МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Риби отруйні та умовно отруйні
Серед великої кількости риб є й такі, що можуть виявитися небезпечними при споживанні їх. Інколи може бути небезпечним навіть фізичний контакт з такими рибами. Пояснюється це наявністю в складі м’яса або інших органів хімічних сполук, які мають токсичні властивості. Отруйні риби трапляються переважно в тропічних і субтропічних зонах Світового океану. До них належать скалозуби, спинороги, риба-хірург, деякі види барабулевих тощо. Окремі види риб цих районів Світового океану можуть стати отруйними при сприятливих для цього умовах. В тканинах таких риб внаслідок високої температури під дією мікрофлори накопичується отрута. Зокрема, отруйні властивості виявлено в темного каранкаса та деяких видів кам’яних окунів. Інколи отруйними є тільки окремі органи - гонади, печінка та плівка, що вистилає черевну порожнину. За умови повного та старанного видалення цих органів рибу можна використовувати в їжу. Такими рибами є дніпровський усач, який водиться у Дніпрі. Він має отруйні гонади. Деякі види риб здатні наносити уколи та укуси з виділенням в рану сильно діючої отрути (морські йоржі, мурени). Отруйним може виявитись також слиз заснулого вугра, морського язика та інших видів риб, особливо при підвищенній температурі зберігання. М’ясо або окремі органи риб можуть бути отруйними внаслідок накопичення в них деяких отруйних мінеральних елементів, пестицидів, інсектицидів та інших сполук. Це стосується переважно морських риб, але із значним забрудненням навколишнього середовища прісноводні риби також можуть стати небезпечними. Більшість речовин, які забруднюють рибу, промислового походження. Це кінцеві або побічні продукти хімічних процесів. Із отруйних мінеральних елементів у рибах можуть накопичуватися ртуть, миш’як, свинець, селен. Причиною отруєння людини може бути також підвищенний вміст у рибах міді та інших елементів. До органічних отруйних речовин, які можуть потрапити з води в рибу, належать інсектицид мірекс, пестицид ДДТ, алкільні сполуки ртуті, поліхлордифеніли, діоксиди та інші речовини. У зв’язку з цим органи охорони здоров’я проводять аналіз виловленої риби на наявність в них тих чи інших отруйних речовин.
Контрольні завдання і запитання
1. Назвіть основні родини промислових риб, місця та обсяг вилову їх. 2. Порівняльна характеристика коропових і лососевих риб за зовнішніми ознаками, хімічним складом і використанням. 3. Порівняльна характеристика оселедцевих і тріскових риб за зовнішніми ознаками, хімічним складом і використанням. 4. Порівняльна характеристика камбалових і осетрових риб за зовнішніми ознаками, хімічним складом і використанням. 5. Порівняльна характеристика окуневих, скумбрієвих і ставридових риб за зовнішніми ознаками, хімічним складом і використанням. 6. Порівняльна характеристика анчоусових, нототенієвих і тунцевих риб за зовнішніми ознаками, хімічним складом і використанням. 7. Які риби є отруйними та умовно отруйними?
Читайте також:
|
||||||||
|