МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Основні положення.Виробнича програма - це система завдань з виробництва і доставки продукції споживачам відповідно до номенклатурі, асортименту, належної якості і в встановлені терміни згідно з договорами поставок. В основу планування виробничої програми покладена система показників обсягу виробництва, яка включає натуральні і вартісні показники. Натуральними показниками виробничої програми є обсяг продукції в натуральних одиницях за номенклатурою й асортиментом. Номенклатура - це перелік назв окремих видів продукції. Асортимент - це різновидність виробів у межах даної номенклатури. Виробнича потужність - це максимально можливий випуск продукції на підприємстві за умови виконання завдань з номенклатури, асортименту, якості і максимального завантаження устаткування і виробничої площі, використання сучасних технологічних процесів і форм організації виробництва і праці на основі прогресивних норм використання матеріальних і трудових ресурсів. Задача 1: Визначити рівень виконання виробничої програми підприємства за обсягом виробництва і асортиментом. Таблиця 1
Методика виконання: Рівень виконання виробничої програми за обсягом визначається за формулою: (4.1) Рівень виконання виробничої програми за асортиментом визначається за формулою: (4.2) де Офі, Опі – фактичний і плановий обсяги випуску продукції і – го виду; /Офі/пі – фактичний випуск продукції і – го виду продукції у планових межах. _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Висновок:____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Задача 2: Визначити обсяг товарної, валової і реалізованої продукції підприємства за даними таблиці: Таблиця 2
Методика виконання: Валова продукція - вся продукція у вартісному виразі, незалежно від ступеня її готовності: ; (4.1) де ВП - валова продукція; ТП – товарна продукція, НЗВп - вартість залишків незавершеного виробництва на початок планового періоду; НЗВК- вартість залишків незавершеного виробництва на кінець планового періоду; Товарна продукція - вся виготовлена в плановому або попередньому періодах продукція, що відповідає стандартам, технічним умовам, прийнята у ВТК, упакована і підготовлена до реалізації. Обсяг товарної продукції по кожному виробу можна визначити за формулою: ; (4.2) де пі – обсяг випуску продукції, тис. шт., Ці – ціна одиниці виробу, грн. Обсяг реалізованої продукції - включає вартість усіх готових виробів, що були поставлені покупцям і оплачені ними, та вартість інших виконаних робіт, які входять в товарну продукцію. Визначається за формулою:
; (4.3) Результати розрахунку наведіть в таблиці:
Таблиця 3
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Висновок:____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Задача 3: Планом підприємства за рік передбачено: Таблиця 4
Вартість інших виробів в гуртових цінах підприємства склала 740 тис. грн., розмір запланованих послуг промислового характеру на сторону складуть на суму 125 тис. грн., напівфабрикати, що виготовлюються для реалізації нас сторону плануються на рівні 70 тис. грн. Визначить обсяг товарної продукції підприємства. Методика виконання: Товарна продукція - вся виготовлена в плановому або попередньому періодах продукція, що відповідає стандартам, технічним умовам, прийнята у ВТК, упакована і підготовлена до реалізації:
; (4.4) де ТП - товарна продукція; ГП - готова продукція; Н - напівфабрикати, які поставляються на сторону; Ппх - послуги промислового характеру; Тнс - товари народного споживання; Ркб - роботи з капітального будівництва, які виконуються власниками; Пдг - продукція допоміжних господарств, призначена для реалізації «на сторону»; Рвс.- середні та капітальні ремонту, що виконуються власними силами. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Висновок:____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Задача 4:За допомогою даних наведених в таблиці визначити вартість валової продукції та вартість товарної продукції окремих її видів. сільськогосподарського підприємства. рівень товарності по продукції наступний: пшениця – 90%, соняшник – 98%, молоко – Г….., приріст свиней – 85%. Проаналізувати її динаміку. Динаміка валової продукції сільськогосподарського підприємства Таблиця 5
Методика виконання: Валова продукція сільського господарства становить суму вартості всіх вироблених продуктів за певний період, переважно за рік. Валова продукція аграрних підприємств в співставних цінах визначається за формулою: ; (4.5) де ВПсц – вартість валової продукції в співставних цінах, тис. грн. Оі – обсяг виробництва і – го виду продукції в натуральних вимірниках, Цсі – співставна ціна і – го виду одиниці продукції. Вартість товарної продукції з врахуванням рівня товарності визначається за формулою: ; (4.6) де ВП – обсяг валової продукції, виробленої за певний період в поточних цінах, Рт – рівень товарності, %
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Висновок:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Питання для перевірки: 1. Сутність виробничої програми. 2. Елементи формування виробничої програми. 3. Показники виробничої програми. 4. Сутність номенклатури та асортименту. 5. Методика визначення вартісних показників виробничої програми. 6. Особливості визначення валової і товарної продукції в аграрних підприємствах. 7. Поняття: оптимальна виробнича програма. 8. Планування виробничої програми. 9. Виробнича потужність підприємства. 10. Рівень використання виробничої потужності підприємства. Завдання для самостійної роботи студентів. Використовуючи теоретичні матеріали, рекомендовану літературу підготувати відповіді на тестові та контрольні запитання, а також реферати на теми: 1. Сутність, завдання і місце виробничої програми в системі господарських планів підприємства. 2. Системи і методи планування виробничої програми підприємства. 3. Зміст і порядок розроблення виробничої програми підрозділів. 4. Оптимізація обсягів випуску продукції у конкурентному середовищі. 5. Значення оптимальної виробничої програми на підприємстві. 6. Зміст і особливості визначення виробничої програми в аграрних підприємствах. 7. Зв'язок між виробничої програмою і виробничою потужністю.
Читайте також:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|