Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Характеристика сировини.

Сировиною для виробництва цукру служать цукрова тростина і цукровий буряк (Beta vulgaris). Ще два століття до нашої ери в Китаї спочатку з тростини одержували сік і сироп. Промислове виробництво цукру з тростини почалося лише в 16 столітті. Тростина зростає в країнах із тропічним кліматом. Цукор міститься в стеблі, висота якого досягає 4 метрів, а діаметр 5 сантиметрів. Хоча в стеблі міститься цукру у два рази менше ніж у буряку (не більше 10%) від маси стебла, але розраховуючи врожайність із 1 гектара можна одержати цукру у два рази більше, ніж із цукрового буряка. Виробництво цукру з буряка почалося лише два століття назад. Перший цукровий завод у селі Алябьєво, Тульської губернії, почав працювати в 1802 і одночасно в Німеччині.

На Україні в середньому виробляють близько 3-х мільйонів тон цукру (на Кубі 8 мільйонів). За добу один завод переробляє до 6 тисяч тонн цукрового буряка. Заводи з виробництва цукру звичайно працюють 110...150 днів у році. Чим довше зберігаються коренеплоди у кагатах, тим більше втрачається сахарози за рахунок дихання. При кисневому диханні спочатку сахароза, що утримується в цукровому буряку, під дією ферментів розпадається на глюкозу й фруктозу, а глюкоза й фруктоза у свою чергу в присутності кисню розкладаються на воду й вуглекислий газ + 2822 кдж тепла:

С6Н1206+602 = 6Н20+6С02+2822 кдж

Втрати від дихання залежать від зовнішньої температури. При підвищенні температури на 10°С втрати цукру збільшуються в 2,5 рази. А взагалі втрати сахарози за період зберігання становлять близько 10% від всієї сахарози, що міститься в корені.

 

2. Основні процеси виробництва цукру.

 

Одержання цукру-рафінаду

У буряковому цукрі-піску міститься деяка кількість нецукрів, що надає йому жовтуватий колір, присмак та запах. Основна мета цукрорафінадного виробництва – отримання кристалічного продукту високої якості з вмістом чистої сахарози не менш 99,9 %. Цукор-рафінад виробляють у вигляді цукру-піску та кускового цукру-рафінаду.

Основний процес рафінування – відділення сахарози від нецукрів шляхом її багаторазової кристалізації і фізико-хімічного (адсорбційного) очищення сиропів. Цукор-рафінад отримують тільки в перших двох або трьох циклах, послідуючі цикли служать для обезцукрування відтіків та повернення отриманого жовтого цукру на адсорбційне очищення і кристалізацію в рафінадних циклах. Таким чином, в цукрорафінадному виробництві застосовують багатократну кристалізацію та кожній кристалізації передують механічне та адсорбційне очищення сиропів. В результаті цього сахароза цукрового піску перетворюється у цукор-рафінад, а нецукри концентруються в рафінадній патоці.

 

Питання для самоконтролю

1.Асортимент. Харчова цінність цукру.

2.Назвіть основні стадії виробництва цукру.

3.Дайте харатеристику сировині для виробництва цукру.

4.Особливості одержання цукру-рафінаду.

Література: [основна: 3,5,14; додаткова: 2,4,8]

 


Читайте також:

  1. I. Загальна характеристика політичної та правової думки античної Греції.
  2. II. ВИРОБНИЧА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОФЕСІЇ
  3. II. Морфофункціональна характеристика відділів головного мозку
  4. Аварії на хімічно-небезпечних об’єктах та характеристика зон хімічного зараження.
  5. Автобіографія. Резюме. Характеристика. Рекомендаційний лист
  6. Автокореляційна характеристика системи
  7. Амплітудно-частотна характеристика, смуга пропускання і загасання
  8. Аплікація як вид образотворчої діяльності дошкільнят, його характеристика.
  9. Архітектура СЕП та характеристика АРМ-1, АРМ-2, АРМ-3
  10. Афіксальні морфеми. Загальна характеристика
  11. Банківська система України і її характеристика
  12. Банківські ризики та їх характеристика




Переглядів: 1240

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
ТЕМА 12 | Навчальний взвод

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.