МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Характеристика сировини.Сировиною для виробництва цукру служать цукрова тростина і цукровий буряк (Beta vulgaris). Ще два століття до нашої ери в Китаї спочатку з тростини одержували сік і сироп. Промислове виробництво цукру з тростини почалося лише в 16 столітті. Тростина зростає в країнах із тропічним кліматом. Цукор міститься в стеблі, висота якого досягає 4 метрів, а діаметр 5 сантиметрів. Хоча в стеблі міститься цукру у два рази менше ніж у буряку (не більше 10%) від маси стебла, але розраховуючи врожайність із 1 гектара можна одержати цукру у два рази більше, ніж із цукрового буряка. Виробництво цукру з буряка почалося лише два століття назад. Перший цукровий завод у селі Алябьєво, Тульської губернії, почав працювати в 1802 і одночасно в Німеччині. На Україні в середньому виробляють близько 3-х мільйонів тон цукру (на Кубі 8 мільйонів). За добу один завод переробляє до 6 тисяч тонн цукрового буряка. Заводи з виробництва цукру звичайно працюють 110...150 днів у році. Чим довше зберігаються коренеплоди у кагатах, тим більше втрачається сахарози за рахунок дихання. При кисневому диханні спочатку сахароза, що утримується в цукровому буряку, під дією ферментів розпадається на глюкозу й фруктозу, а глюкоза й фруктоза у свою чергу в присутності кисню розкладаються на воду й вуглекислий газ + 2822 кдж тепла: С6Н1206+602 = 6Н20+6С02+2822 кдж Втрати від дихання залежать від зовнішньої температури. При підвищенні температури на 10°С втрати цукру збільшуються в 2,5 рази. А взагалі втрати сахарози за період зберігання становлять близько 10% від всієї сахарози, що міститься в корені.
2. Основні процеси виробництва цукру.
Одержання цукру-рафінаду У буряковому цукрі-піску міститься деяка кількість нецукрів, що надає йому жовтуватий колір, присмак та запах. Основна мета цукрорафінадного виробництва – отримання кристалічного продукту високої якості з вмістом чистої сахарози не менш 99,9 %. Цукор-рафінад виробляють у вигляді цукру-піску та кускового цукру-рафінаду. Основний процес рафінування – відділення сахарози від нецукрів шляхом її багаторазової кристалізації і фізико-хімічного (адсорбційного) очищення сиропів. Цукор-рафінад отримують тільки в перших двох або трьох циклах, послідуючі цикли служать для обезцукрування відтіків та повернення отриманого жовтого цукру на адсорбційне очищення і кристалізацію в рафінадних циклах. Таким чином, в цукрорафінадному виробництві застосовують багатократну кристалізацію та кожній кристалізації передують механічне та адсорбційне очищення сиропів. В результаті цього сахароза цукрового піску перетворюється у цукор-рафінад, а нецукри концентруються в рафінадній патоці.
Питання для самоконтролю 1.Асортимент. Харчова цінність цукру. 2.Назвіть основні стадії виробництва цукру. 3.Дайте харатеристику сировині для виробництва цукру. 4.Особливості одержання цукру-рафінаду. Література: [основна: 3,5,14; додаткова: 2,4,8]
Читайте також:
|
||||||||
|