Лекція №1. Біохімія як наука. Хімічний склад організму. Хімічний склад харчових продуктів
Статична біохімія
Опорні лекції
Біохімія
спеціальність „Виробництво хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчових концентратів”
Миколаїв ‑ 2010
Основні питання лекції:
1. Предмет і завдання біохімії.
2. Структура та хімічний склад живих організмів.
3. Вода в живих організмах і продуктах харчування.
4. Харчування та основні компоненти харчових продуктів.
Біохімія (біологічна хімія) – наука про хімічний склад живих організмів та хімічні процеси, що відбуваються в організмах і є основою їх життєдіяльності.
Завдання біохімії:
Ä Вивчення процесів життєдіяльності;
Ä Вивчення способів обміну речовин і енергії;
Ä Розробка конкретних рекомендацій з виробництва та застосування нових продуктів і харчових добавок з метою максимального використання їх цінності для організму;
Ä Забезпечення збалансованості раціонів харчування;
Ä Попередження утворення токсичних сполук під час процесу технологічної обробки та зберігання продуктів.