Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Основні положення.

Виробнича програма - це система завдань з виробництва і доставки продукції споживачам відповідно до номенклатурі, асортименту, належної якості і в встановлені терміни згідно з договорами поставок.

В основу планування виробничої програми покладена система показників обсягу виробництва, яка включає натуральні і вартісні показники.

Натуральними показниками виробничої програми є обсяг продукції в натуральних одиницях за номенклатурою й асортиментом.

Номенклатура - це перелік назв окремих видів продукції.

Асортимент - це різновидність виробів у межах даної номенклатури.

Виробнича потужність - це максимально можливий випуск продукції на підприємстві за умови виконання завдань з номенклатури, асортименту, якості і максимального завантаження устаткування і виробничої площі, використання сучасних технологічних процесів і форм організації виробництва і праці на основі прогресивних норм використання матеріальних і трудових ресурсів.

Задача 1: Визначити рівень виконання виробничої програми підприємства за обсягом виробництва і асортиментом.

Таблиця 1

Продукція Випуск, ум. банок Рівень виконання плану, %
За планом фактично
Виріб А А…..  
Б  
В  
Г  
Д  
Ж -  
ВСЬОГО      

 

Методика виконання:

Рівень виконання виробничої програми за обсягом визначається за формулою:

(4.1)

Рівень виконання виробничої програми за асортиментом визначається за формулою:

(4.2)

де Офі, Опі – фактичний і плановий обсяги випуску продукції і – го виду;

/Офі/пі – фактичний випуск продукції і – го виду продукції у планових межах.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Висновок:____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Задача 2: Визначити обсяг товарної, валової і реалізованої продукції підприємства за даними таблиці:

Таблиця 2

Продукція Обсяг випуску, шт./тис. грн. Ціна одиниці, грн. Залишки незавершеного виробництва, тис. грн. Залишки готової продукції на складі, тис грн.
на початок року на кінець року на початок року на кінець року
Вироби, шт.            
А
Б Б…..
В

 

Методика виконання:

Валова продукція - вся продукція у вартісному виразі, незалежно від ступеня її готовності:

; (4.1)

де ВП - валова продукція;

ТП – товарна продукція,

НЗВп - вартість залишків незавершеного виробництва на початок планового періоду;

НЗВК- вартість залишків незавершеного виробництва на кінець планового періоду;

Товарна продукція - вся виготовлена в плановому або попередньому періодах продукція, що відповідає стандартам, технічним умовам, прийнята у ВТК, упакована і підготовлена до реалізації. Обсяг товарної продукції по кожному виробу можна визначити за формулою:

; (4.2)

де пі – обсяг випуску продукції, тис. шт.,

Ці – ціна одиниці виробу, грн.

Обсяг реалізованої продукції - включає вартість усіх готових виробів, що були поставлені покупцям і оплачені ними, та вартість інших виконаних робіт, які входять в товарну продукцію. Визначається за формулою:

 

; (4.3)

Результати розрахунку наведіть в таблиці:

 

Таблиця 3

Показники Виріб А Виріб Б Виріб В
Товарна продукція, тис. грн.      
Валова продукція, тис. грн.      
Реалізована продукція, тис. грн.      

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Висновок:____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Задача 3: Планом підприємства за рік передбачено:

Таблиця 4

Показники Випуск продукції, од. Гуртова ціна, грн. /од.
Виріб А
Виріб Б Б…..
Виріб В

Вартість інших виробів в гуртових цінах підприємства склала 740 тис. грн., розмір запланованих послуг промислового характеру на сторону складуть на суму 125 тис. грн., напівфабрикати, що виготовлюються для реалізації нас сторону плануються на рівні 70 тис. грн. Визначить обсяг товарної продукції підприємства.

Методика виконання:

Товарна продукція - вся виготовлена в плановому або попередньому періодах продукція, що відповідає стандартам, технічним умовам, прийнята у ВТК, упакована і підготовлена до реалізації:

 

; (4.4)

де ТП - товарна продукція;

ГП - готова продукція;

Н - напівфабрикати, які поставляються на сторону;

Ппх - послуги промислового характеру;

Тнс - товари народного споживання;

Ркб - роботи з капітального будівництва, які виконуються власниками;

Пдг - продукція допоміжних господарств, призначена для реалізації «на сторону»;

Рвс.- середні та капітальні ремонту, що виконуються власними силами.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Висновок:____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Задача 4:За допомогою даних наведених в таблиці визначити вартість валової продукції та вартість товарної продукції окремих її видів. сільськогосподарського підприємства. рівень товарності по продукції наступний: пшениця – 90%, соняшник – 98%, молоко – Г….., приріст свиней – 85%. Проаналізувати її динаміку.

Динаміка валової продукції сільськогосподарського підприємства

Таблиця 5

Продукція Валове виробництво, ц Співставна ціна 2010р, грн. Вартість валової продукції, тис. грн. Звітний до базисного, %
Базисний рік Звітний рік Базисний рік Звітний рік
Рослинництво всього:     Х      
- пшениця 102,75      
- соняшник 284,21      
- овочі: помідори В….. 179,38      
- фрукти: зерняткові 201,69      
Тваринництво всього:     Х      
- молоко 248,66      
- приріст ВРХ 1164,16      
- приріст свиней 1273,4      
- вовна 40,14      
- яйця, тис. шт. 465,34      
Разом по підприємству:     Х      

 

Методика виконання:

Валова продукція сільського господарства становить суму вартості всіх вироблених продуктів за певний період, переважно за рік.

Валова продукція аграрних підприємств в співставних цінах визначається за формулою:

; (4.5)

де ВПсц – вартість валової продукції в співставних цінах, тис. грн.

Оі – обсяг виробництва і – го виду продукції в натуральних вимірниках,

Цсі – співставна ціна і – го виду одиниці продукції.

Вартість товарної продукції з врахуванням рівня товарності визначається за формулою:

; (4.6)

де ВП – обсяг валової продукції, виробленої за певний період в поточних цінах,

Рт – рівень товарності, %

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Висновок:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Питання для перевірки:

1. Сутність виробничої програми.

2. Елементи формування виробничої програми.

3. Показники виробничої програми.

4. Сутність номенклатури та асортименту.

5. Методика визначення вартісних показників виробничої програми.

6. Особливості визначення валової і товарної продукції в аграрних підприємствах.

7. Поняття: оптимальна виробнича програма.

8. Планування виробничої програми.

9. Виробнича потужність підприємства.

10. Рівень використання виробничої потужності підприємства.

Завдання для самостійної роботи студентів.

Використовуючи теоретичні матеріали, рекомендовану літературу підготувати відповіді на тестові та контрольні запитання, а також реферати на теми:

1. Сутність, завдання і місце виробничої програми в системі господарських планів підприємства.

2. Системи і методи планування виробничої програми підприємства.

3. Зміст і порядок розроблення виробничої програми підрозділів.

4. Оптимізація обсягів випуску продукції у конкурентному середовищі.

5. Значення оптимальної виробничої програми на підприємстві.

6. Зміст і особливості визначення виробничої програми в аграрних підприємствах.

7. Зв'язок між виробничої програмою і виробничою потужністю.

 


Читайте також:

  1. II. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ.
  2. II. Основні закономірності ходу і розгалуження судин великого і малого кіл кровообігу
  3. II. Основні засоби
  4. II.3. Основні способи і прийоми досягнення адекватності
  5. VII. ОСНОВНІ ЕТАПИ РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ У ХХ ст.
  6. Адвокатура в Україні: основні завдання і функції
  7. Амортизація основних засобів, основні методи амортизації
  8. Артеріальний пульс, основні параметри
  9. Банківська система та її основні функції
  10. Біржові товари і основні види товарних бірж. Принципи товарних бірж.
  11. Буддійська філософія і її основні школи
  12. Будова й основні елементи машини




Переглядів: 591

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
ЗАНЯТТЯ 4. | ЗАНЯТТЯ 5.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.053 сек.