Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Організація, планування і обслуговування робочих місць.

Важливим елементом організації праці на підприємстві є організація робочих місць з метою створення на кожному з них необхідних умов для високопродуктивної і високоякіс­ної праці при якомога менших фізичних зусиллях і мінімаль­ному нервовому напруженні працівника.

Робоче місце це первинна ланка виробництва, зона прикладання праці одного або кількох (якщо робоче місце колективне) виконавців, визначена на підставі трудових та інших діючих норм і оснащена необхідними засобами для трудової діяльності. Робоче місце як місце зайнятості люди­ни визначає умови праці (нормальні, важкі, шкідливі), ре­жими праці й відпочинку, характер праці (різноманітний, монотонний та інше).

Залежно від специфіки виробництва робочі місця можна класифікувати за різними ознаками:

! за професіями (наприклад, робоче місце інженера-конструктора);

! за кількістю виконавців (індивідуальні або колективні);

! за мірою спеціалізації (спеціалізовані або універсальні);

! за рівнем механізації (робочі місця ручної роботи, ме­ханізовані, автоматизовані, апаратні);

! за кількістю обладнання, то обслуговується (одноверстатні, багатоверстатні);

! за специфікою умов праці (стаціонарні і рухомі, підземні і висотні, робочі місця із шкідливими або небезпечними умовами праці та інше).

Організація робочих місці, – це підпорядкована цілям виробництва система заходів по їх оснащенню засобами і предметами праці, плануванню, розміщенню їх у певному порядку, обслуговуванню і атестації. Конкретний зміст цих заходів визначається характером і спеціалізацією робочого місця, його видом і значенням у виробничому процесі.

Оснащення робочого місця складається із сукупності за­собів праці, необхідних для виконання конкретних трудових функцій. Сюди відносяться: основне технологічне і допоміжне обладнання; організаційне оснащення (оргтехніка, засоби зв'язку і сигналізації, робочі меблі, тара тощо); технологічна оснастка (робочі та вимірювальні інструменти, запасні час­тини тощо); робоча документація; засоби комунікації для подачі на робоче місце енергії, інформації, матеріалів, сиро­вини та інше.

Комплексне оснащення робочого місця є необхідною пе­редумовою ефективної організації процесу праці. Однак іншою важливою умовою є раціональне просторове розміщення за­собів оснащення на робочому місці так, щоб забезпечити зручність їх обслуговування, вільний доступ до механізмів, економію рухів і пересувань працівника, зручну робочу позу, хороший огляд робочої зони, безпеку праці, економію вироб­ничої площі, зручний взаємозв'язок із суміжними робочими місцями, з підлеглими і керівниками. Забезпечення цих умов досягається в ході планування робочих місць, яке ми корот­ко визначаємо як найраціональніше просторове розміщення матеріальних елементів виробництва, що складають оснащення робочого місця, та самого працівника.

Рівень організації праці на конкретному робочому місці залежить також від якості його обслуговування. Обслугову­вання робочого місця передбачає своєчасне забезпечення його всім необхідним, включаючи технічне обслуговування (на­ладку, регулювання, ремонт); регулярну подачу необхідних видів енергії, інформації та витратних матеріалів; контроль якості роботи обладнання, транспортне та господарське об­слуговування (прибирання, чистка обладнання, тощо).

Обслуговування робочих місць здійснюється за такими функціями:

! енергетична — забезпечення робочих місць електроенергією, стисненим повітрям, парою, водою, а також опалення виробничих приміщень;

! транспортно-складська — доставляння предметів праці до робочого місця, вивезення готової продукції і відходів виробництва, зберігання, облік і видача матеріалів, сировини та інших цінностей;

! підготовчо-технологічна — розподіл робіт за робочими місцями; комплектування технічної документації; підготовка інструменту та допоміжних матеріалів; інструктаж виконавців щодо передових методів праці;

! інструментальна — зберігання, застосування, комплектування і видача на робочі місця всіх видів інструменту, пристроїв, технологічного оснащення;

! налагоджувальна — налагодження і регулювання технологічного устаткування;

! міжремонтна — профілактичне обслуговування;

! контрольна — контроль якості сировини, напівфабрикатів і готових виробів;

! облікова — облік бракованої продукції та аналіз причин браку, профілактичні заходи для підвищення якості продукції та ін.

Усі ці функції мають виконуватися безперебійно і в певних організаційних формах, таких як стандартне, планово-попереджу­вальне, чергове обслуговування робочих місць.

Для комплексної оцінки якості організації робочих місць, для пошуку і приведення в дію резервів підвищення ефектив­ності праці, використовується механізм атестації і раціоналізації робочих місць. В ході атестації комплексно оціню­ються технічний і організаційний стан робочих місць, умови праці й техніка безпеки, розглядаються можливості зростан­ня фондовіддачі, використання кваліфікаційного потенціалу працівників. Атестація дозволяє виявити відхилення від нор­мативних вимог або від конкретних потреб виробничого про­цесу чи виконавця і вдосконалити організацію робочого місця. В результаті атестації по кожному робочому місцю прий­мається одне з наступних рішень: продовжувати експлуата­цію без змін; дозавантажити; раціоналізувати; ліквідувати.


Читайте також:

  1. VII. Прибирання робочих місць учнями (по завершенню роботи) і приміщення майстерні черговими.
  2. Абстрактна модель оптимального планування виробництва
  3. АГЕНТ З ОРГАНІЗАЦІЇ ОБСЛУГОВУВАННЯ АВІАПЕРЕВЕЗЕНЬ
  4. Аконність залишення засуджених у слідчому ізоляторі для роботи з господарського обслуговування.
  5. Алгоритм моделювання систем масового обслуговування
  6. Алгоритм планування податкових платежів. Вибір оптимального варіанту оподаткування та сплати податків.
  7. Аналіз та планування витрат організації на професійне навчання персоналу
  8. Аналіз технічного рівня підприємств побутового обслуговування.
  9. Атестація робочих місць
  10. Атестація робочих місць з шкідливими і небезпечними умовами праці.
  11. Атестація робочих місць за умовами праці
  12. Атестація робочих місць за умовами праці




Переглядів: 645

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Поділ і кооперування праці. | Трудовий процес і його раціоналізація.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.