Економічна сутність собівартості і вартості продукції.
Тема 6. Собівартість продукції (СП).
1. Економічна сутність собівартості і вартості продукції.
2. Класифікація витрат підприємства та їх характеристика.
3. Калькулювання собівартості продукції.
4. Види і показники собівартості.
5. Методи визначення собівартості.
6. Шляхи зниження собівартості продукції.
7. Особливості розрахунку собівартості транспортної продукції.
Собівартість – це частина вартості, що виражає витрати підприємства на спожиті в процесі виробництва засоби праці, предмети праці й оплату праці, тобто виражені в грошовій формі витрати підприємства на виробництво і реалізацію продукції.
Потрібно визначити різницю між собівартістю і вартістю продукції:
Вартість продукції
Вартість спожитих засобів виробництва
Знову створена вартість
Вартість спожитих засобів праці
Вартість спожитих предметів праці
Вартість необхідного продукту
Вартість додана
ОФ(А)
ОБЗ
Заробітна плата
Прибуток
+ Прибуток = Вартість
Собівартість продукції
.
Рис. 6.1 Складові вартості продукції
Собівартість необхідна:
- для контролю за використанням ресурсів;
- для визначення економічної ефективності діяльності підприємств;
- для встановлення цін на продукцію.
При визначенні собівартості продукції важливе значення має визначення складу витрат що входять до неї. Як відомо, витрати підприємств відновлюються за рахунок двох власних джерел: собівартості (валових витрат), та прибутку. Тому визначення складу витрат, віднесених на собівартість передбачає їх розмеження між джерелами відновлення.
Загальний принцип цього розмеження базується на тому, що до собівартості повинні включатись ті витрати, які забезпечують просте відновлення всіх факторів виробництва: предметів праці, засобів праці, робочої сили, природних ресурсів.
Поіменний перелік всіх валових витрат приведено у законі України “Про оподаткування прибутку підприємств” (ст.5).