Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Найважливіші представники полісахаридів

Ферментація та бродіння

       
   
 
 

 


 
 

 

 

 

 


Крохмаль – суміш двох полісахаридів: 8амілози (лінійний полісахарид), побудований із залишків α-D-глюкопіранози, що зв’язані 1→ 4-зв’язками. 8 амілопектину (розгалужений полісахарид), де залишки α-D-глюкопіранози сполучені між собою зв’язками 1→4 і 1→6.
Схеми будови амілози (А) та амілопектину (Б): а – глюкозний залишок з вільним глікозидним гідроксилом (альдегідний початок ланцюга). Пунктиром вказана границя остаточного декстрину, утвореного при ферментативному гідролізі під дією β-амілази.

 
 

 


       
   
 
 

 


Глікоген (тваринний крохмаль) (С6Н10О5)n – резервний полісахарид тваринного організму, є джерелом хімічної енергії для більшості процесів, що відбуваються в органах, тканинах і клітинах. Після забиття тварин швидко розщеплюється з утворенням D-глюкози і потім перетворюється в лактат. Структура глікогену. За своєю хімічною природою глікоген – розгалужений полісахарид, молекули якого побудовано із залишків α-D-глюкопіранози, що з’єднана в прямі та розгалужені ланцюги за типом 1→4 і 1→6. Одне таке розгалуження припадає на 10 – 14 моносахаридних залишків. Глікоген ‑ білий аморфний порошок, добре розчиняється у воді (утворює колоїдний розчин). З розчином йоду в йодиді калію дає кольорову реакцію, забарвлення якої залежить від ступеня гідролізу (від червоно-фіолетового до червоно-коричневого). Молекула глікогену складається у середньому 2400 – 300000 залишків глюкози. Молекулярна маса – від 400 тис. до 50млн.
Інулін – резервний гомополісахарид рослин. Макромолекули інуліну мають лінійну будову, де залишки β-D-фруктофуранози з’єднані між собою за типом 2→1. Молекулярна маса інуліну не перевищує 6000. Інулін – білий аморфний гігроскопічний порошок, утворює колоїдний розчин, оптично активний. Одержують з сировини екстракцією гарячою водою. Використовують для одержання фруктози і як замінник глюкози для хворих на діабет.

 

 


Целюлоза (клітковина) Назва целюлоза виникла від назви рослинних клітин, основною складовою яких є целюлоза. Целюлоза має дуже довгі ланцюги залишків глюкози, сполучені у положеннях 1 та 4 так же, як в молекулі амілози; відрізняється від амілози тим, що глюкоза в целюлозі знаходиться в β-формі, кількість залишків в молекулі целюлози може досягати 12000. Емпірична формула:6Н10О5)n Ферментативний гідроліз клітковини (під дією мікробних ферментів целюлози і целобіози) або кислотний гідроліз під дією мінеральних кислот (НСІ, Н2SO4), утворюється β-D - (+) – глюкоза: 6Н10О5)n Н2О 6Н10О5)х m С12Н22О11 n C6H12O6 клітковина амілоїд целобіоза глюкоза Целюлоза дуже стійка до механічних і хімічних дій, розчиняється в мідно аміачному розчині, солянокислих розчинах окремих солей, в концентрованій сірчаній кислоті. Має кристалічні та аморфні області. Зокрема, аморфні області підлягають дії розчинників і хімічних реагентів.
 

Геміцелюлози– клас полісахаридів, що не засвоюються організмом людини. Клітинні стінки рослин представляють собою комплексну матрицю, що складається з целюлози, лігніну і геміцелюлоз. Геміцелюлози в пекарських виробах виконують роль водоутримуючого агенту. При виготовленні пшеничного тіста вони покращують якість замішування, знижують енергію перемішування, беруть участь у формуванні структури тіста (у формуванні клейковини), що дозволяє створити об’єм хліба. Уповільнюють черствіння хліба. Геміцелюлози утворюють частину неперевареного комплексу, що важливо для перистальтики кишечнику; сприяють видаленню жовчних кислот і знижують рівень холестерину в крові.

Установлено, що харчові волокна, знижують риск кардіологічних захворювань і злоякісних новоутворень прямої кишки, а для хворих на діабет – потребу в інсуліні.

Фрагмент полігалактуронової кислоти, яка утворює протопектин; метилові ефіри полігалактуронових кислот утворюють пектини.
   
D-глюкуронова кислота входить до складу гетерополісахаридів: гіалуронової кислоти, хондроїтинсірчаної кислоти, гепарину. D-галактуронова кислота входить до складу пектинових речовин: протопектину та пектину.
   
D-глюкозамін (мономер хітину, що виконує у членистоногих тварин захисні функції), входить до складу гіалуронової кислоти, гепарину (гетерополісахаридів). D-галактозамін (складова частина молекул глікозаміногліканів), входить до складу хондроїтинсірчаної кислоти (гетерополісахарид).

 

 

 


Читайте також:

  1. Видатні представники емпіричного напрямку у філософії Нового часу
  2. Відповідно до цивільного процесуального законодавства не можуть виступати як представники в суді судді, слідчі та прокурори (ст. 41 ЦПК).
  3. Загальна характеристика філософії Нового часу: школи, представники, ідеї.
  4. Загальна характеристика філософії Нового часу: школи, представники, ідеї.
  5. Лекція 4. ТЕМА: Найважливіші біохімічні процеси збудниками яких є мікроорганізми
  6. Наведемо найважливіші дії, які реалізуються у процесі ведення юридичних справ.
  7. Найважливіші відомості про будову і розвиток Всесвіту
  8. Найважливіші глобальні проблеми сучасного суспільства
  9. Найважливіші досягнення науки
  10. Найважливіші елементи християнської обрядовості називають таїнствами.
  11. Найважливіші заходи антикризової політики держави
  12. Найважливіші категорії етики соціальної роботи




Переглядів: 2715

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Найважливіші представники моносахаридів і дисахаридів | Поняття та класиф БУ

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.