Тема: Персонал підприємства і продуктивність праці.
Мета: Вивчити методику розрахунку показників використання персоналу на підприємстві, чисельності працівників. Засвоїти поняття продуктивності праці, способи розрахунку виробітку та трудомісткості продукції.
В результаті розгляду теоретико - практичних питань студент повинен
вміти:
- розкрити сутність понять персонал та продуктивність праці;
- розраховувати показники використання персоналу;
- здійснювати планування чисельності персоналу.
План заняття:
1. Поняття персоналу як основного ресурсу підприємств.
2. Класифікація і структура персоналу підприємства та інших суб'єктів господарювання.
3. Методика розрахунку явочної, облікової і середньооблікової чисельності працівників.
4. Визначення чисельності окремих категорій працівників.
5. Забезпечення аграрних підприємств персоналом і методика визначення потреби в тимчасові та сезонній робочій силі.
6. Поняття та різновиди кадрової політики підприємства.
7. Процес підбору і набору кадрів. Методи набору кадрів.
8. Продуктивність праці персоналу.
9. Фактори зростання продуктивності праці.
10. Класифікація трудомісткості.
11. Завдання 1: Розрахувати середньорічну кількість штатних працівників.
12. Завдання 2: Скласти баланс робочого часу середньооблікового робітника і розрахувати чисельність робітників.
13. Завдання 3: Розрахуйте середню тривалість відпустки.
14. Завдання 4: Розрахуйте показники використання персоналу.
15. Завдання. 5: Визначить показники ефективності використання трудових ресурсів в агарному підприємстві.
16. Завдання 6: Визначити середньорічний, середньоденний і середньогодинний виробіток на одного працівника і робітника.