Біологічні ресурси. З незапам’ятних часів людина для своїх потреб дістає з морів і океанів водорості, виловлює рибу, молюсків, звірів. Все це називають біологічними ресурсами. Левова частка біологічних ресурсів припадає на рибу. Щорічно виловлюють мільйони тонн оселедців, анчоусів, тріски, скумбрії, тунця, ставриди, камбали, лосося. Серед молюсків найбільше значення мають устриці, мідії, морські гребінці, кальмари, восьминоги. Добувають також креветок, крабів, омарів, лангустів. Промисел китів, моржів, тюленів, морських котиків нині обмежений через значне скорочення їх кількості.
Рослинність і тваринний світ Світового океану дуже багаті, але його біологічні ресурси не безмежні. Наприклад, через те, що риби виловлюється більше, ніж може відтворитися, її кількість дуже швидко зменшується. Це означає, що морські організми потрібно берегти від хижацького промислу та загибелі від забруднення води.