Мета: Опанувати сутність та основні поняття виробничої програми. Засвоїти основні показники виробничої програми.
В результаті розгляду теоретико - практичних питань студент повинен
вміти:
- розкривати поняття виробничої програми, виробничої потужності;
- оволодіти методикою визначення показників виробничої програми;
- володіти і орієнтуватися в методиці визначення виробничої потужності;
- оцінювати показники виробничої програми в аграрних підприємствах.
План семінару:
1. Сутність та основні поняття виробничої програми.
2. Складові елементи виробничої програми.
3. Визначення натуральних показників виробничої програми. Їх сутність.
4. Визначення вартісних показників виробничої програми, їх різновиди.
5. Основні етапи планування виробничої програми.
6. Поняття виробнича потужність підприємства.
7. Особливості розрахунку виробничої потужності підприємства в залежності від типу виробництва.
8. Сутність та методика визначення показників виробничої програми аграрних підприємств.
9. Завдання 1. Визначити рівень виконання виробничої програми підприємства за обсягом виробництва і асортиментом.
10. Завдання 2: Визначити обсяг товарної, валової та реалізованої продукції.
11. Завдання 3: Визначити обсяг товарної підприємства.
12. Завдання 4: Визначити вартість валової та товарної продукції сільського господарства в співставних цінах
Терміни і поняття:
Виробнича програма, номенклатура, асортимент, показники виробничої програми, обсяг виробництва, державний контракт и державне замовлення, планування виробничої програми, виробнича потужність.