З усіх груп рибних товарів тільки в живої риби найкраще зберігаються всі поживні речовини. Кулінарні вироби, приготовлені з щойно оглушеної риби, характеризуються високими споживними властивостями, зокрема приємним смаком і особливо тонким ароматом. Охолоджена і морожена риба значно поступається в цьому живій рибі. Попит населення України на живу рибу великий, тому торгівлі цим видом продукції треба приділяти велику увагу. Виробництво товарної риби в Україні значно відстає від потреб населення. Реалізація живої риби не перевищує 1 кг у рік на людину при рекомендованій нормі 3,5-4 кг, що становить приблизно 20 % загальної кількості рибних товарів, рекомендованих для споживання (18-20 кг). Щоб задовольнити потреби населення, в Україні необхідно реалізувати 175-200 тис.т живої риби. Завдання нелегке, але в перспективі і його можна вирішити. Для цього Україна має відповідні природні умови та розвинуте рибництво.