МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Строки вирощування і жива маса молодняку птиці у забійному віціВк-Вн Відносним Середньодобовим приростами Абсолютний приріст – різниця між кінцевою і початковою живою масою однієї голови за певний період часу. А = Мк – Мн ; Де Мн – жива маса на початку періоду Мк- жива маса на кінець періоду Середньодобовий приріст - С = А де Вн – вік на початку періоду, днів Вк – вік на кінець періоду, днів Інтенсивність росту (темп росту, швидкість росту) визначають за допомогою показників відносного приросту : В = А х 100% ½ (Мк + Мн) Визначення розмірів тіла у птахівництві застосовують рідко, за винятком вимірів, що характеризують розвиток грудних м’язів і довжини кіля. Як і інші ознаки, м’ясна продуктивність залежить від спадковості і умов життя в зовнішньому середовищу, а також від статі: самці як правило ростуть швидше і важкі від самиць, півні важчі за курок на 20-25%. Відстають від самиць за живою масою самці перепелів і цесарок. Багато ознак м’ясної продуктивності можна використовувати для оцінки м’ясних якостей птиці: Жива маса у віці забою – основна ознака м’ясної продуктивності, яка визначає кількість м’яса. Швидкість росту молодняку (абсолютний, середньодобовий, відносний прирости). М’ясна скороспілість – визначається віком досягнення забійних кондицій. Крім живої маси, до забійних кондицій слід віднести вгодованість, зрілість м’яса (за показниками якості м’яса).
М’ясні форми статури. Для м’ясної птиці типовим є досить широкий тулуб, округлість форми, сильний розвиток м’ясних частин тіла : грудних м’язів стегна і гомілки. Для об’єктивної оцінки екстер’єрних ознак, що характеризують м’ясні форми, у селекційній практиці використовують такі виміри : - довжина тулубу; - довжина кіля ; довжина гомілки; глибина грудей; ширина грудей. Оперення і колір пір’я. птиця, що погано опериться, росте гірше, до того ж через повільний ріст пір’я цей молодняк до забійного віку зберігає пір’їни, що не завершили ріст ( пеньки), які погіршують товарний вигляд тушки. Небажаною є птиця з різнобарвним пір’ям. Темні пеньки і пір’яні сумки ( особливо після заморожування) дуже помітні на тушці. Найбільш простий і доступний метод обліку оперення молодняку – це визначення росту махових пір’їн у 10-денному віці. У цьому віці курчата, що швидко оперяються мають махові пер’їни1 порядку завдовжки 1 см, які сягають хвоста, опахала розгорнуті. Вгодованість. Якість м’яса і його поживна цінність залежить від вгодованості. Вгодованість птиці, визначається генотипом і годівлею. Живу птицю розподіляють за вгодованістю і масою на стандартну і нестандартну, а після забою стандартну поділяють на 2 категорії: першу і другу. Збереженість м’ясного молодняку. Ця ознака (при відсутності інфекційних захворювань) залежить від спадковості, умов утримання і годівлі. Підвищення життєздатності молодняку є важливим резервом м’ясного виробництва. Витрати корму. Визначальними показником економічної оцінки м’ясної птиці є витрати корму. Чим вища продуктинвість птиці (приріст живої маси), тим менші витрати корму. Плодючисть родинного стада. Отримання великої кількості здорового молодняку і прямо і опосередновано впливає на виробництво м’яса. З економічної точки зору, чим більша плодючисть, тим нижча собівартість молодняку, призначеного для вирощування на м’ясо. Якість м’яса – це цілий комплекс ознак: - соковитість (здатність м’яса утримувати фізіологічно зв’язану воду під час кулінарної обробки), - ніжність (виражається товщиною м’язових волокон гістологічним шляхом і вмістом сполученої тканини), - смак, - колір, на основі дегустаційної оцінки - запах - біохімічний склад - енергетична цінність Про енергетичну цінність м’яса судять попередньо за вмістом сухих речовин в істивній частині м’яса. Основною речовиною, яка визначає енергетичну цінність, є жир (1г жиру 38,9 Дж). І недостатня і надмірна кількість жиру негативно позначається на смакові і засвоєння м’яса. Оптимальний вміст жиру в м’ясі курчат бройлерів є 4-9%. У середньому вміст протеїну в істивній частині тушки становить 21%, у так званому білому м’ясі протеїну на 23% більше, ніж у м ‘ясі ніг. З віком його вміст у м’ясі поступово знижується. Читайте також:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|