Цукор – це біла кристалічна речовина, яка складається переважно з сахарози.
Цукор-пісок – вміст сахарози – 99-75%.
Цукр-рафінад – 99,9%.
Сахароза має здатність гідролізуватись до інвертного цукру – суміш глюкози і фруктози. Добре розчинна у воді, дає насичений розчин при насиченні сахарози 75%, сировина – виноградний цукор, цукровий буряк, тростина – сахарози 12-15%, в буряках – 15-22%.
Переробка буряків відбувається під час збирання урожаю, 50-60% закладається на зберігання 5-6 місяців. За 150 діб вміст цукру зменшується на 90%.
Принципова схема виробництва цукру-піску
Буряки з поля
Листя
Вага
Отр. стружки
Дифузія
Підігрів у ришофері
Попередня дифікація
Остаточна дифікація
Перша сатурація
Відстійники
Вакуумування
Фільтрувальний бруд
ІІ сатурація
Фільтрація
І сульфітація
Випарка
ІІ сульфітація
Фільтрація
Центрифугування
Вакуумвипарка
І продукту
Вакуумвипарка
ІІ продукту
Кристалізація
Центрифугування
Патока
Жовтий цукор
Сушка
Упаковка
Склад
Буряки з поля доставляють у бурячне відділення цукрозаводу, звідти вони механічним підйомником подаються на миття, яке проходить за принципом протитоку (чиста Н2О зустрічає найчистіші буряки), потім буряки проходять через електромагнітний сепаратор, далі через автоматичні ваги поступають на різальну машину.
Витрати води на миття складають – 50% маси буряків. Тривалість обертання валу 14-20 обертів за 1 хв.
Дифузія – отримання соку із стружки.
За структурою протоплазма клітини є напівпроникною оболонкою через яку може вільно проникати Н2О з клітини, але не цукри тому бурякова стружка холодній воді не віддвсть речовини, що містяться у клітковому соці. Для того, щоб заставити речовини кліткового соку (сахарозу) перейти у розчин необхідно викликати коагуляцію білку. Тобто прогріти стружку до 65о і вище у відповідності з дифузією цей процес – дифундування – буде продовжуватись до тих пір поки концентрація кліткового соку буде більшою за концентрацією зовнішнього розчину. Це здійснюється або на безперервно діючих дифузійних апаратах або у дифузійній батареї сік, що вийшов з дифузійного апарату це темно забарвлена рідина з зарактерним запахом, мутна з частинками денатурованого білка та стружки.