Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Характеристика рибництва

 

Вирощування та добування риби у внутрішніх прісних водоймах має переваги над океанічним рибальством. Риба, виловлена у внутрішніх водоймах, не потребує складної технологічної обробки, реалізують її переважно живою.

Відтворення і збільшення рибних запасів внутрішніх водойм - це комплекс заходів, які включають риборозведення, рибогосподарську меліорацію, акліматизацію риби, регулювання рибальства та ін. Основним напрямом у збільшенні добування прісноводних риб є прискорений розвиток товарного рибництва. Для того використовують не тільки спеціально створені водойми-ставки, а й рисові поля, зрошувальні системи, водойми-охолоджувачі теплових електростанцій тощо.

Крім рибницьких заводів і нерестово-вирощувальних господарств, які забезпечують відновлення рибних запасів внутрішніх водойм, товарну рибу розводять також у риборозплідниках та товарних рибницьких господарствах.

Залежно від системи господарства, біологічних особливостей риби і кліматичних умов вибирають тривалість вирощування риби у господарствах, яка називається її оборотом. Оборот буває одно-, дво- і трирічним. У риборозплідниках переважно однорічний оборот. У повносистемних ставкових господарствах України він буває одно-, дво- або трирічним. У коропових ставкових господарствах за умови сприятливих кліматичних і кормових умов за одне літо дістають товарних цьоголіток масою до 400-800 г з виходом до 20-25 ц з 1 га площі нагульних ставків. Така риба надходить у торгівлю як товарна. Для живої товарної риби, у тому числі коропів, застосовують переважно дворічний оборот. Збільшення витрат при цьому компенсують збільшенням загального виходу товарної риби з одиниці площі. При трирічному обороті собівартість товарної риби збільшується внаслідок збільшення строків вирощування та дворазового зимування.

Усі ставки у рибогосподарствах поділяють на виробничі і спеціальні.

Виробничі ставки бувають літніми та зимовими. До літніх ставків належать нерестові, малькові, вирощувальні та нагульні. Нерестові ставки (нерестовики) призначені для природного нересту плідників. При заводському методі одержання потомства такі ставки в господарстві не потрібні. Малькові, або розсадні, ставки призначені для підрощування личинок, пересаджених з нерестовиків або інкубаційних апаратів при заводському способі інкубації ікри. У вирощувальних ставках вирощують цьоголітки, а в нагульних - товарну рибу. Зимові ставки використовують в зимовий період для утримання цьоголіток і маточного стада риб (плідників).

Спеціальні ставки поділяють на карантинні, ізоляторні, ставки та садки товарної живої риби.

У карантинних ставках витримують риб, завезених з інших господарств. Ізоляторні ставки призначені для риб з ознаками будь-якого захворювання. Живорибні ставки та садки використовують для зберігання живої товарної риби, призначеної для перевезення.

В Україні не достатньо використовують для вирощування риби рисові чеки. Є два способи вирощування риби в рисових чеках: спільне вирощування рису і риби та вирощування риби в залитих водою рисових чеках, тобто виведених під “водяний пар”. В Україні для вирощування товарної риби використовують також численні іригаційні споруди. Вирощування в цих спорудах, особливо в магістральних каналах, рослиноїдних риб дає змогу ефективно розв’язувати складне завдання систематичного очищення каналів, які інтенсивно заростають надводною та підводною рослинністю. На Поліссі та в західних областях України ставкові рибницькі господарства створюють також на торф’яних кар’єрах.

Основним об’єктом ставкового розведення риби є короп, який дає 3/4 усієї кількості живої товарної риби. Значну питому вагу в загальній масі живої риби займають товстолобик і білий амур. В Україні провадиться велика робота з акліматизації деяких видів риб, завезених з Америки (буфало, американський або канальний сом, веслоніс). Ці риби доцільно вирощувати в полікультурі з коропом і рослиноїдними рибами. Значний ефект можуть дати гібриди деяких видів риб, насамперед бестер. Важливим об’єктом ставкового рибництва можуть бути кефалеві риби, зокрема лобан, якого доцільно вирощувати також у полікультурі з коропом і рослиноїдними рибами. На Волині є добрі умови для ставкового вирощування вугра. З холодолюбних риб об’єктами товарного рибництва в Україні є форель, яку вирощують у так званих холодоводних, або форелевих, ставкових господарствах. У зв’язку з особливостями біології форелі ці ставки невеликі за площею, мають прискорений водообмін, високу щільність посадки риби. У них використовують методи інтенсивного вирощування риби. У ставках підвищені вимоги до чистоти води та насичення її киснем. Температура води не повинна перевищувати 20 оС. Повносистемні форелеві товарні господарства мають переважно дворічний оборот. Вони є в Прикарпатті, Карпатах, у Закарпатській області та деяких інших областях.

Крім ставкового рибництва в Україні створено озерні товарні рибницькі господарства, у яких поєднано елементи рибництва природних водойм і ставкових господарств.

Значно більший вихід риби з одиниці площі та менші втрати в процесі її вирощування забезпечує так зване індустріальне рибництво, коли рибу вирощують у садках і басейнах. Садкові господарства для вирощування коропа, форелі та деяких інших видів риб створюють на озерах, водосховищах і в прибережних ділянках морів. Басейнові та садкові рибницькі господарства розміщують у водоймах-охолоджувачах при великих теплоелектростанціях. Особливо швидко ростуть у таких водоймах товстолобик і білий амур. Ці риби знищують водну рослинність, очищаючи водойми.

Посильний внесок у забезпечення живою рибою населення України, крім державних рибницьких господарств, роблять колективні сільськогосподарські підприємства (КСП), радгоспи, лісові господарства, організації та підприємства системи споживчої кооперації. Споживча кооперація закуповує живу рибу в КСП, радгоспах, лісових і рибницьких господарствах і реалізує її населенню переважно сільської місцевості. Крім цього, споживча кооперація безпосередньо вирощує живу рибу.

 


Читайте також:

  1. I. Загальна характеристика політичної та правової думки античної Греції.
  2. II. ВИРОБНИЧА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОФЕСІЇ
  3. II. Морфофункціональна характеристика відділів головного мозку
  4. Аварії на хімічно-небезпечних об’єктах та характеристика зон хімічного зараження.
  5. Автобіографія. Резюме. Характеристика. Рекомендаційний лист
  6. Автокореляційна характеристика системи
  7. Амплітудно-частотна характеристика, смуга пропускання і загасання
  8. Анатомо-біомеханічна характеристика положень і рухів тіла
  9. Аплікація як вид образотворчої діяльності дошкільнят, його характеристика.
  10. Архітектура СЕП та характеристика АРМ-1, АРМ-2, АРМ-3
  11. Афіксальні морфеми. Загальна характеристика
  12. Банківська система України і її характеристика




Переглядів: 1433

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
РОЗДІЛ 3. Жива товарна риба | Науково-практичні основи зберігання живої риби

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.