Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



М’ЯСНА ПРОДУКТИВНІСТЬ ПТИЦІ

Дв

Маса яєць різних видів сільськогосподарської птиці

 

Вид птиці Маса, г
Страуси: - африканський страус 1500-1900
- Ему
Гуси 180-200
Качки 80-85
Індики 80-85
Кури 45-65
Цесарки 30-48 (40)
Фазани
Перепела 8-18

 

На 2 і 3 біологічному циклі несучості початкова і кінцева маса курячих яєць майже однакова і в цілому перевищує середню масу яєць першого циклу на 3-4г.

Крім того маса яєць самиць птиці, у т.ч. і деяких кросів яєчних курей, змінюється протягом циклу несучості (збільшується як правило з віком). У конкурсних випробуваннях порівнюють масу яєць несучок у 12-місячному віці.

Інбридинг незначно знижує масу яєць, а гетерозис не виявляється або є незначним (3-7%).

Збільшенню маси сприяє:

- більш пізнє статеве дозрівання птиці;

- застосування примусового линяння (крупні яйця на ІІ циклі яйцекладки…)

Форма яєць має важливе значення для інкубації, а також технології механізованого збирання і сортування. Відхилення від нормальної форми виде до збільшення можливості ушкодження шкаралупи яєць під час проходження їх через механізми. Крім того, яйця правильної форми мають відповідне естетичне значення, що впливає на їхній товарний вигляд.

Форма яєць визначається за індексом форми, тобто відношенням великого діаметра до малого. Індекс може бути виражений абсолютною величиною чи у %,

Іф = Дм х 100%

Нормальна форма яйця така, яка відповідає значенням індексу1,32-1,36, або 74(яєчні кури)-75%(м’ясні кури).Індекс формиможна визначитиз використанням індексоміра конструкції П. П. Царенко.

Щільність яйцяє непрямим показником (1,065-1,095 г/ см3 – норма), що характеризує товщину шкарлупи та свіжість яйця. Чим вищі щільність яйця, тим вища товщина шкарлупи. Показник залежить від строків зберігання яйця.


Оцінка складових частин яйця.

Шкарлупа. При зовнішньому огляді враховують: цілісність, забрудненість, шероховатість, гладкість, рівність та ін. особливості поверхні; при просвічуванні яєць на овоскопі: – насічку (ледь помітні тріщини), «мармуровість» (плямистість шкарлупи) – впливає на виводимість яєць. З розвитком промислового птахівництва набула значення і така ознака, як міцність шкаралупи, що виражає придатність яєць до тривалого транспортування, збереження тощо. Великі витрати від бою яєць викликали необхідність надати ознаці міцність шкаралупи селекційного статусу.

Міцність шкаралупи визначається 2 методами :

- прямий, що грунтується на вимірі зусилля (КГС), яке необхідно докласти для роздавлювання шкаралупи;

- непрямий – це визначення товщини шкаралупи, її маси у співвідношенні до маси яйця, щільності яйця і пружної деформації шкаралупи з використанням прибору ПУД-1. Чим менша пружна деформація, тим товстіша і міцніша шкарлупа.

Міцність шкаралупи змінюється з віком, під впливом умов годівлі і мікроклімату, має негативний зв’язок з несучістю. Тому при задовільних умовах годівлі і утримання коефіцієнт спадковості не перевищує 0,4-0,5.

Позитивні ознаки, що характеризують інкубаційні, харчові і товарні якості відносять такі:

- чистота шкаралупи

- її мармуровість

- морфологічний склад яйця (маса жовтка, білка, висота і d жовтка і білка, індекс жовтка і білка, одиниці ХАУ);

- висота або діаметр повітряної камери;

- наявність неспецифічних утворень на шкаралупі або її деформація,

- наявність в яйці м’ясних або кров’яних включень,

- наявність ознак псування яйця, фарб,

- якість жовтка оцінюють по пігментації, що залежить від вмісту каротиноїдів (від 2-5 до 28-30 мкг в 1 г);

- біохімічні властивості (вміст віт А, В2, Е, Д) тощо.

 

Дефекти (ознаки псування) яєць, що виявляються при просвічуванні:

- кров’яні включення, що утворюється у яйці в момент формування в органах яйцеутворення;

- «кров’яне кільце» – зародок загинув на ранніх стадіях розвитку (яйце тривалий час зберігалось при високій температурі і відбувається розвиток ембріону. При охолодженні яйця ембріон гине, кров стікає у кровоносні синуси і утворюється «кров’яне кільце»);

- «красюк» – при грубому поводженні з яйцем при зборі, упаковці або транспортуванні розривається жовточна оболонка і білок з жовтком змішуються;

- «пляма» – при проникненні мікроорганізмів у яйце через забруднену шкарлупу – починають свій розвиток, що при овоскопу ванні виглядає у формі розпливчастих темних плям;

- «тумак» – усе яйце вражене мікроорганізмами, воно все затемнене, не просвічується.

 


При розгляді яйця як продукту харчування звертають увагу на його хімічний склад. До складу курячих яєць у середньому входять 65-70% води, 31-34% сухої речовини, в якій = 68% органічних і 32% мінеральних речовин. Протеїн курячих яєць має повний набір усіх незамінних амінокислот. Білок яйця перетравлюється майже на 100%.

Хімічний склад яєць сільськогосподарської птиці (у 100 г рідкої фракції, %)

Вид птиці Показники
Вода Протеїн Жир Вуглеводи Зола
Африканський страус 75,0 12,2 11,7 0,7 1,4
Індики 73,7 13,1 11,1 0,7 0,8
Кури 73,6 12,8 11,8 1,0 0,8
Качки 69,9 13,5 14,4 1,2 1,0
Гуси 70,6 14,0 13,0 1,2 1,2
Перепела 74,3 13,1 11,1 0,4 1,1

 

 


М’ясну продуктивність можна визначити як здатність молодняку птиці нарощувати потужну мускулатуру. Отже, м’ясна продуктивність пов’язана з ростом і розвитком молодого організму, тобто ознаки м’ясної продуктивності притаманні лише молодняку, який не досяг повної фізіологічної зрілості. Виходячи із цього, слід насамперед розглянути особливості розвитку і росту птиці.

Ріст – це кількісні зміни в організмі, тобто збільшення живої маси.

Розвиток – це якісні зміни в організмі, тобто це удонсконалення анатомічних фізіологічних та біохімічних процесів у організмі.

Темп росту і розвитку визначається генотипом птиці і реалізується відповідно до умов середовища.

Встановлено, що курчата яєчний порід розвиваються швидше, а ростуть повільніше, ніж м’ясні. Найбільша інтенсивність росту спостерігається у перший місць життя (150-160%), і майже у всіх видів молодняку на 5 місяці життя зменшується до 3-20%.

Для характеристики росту молодняку слід зважувати поголів’я один раз на тиждень. У промислових стадах застосовують групове зважування, у племінних – індивідуальне. Встановлену середню живу масу 1 голови порівнюють із стандартом або креслять графік росту поряд із стандартною кривою. Проводити зважування краще вранці, беручи при цьому одну і ту саму птицю кожного разу.

Ріст характеризують за : абсолютним


Читайте також:

  1. БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПТИЦІ
  2. Біологічні особливості птиці
  3. Біологічні особливості травлення с.-г. птиці
  4. Біологічні особливості, продуктивність та породи коней
  5. Будівельна продукція. Кадри, нормування і продуктивність праці
  6. Визначення собівартості продукції вирощування та відгодівлі худоби і птиці.
  7. Вовнова продуктивність
  8. Вплив економічної культури на продуктивність.
  9. Вплив ступіня використання вантажопідйомності автомобіля на годинну продуктивність автомобіля у тоннах, тобто .
  10. Годівля і утримання птиці.
  11. Ектер’єр птиці і методи його оцінки.
  12. Згідно з рекомендаціями Міжнародної організації праці (МОП) розрізняють поняття «продуктивність» і «продуктивність праці».




Переглядів: 2142

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Статева зрілість самиць | Строки вирощування і жива маса молодняку птиці у забійному віці

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.009 сек.