Найчастіше в якості показників управління прибутком та витратами використовують певну їх кількість.
№ з/п
Назва показника
Умовне позначення
Одиниця виміру
Формула розрахунку
Сутність показника
Варіанти назв
Маржинальний дохід
МД
гр.од.
Д-Взм
Частина виручки, що залишається на покриття постійних витрат і формування прибутку
Сума покриття, маржинальний прибуток
Ставка покриття
S
гр.од.
од.діяльн.
Ц- Взм1Д
Характеризує приріст прибутку від випуску кожної додаткової одиниці продукції
Маржа на одиницю випуску, коефіцієнт маржинального доходу
Коефіцієнт прибутку
Кпр
Частка одиниць, %
Показує приріст прибутку у відносному виразі при збільшенні доходу на 1 грн.
Коефіцієнт виручки, маржа на одиницю обороту
Точка беззбитковості
ХТБ
Нат.од.
Обсяг діяльності, при реалізації якого доходи дорівнюють загальним витратам
Мертва точка, критична точка
Продовження табл.7.1
Беззбитковість реалізації
ДТБ
Грош.од.
Виручка, яка дорівнює загальним витратам
Точка закриття підприємства
ХЗП
Частки одиниць
Обсяг діяльності, при якому підприємство стає економічно не ефективним, тобто коли виручка покриває тільки постійні витрати
Зона безпеки
ЗБ
Натур.од.
Х - ХТБ
Показує на скільки фактичний обсяг діяльності наближається до критичного
Кромка безпеки
Запас фінансової міцності
ЗФМ
Натур.од.
Д - ДТБ
Показує на скільки фактична виручка наближається до критичної
Межа безпеки
МБ
Частки одиниць, %
Є мірою ризику нерентабельної роботи, чим більше його значення, тим менше ймовірність того, що підприємство понесе збитки у разі зниження обсягу продаж
Коефіцієнт запасу міцності
Закінчення табл. 7.1
Коефіцієнт операційного левериджу
КОП
Частки одиниць
Характеризує ступінь використання постійних витрат підприємства, чим більше цей показник, тим більший вплив забезпечує на прибуток зміна обсягу продаж
Коефіцієнт операційного важелю
Сила операційного важелю
L
%
Кількісний показник операційного важелю, який визначає процент зміни прибутку при певному проценті зміни обсягу продаж (процент зміни = L× % зміни обсягу продаж)