МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Хімічний склад живих організмівХімічний склад живих організмів, визначає структурні особливості, будову і функції їх на субклітинному, клітинному, тканинному і організменному рівнях. До складу організму людини масою 70кг входить 21,4% білків (15кг), 1% вуглеводів (0,7кг), 10% ліпідів (7кг), 10% мінеральних речовин (7кг) і 57% води (40кг).
В організмах людини і тварин виявлено більше 70 хімічних елементів, що входять до складу органічних і неорганічних сполук. Деякі з них знаходяться у вигляді іонів. Хімічні елементи є складовими частинами сполук організму і виконують певні біологічні функції.
Вода – одна з найважливіших складових усіх організмів. Організм дорослої людини містить 60 – 70% води. Ще більше води міститься у соковитих частинах рослин і мікроорганізмів.
þ Усередині клітин. þ Ззовні клітин. þ Біологічні рідини організмів – кров, лімфа, різні соки.
Ä Плоди і овочі ‑ 70 – 90%. Ä М’ясо – 52 _ 78% Ä Риба – 55 ‑ 85% Ä Молоко – 88%. Ä Хліб – 35 ‑ 50% Ä Цукор – 0,14%
Харчування – це сукупність процесів, пов’язаних із вживанням та засвоєнням в організмі речовин, що входять до складу їжі. Харчування включає: послідовні процеси надходження, перетравлювання, всмоктування та засвоєння в організмі харчових речовин, необхідних для покриття енерговитрат, побудови та відновлення клітин і тканин тіла та регуляції функцій організму. Харчові продукти – це складні системи з єдиною внутрішньою структурою та загальними фізико-хімічними властивостями, характеризуються різноманітністю хімічної природи та складом компонентів, що їх утворюють. 3 основні групи компонентів, що формують хімічний склад харчового продукту: 1. Харчова сировина -об’єкти рослинного, тваринного, мікробіологічного, мінерального походження, які використовуються для виготовлення харчових продуктів; 2. Харчові добавки –природні, або синтезовані речовини, сполуки,які спеціально вводять у харчові продукти в процесі виготовлення з метою надання харчовим продуктам певних (визначених) властивостей або збереження їх якостей; 3. Біологічно-активні добавки– концентрати природних речовин, або тих, що ідентичні природним біологічно активним речовинам, призначені до безпосереднього прийому з їжею або введення до складу харчових продуктів. Всі речовини, які входять до складу харчового продукту поділяють на: 1. Харчові (макронутрієнти), аліментарні – клас головних харчових речовин, які є джерелом енергії та пластичних (структурних) матеріалів; містяться в їжі у відносно великих кількостях (від 1г). Належать білки, вуглеводи, ліпіди. 2. Харчові (мікронутрієнти)– клас харчових речовин, що біологічно впливають на різноманітні функції організму; містяться в їжі в невеликих кількостях (міллі- и мікрограми). · група "парафармацевтики" – речовини їжі, що спричиняють виражену фармакологічну дію. Належать біофлаваноїди, глікозиди, алкалоїди, ефірні масла, органічні кислоти. 3. Нехарчові (неаліментарні) речовини – містяться у харчових продуктах, проте не використовуються організмом у процесах життєдіяльності. Належать різноманітні технологічні добавки (ароматизатори, барвники, консерванти, антиоксиданти) та отруйні речовини.
Читайте також:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|