Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Хімічний склад живих організмів

Хімічний склад живих організмів, визначає структурні особливості, будову і функції їх на субклітинному, клітинному, тканинному і організменному рівнях.

До складу організму людини масою 70кг входить 21,4% білків (15кг), 1% вуглеводів (0,7кг), 10% ліпідів (7кг), 10% мінеральних речовин (7кг) і 57% води (40кг).

В організмах людини і тварин виявлено більше 70 хімічних елементів, що входять до складу органічних і неорганічних сполук. Деякі з них знаходяться у вигляді іонів. Хімічні елементи є складовими частинами сполук організму і виконують певні біологічні функції.

 

 

 


Група Елемент Символ Вміст, ат.% Група Елемент Символ Вміст, ат.%
Макроелементи Натрій Na 0,73 Мікроелементи Магній Мg 0,010 менше 0,001
Фосфор Р 0,134 Ферум Fe
Сульфур S 0,132 Кобальт Со
Хлор СІ 0,032 Купрум Сu
Калій К 0,036 Цинк Zn
Кальцій Са 0,226 Йод І

 

Вода – одна з найважливіших складових усіх організмів. Організм дорослої людини містить 60 – 70% води. Ще більше води міститься у соковитих частинах рослин і мікроорганізмів.

       
   
 
 

 

 


þ Усередині клітин.

þ Ззовні клітин.

þ Біологічні рідини організмів – кров, лімфа, різні соки.

 


Ä Плоди і овочі ‑ 70 – 90%.

Ä М’ясо – 52 _ 78%

Ä Риба – 55 ‑ 85%

Ä Молоко – 88%.

Ä Хліб – 35 ‑ 50%

Ä Цукор – 0,14%

       
   
 
 

 

 


Харчування – це сукупність процесів, пов’язаних із вживанням та засвоєнням в організмі речовин, що входять до складу їжі.

Харчування включає: послідовні процеси надходження, перетравлювання, всмоктування та засвоєння в організмі харчових речовин, необхідних для покриття енерговитрат, побудови та відновлення клітин і тканин тіла та регуляції функцій організму.

Харчові продукти – це складні системи з єдиною внутрішньою структурою та загальними фізико-хімічними властивостями, характеризуються різноманітністю хімічної природи та складом компонентів, що їх утворюють.

3 основні групи компонентів, що формують хімічний склад харчового продукту:

1. Харчова сировина -об’єкти рослинного, тваринного, мікробіологічного, мінерального походження, які використовуються для виготовлення харчових продуктів;

2. Харчові добавки –природні, або синтезовані речовини, сполуки,які спеціально вводять у харчові продукти в процесі виготовлення з метою надання харчовим продуктам певних (визначених) властивостей або збереження їх якостей;

3. Біологічно-активні добавки– концентрати природних речовин, або тих, що ідентичні природним біологічно активним речовинам, призначені до безпосереднього прийому з їжею або введення до складу харчових продуктів.

Всі речовини, які входять до складу харчового продукту поділяють на:

1. Харчові (макронутрієнти), аліментарні – клас головних харчових речовин, які є джерелом енергії та пластичних (структурних) матеріалів; містяться в їжі у відносно великих кількостях (від 1г). Належать білки, вуглеводи, ліпіди.

2. Харчові (мікронутрієнти)– клас харчових речовин, що біологічно впливають на різноманітні функції організму; містяться в їжі в невеликих кількостях (міллі- и мікрограми).

· група "парафармацевтики" – речовини їжі, що спричиняють виражену фармакологічну дію. Належать біофлаваноїди, глікозиди, алкалоїди, ефірні масла, органічні кислоти.

3. Нехарчові (неаліментарні) речовини – містяться у харчових продуктах, проте не використовуються організмом у процесах життєдіяльності. Належать різноманітні технологічні добавки (ароматизатори, барвники, консерванти, антиоксиданти) та отруйні речовини.

 

 

 
 

 

 



Читайте також:

  1. D-петля, що складається з 8–12 залишків, декілька з яких – дигідроуридинові.
  2. I. При підготовці до переговорів визначите склад делегації і її керівника.
  3. II. Анатомічний склад лімфатичної системи
  4. II. Вимоги до складання паспорта бюджетної програми
  5. II. За зміною ступенів окиснення елементів, які входять до складу реагуючих речовин
  6. III. Вимоги до учасників, складу груп і керівників туристських подорожей
  7. Аварійно-рятувальні підрозділи Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, їх призначення і склад.
  8. Автокореляція залишків – це залежність між послідовними значеннями стохастичної складової моделі.
  9. Автомобільний пасажирський транспорт – важлива складова єдиної транспортної системи держави
  10. Аграрна політика як складова економічної політики держави. Сут­ність і принципи аграрної політики
  11. АДАПТИВНІ РЕАКЦІЇ МІКРООРГАНІЗМІВ НА СТРЕСОВІ ДІЇ.
  12. Адвокатура — неодмінний складовий елемент механізму забезпечення прав людини.




Переглядів: 3798

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Лекція №1. Біохімія як наука. Хімічний склад організму. Хімічний склад харчових продуктів | Лекція №2. Білки

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.018 сек.