини певної продукцiї.

Цим тepмiнoм позначають як наукову, так i практичну дiяльнicть. Технологiя як наука - це галузь знань про способи виробництва корисної для людини продукцiї та методи вiдбо­ру з цих способiв найбiльш економiчних i довершених вiднос­но надання потрiбних характеристик вироблюванiй продукції. Як практична дiяльнicть технологiя - це сукупнiсть засобiв, прийомiв, переробки сировини в кiнцеву продукцiю.

Як практична дiяльнiсть технологiя виникла у стародавнi часи. В пам'ятках icтоpiї стародавнiх часiв (Китаю, Єгипту, Вавiлону, Риму, Греції та iн.) збереглися рецепти виготовлен­ня багатьох продуктiв харчування: хлiба, сиру, вина, пива, ква­су тощо. Технологiчна наука як самостiйна галузь знань поча­ла формуватися з виникненням товарного виробництва i оста­точно сформувалась в останнiй чвертi XVIII ст. Технологія харчових продуктів разом з технологією лікарських засобів спочатку розвивалась у складi хiмiчної технологiї. Вона є найбiльш стародавньою гiлкою хiмiчної технологii. Умовно в iстopї хiмiчної технологiї виокремлюють п'ять етапiв .

1. Стародавнiй (вiд доicторичних часiв до VIII-X ст. на­шої ери). Це етап виникнення i поширення стародавнiх реме­сел, коли емпiричним шляхом людина знаходила та вдоскона­лювала способи переробки сировини, складала рецепти та пе­редавала їх спочатку усно, а потiм письмово вiд поколiння допоколiння. На цьому етапi технологiя виготовлення їжi мала суто практичне значення.

2. Середньовiчнuй етап (ХI-ХУII ст.) характеризується створенням цехiв, тобто дрiбнотоварного виробництва. На цьому етапi виникає розподiл працi мiж цеховиками. Процес виготовлення продукцiї подiляється на oкpeмi операцiї, якi ви­конуються рiзними особами з використанням рiзних прийомiвi засобiв працi. Здійснюється порiвняння i аналiз ефективностi рiзних прийомiв i способiв переробки, вибiр кращих та з'ясу­вання причин перебiгу процесiв в сировинi пiд час її перероб­ки. На вiдмiну вiд першого етапу технологiя мала вже нетiльки описовий, а й аналiтичний характер. Вона все бiльшенабувала рис наукової дисциплiни. В цей перiод роблятьсяпершi спроби аналiзу i узагальнення накопиченого досвiду, його вивчення i розповсюдження у виглядi рукописних i дру­каваних книг, довiдникiв та пiдготовки кваліфікованих фахiвцiв з цієї галузi.

Так, у 1549 р. в унiверситетi м. Падуя (Iталiя) була створе­на перша кафедра технологiї харчових i фармацевтичних ма­терiалiв. А в Росії в 1575 р. з'являється "Торговая книга" - ру­кописна книга, в якiй вперше дається опис харчових та інших продуктiв вiтчизняного та iноземного походження, якi були найбiльш поширенi в Росй i країнах Європи на той час. Kpiм опису асортименту i якicних характеристик в нiй описанi спо­соби їх виготовлення та зберiгання.

3. Етап промuслової революції (ХУІІІ - XIX ст.) характе­ризується створенням промислового (мануфактурного) ви­робництва, на якому розподiл працi все бiльш поглиблюється, широко застосовуються спочатку паровi, а потiм електричнi машини, значно збiльшується продуктивнicть працi. Саме на цьому етапi технологiя набуває рис прикладноi: i теоретичної науки. Конструювання машин та обладнання для харчових ви­робництв потребувало знання сутності явищ i процесiв, якi вiдбуваються в цих машинах (одиничнi процеси). Kpiм якiсних характеристик сировини, продукції i процесiв з'яв­ляється потреба в точних кiлькicних розрахунках розмірів, ре­жимiв, потужностi та iнших характеристик технологiчного об­ладнання i процесiв. Спираючись на досягнення фундамен­тальних наук (фiзики, хiмії, математики, бiології та iнших), тaкi методи були cтвopeнi, а на їx пiдставi були розробленi ос­нови промислових технологiй бiльшостi харчових продуктiв, якi зберегли свої принциповi риси до теперiшнiх часiв. Харчо­ва технологiя вiдокремилась вiд хiмiчноi:, а на межi XIX i ХХст. на стику технологiчних i технiчних наук виникла нова на­ука "Процеси i апарати", предметом якої є одиничнi процеси втехнологiчному обладнаннi.

4. В ХХ ст. харчова технологiя проходить четвертuй, найбiльш бурхливий індустрiалънuй етап. На цьому етапi в зв'язку з використанням у виробництвi поточних (безперерв­них) технологiчних процесiв, якi здiйснюються на конвеєрних механiзованих лiнiях, технологiя як наука стає синтетичною га­луззю знань, що поєднує теорiю одиничних процесiв, теорiю си­стем, теорiю оптимiзації та математичногомоделювання [21]. Саме такий синтез дозволяє розглядати технологiчний процес виробництва продукції як iнтeгpoвaну систему одиничних про­цесiв та зв'язкiв мiж ними i оточуючим середовищем.

Застосування обчислювальноi: технiки при проектуваннi i органiзації технологiчних процесiв дало можливicть викорис­тати великий арсенал методiв математичного моделювання i теорії оптимiзацiї. Завдяки цьому стало можливим оптимiзу­вати виробничi i управлiнськi процеси, виходячи з вимог до кiнцевого продукту, економiчної доцiльностi та охорони довкiлля.

Широке впровадження в харчових виробництвах ме­ханiзованих, комплексно механiзованих та .автоматизованих технологiчних лiнiй викликало потребу автоматизацiї уп­равлiння технологiчними процесами. А це в свою чергу приве­ло до необхiдностi формалiзацiї процесiв, тобто точноi: кiлькicної їx характеристики.

5. В ХХI ст. технологiя вступила в сучасний, п'ятuй етап свого розвитку. Biн характеризується подальшою її iнтer­рацiєю 3 менеджментом, економiкою, iнформатикою, логicти­кою, маркетингом тощо. Зараз вона розглядається [21] "як кiбернетична, iнформацiйна система, що узгоджує не тільки внутрiшнi проблеми технологiї (якicть, собiвартicть продукції, тощо), а й зовнiшнi - постачання сировини, збут продукції, поява конкypeнтів i т.iн." i треба додати екологiчнi проблеми.

Суттєвою особливiстю сучасного етапу розвитку техно­логії є також поглиблене вивчення сутності фiзичних, хiмiчних, бiологiчних та iнших процесiв, якi вiдбуваються в сировинi, промiжних та кiнцевих продуктах у процесi їх ви­робництва. Воно необхiдне для створення загaльної теорії хар­чових технологiй, яка б забезпечила отримання в техно­логiчному процесi бiологiчно повноцiнної, безпечної i якicної продукції при оптимальних витратах матерiальних та енерге­тичних pecypciв.

 

 


Читайте також:

  1. D і 3D технології креслення в AutoCAD
  2. D) оснащення виробництва обладнанням, пристроями, інструментом, засобами контролю.
  3. III.Цілі розвитку особистості
  4. III.Цілі розвитку особистості
  5. III.Цілі розвитку особистості
  6. Iсторiя розвитку геодезичного приладознавства
  7. OLAP-Технології
  8. PR-ІНСТРУМЕНТАРІЙ І МАНІПУЛЯТИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ
  9. PR-технології у виборчій кампанії.
  10. PR-технології.
  11. V Потреби та мотиви стимулюють пізнання себе та прагнення до саморозвитку.
  12. VІІІ. Проблеми та перспективи розвитку машинобудування.




Переглядів: 1045

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Класифiкацiя та стисла характеристика харчових виробництв | Основні технологiчнi термiни i поняття

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.038 сек.