МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
В результаті розгляду теоретико - практичних питань студент повиненвміти: - розкривати сутність фінансової діяльності підприємства; - оцінювати фінансово – економічні результати діяльності підприємства; - оволодіти методикою визначення фінансово - економічних показників; - орієнтуватися в методиці планування прибутковості підприємства; - оцінювати показники фінансово – економічної ефективності діяльності підприємства. План семінару: 1. Основні завдання фінансової діяльності. 2. Сутність фінансового результату підприємства. 3. Сутність і види прибутку підприємства. 4. Фінансовий стан підприємства. 5. Сутність планування та методи розрахунку прибутку від реалізації підприємства. 6. Прибутковість підприємства та його показники. 7. Методика розрахунку точки беззбитковості підприємства. 8. Чистий прибуток підприємства і його розрахунок. 9. Особливості фінансової діяльності та її показники аграрних підприємств. 10. Завдання 1. Визначити чистий прибуток і розподілити його. 11. Завдання 2: Визначить загальні змінні витрати на одиницю продукції; річні сукупні витрати, точку беззбитковості, 12. Завдання 3: Розрахувати показники рентабельності діяльності пекарні за асортиментом і в цілому. 13. Завдання 4: Визначити рівень валової (через валовий прибуток) та операційної рентабельності одиниці продукції. Терміни і поняття: Фінансова діяльність, кредит, оренда, актив, пасив, дохід, чистий дохід, валовий прибуток, прибуток від звичайної діяльності, операційний прибуток, джерела формування прибутку, рентабельність, ліквідність, платоспроможність, показники ефективності виробництва. Основні положення: Фінансування - це залучення необхідних коштів для покриття потреби підприємства в основному і оборотному капіталі. Суть фінансової діяльності підприємства полягає у виникненні грошових відносин, пов'язаних з безперервним кругообігом коштів у формах витрачання ресурсів, одержання доходів, їх використання, а також із приводу відносин з постачальниками, покупцями продукції, працівниками підприємства, державними органами та ін. Прибуток - це та частина виручки, то залишається після відшкодування всіх витрат на виробничу й комерційну діяльність підприємства. Згідно з П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати», прибуток - це сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати, а збиток - це перевищення суми витрат над сумою доходу, для отримання якого були здійснені ці витрати. Формування чистого прибутку від звичайної діяльності відбувається за схемою:
Важливе значення в плануванні прибутку має точка беззбитковості ("поріг рентабельності") - виручка від реалізації, при якій підприємство не має збитків, але ще не має і прибутків. При цьому витрати підприємства дорівнюють його доходам. Термін "ефект" у перекладі з латинської означає "результат". Ефект може бути як позитивним, коли зміни є корисними, так і негативним, коли зміни деструктивні, або нульовим, коли змін немає. Ефективність виробництва полягає в оцінці його результатів, а саме обсягів виготовленої продукції в натуральному чи вартісному виразі або прибутку. Рентабельність - це відносний показник ефективності роботи підприємства, який у загальній формі обчислюється як відношення прибутку до витрат (ресурсів). Рентабельність має кілька модифікованих форм залежно від того, які саме прибуток і ресурси (витрати) використовують у розрахунках. Розрізняють рентабельність: 1. рентабельність інвестованих ресурсів (капіталу. 2. рентабельність продукції. 3.рентабельність продажу продукції визначається. 4. рентабельність операційної діяльності: 5. рентабельність звичайної діяльності: 6. рентабельність господарської діяльності.
МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ
Задача 1: Підприємство планує випускати наступну продукцію:
Доходи підприємства від здачі майна в оренду складають 84520 грн., доходи від реалізації цінних паперів – 15880 грн., сума податку на прибуток – 19%. Відрахування від прибутку в резервний фонд – 10%, фонд споживання – 60%, фонд накопичення – 30% За допомогою схеми формування прибутку визначити чистий прибуток і розподілити його за фондами. Методика виконання: Прибуток від реалізації продукції визначають за формулою: (5.1) де Ці – ціна реалізації і – го виду продукції, тис. грн.; Сі–собівартість виробництва конкретного виду продукції, тис. грн.;
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Висновок:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Задача 2: Для виготовлення 1 літру харчової добавки необхідно витратити Б ..... грн. сировини, затрати праці становлять 2,6 грн. на 1 л. Визначить загальні змінні витрати на одиницю продукції; річні сукупні витрати, якщо постійні витрати на 250 тис. л. дорівнюють 380 тис. грн.; точку беззбитковості, якщо договірна ціна реалізації одиниці продукції дорівнює 10,3 грн.; точку беззбитковості, якщо загальна річна сума амортизації складає 130 тис. грн. складіть рисунок беззбитковості. Методика виконання: Точку беззбитковості визначають таким чином: ; (5.2) де ТБ - точка беззбитковості, Впост - величина постійних (фіксованих) витрат, грн.; Взмін - величина змінних витрат на одиницю продукції, грн. ; А- амортизаційні відрахування, грн. Ц - гуртова ціна продажу, грн. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Висновок:________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Задача 3: Розрахувати показники рентабельності діяльності пекарні за асортиментом і в цілому.
Методика виконання: Рентабельність конкретного виду продукції визначається за формулою: (5.3) де Прі - прибуток і – го виду продукції, тис. грн. ; Псі– повна собівартість конкретного виду продукції, тис. грн. Рентабельність діяльності пекарні визначається за формулою: (5.4) де ПРод- загальна сума прибутку підприємства; ВС– загальна сума витрат, що були понесені підприємством на виробництво продукції, тис. грн. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Висновок:________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Задача 4: Доход від реалізації продукції на підприємстві за звітний період складає 3567 тис. грн., сума яка підлягає оподаткуванню на додану вартість дорівнює 456 тис грн., сума акцизного збору – Г….. тис. грн. Собівартість реалізованої продукції дорівнює 2256 тис грн. Протягом періоду було отримано коштів у вигляді штрафів на суму 4 тис. грн., витрати на збут продукції та адміністративні витрати складають 18 тис. грн. та 48 тис. грн. відповідно. Підприємство веде спільну діяльність протягом року доходи від цієї діяльності склали 131 тис грн. Загальна сума витрат від участі в капіталі склала 91 тис. грн. Протягом року було отримано дивідендів на суму45 тис. грн., одночасно погашено відсотки за кредит на суму 3,6 тис. грн. Визначити чистий прибуток підприємства. Фінансові результати діяльності підприємства
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Висновок:________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Питання для перевірки: 1. Сутність фінансової діяльності підприємства. 2. Методи організації фінансової діяльності підприємства. 3. Елементи фінансового плану підприємства. 4. Види прибутку. 5. Методика визначення прибутку від операційної діяльності. 6. Методика визначення прибутку від звичайної діяльності. 7. Оцінювання фінансового тану підприємства. 8. Структура пасиву балансу. 9. Структура активу балансу. 10. Методика визначення показників фінансового стану підприємства. 11. Планування прибутковості підприємства. 12. Методика визначення точки беззбитковості. 13. Показники фінансово – економічної діяльності підприємства. Завдання для самостійної роботи студентів. Використовуючи теоретичні матеріали, рекомендовану літературу підготувати відповіді на тестові та контрольні запитання, а також реферати на теми: 1. Динаміка рівня прибутковості підприємства різних галузей економіки України. 2. Динаміка і шляхи підвищення рентабельності на підприємствах різних галузей економіки України. 3. Державна політика оподаткування та прибутковість підприємств. 4. Підвищення прибутковості підприємств під впливом дії окремих чинників. 5. Загальноприйнята практика використання прибутку підприємства. 6. Резерви підвищення прибутковості діяльності підприємств аграрного сектору. 7. Досвід розподілу прибутку підприємства в агарних секторі. Читайте також:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|