Дезінфекціяце знищення хвороботворних мікробів у зовнішньому середовищі. Розрізняють профілактичну та осередкову дезінфекцію.
1. Профілактичну дезінфекціюпроводять незалежно від наявності інфекційних захворювань з метою їх попередження. Профілактичній дезінфекції піддають місця великого скупчення і пересування людей (вокзали, аеропорти, поїзди, пароплави, метро, ринки, кінотеатри, дитячі заклади, поліклініки, готелі, гуртожитки, лазні, громадські туалети тощо).
Вона передбачає:
- провітрювання приміщень;
- вологе прибирання з використанням 0,5-1% розчину хлорного вапна або
хлораміну;
- просушування на сонці м'яких речей (килими, ковдри, покривала тощо),
чищення їх пилососом або вибивання на відкритому повітрі;
- миття рук перед їжею;
- хлорування водопровідної води;
- кип'ятіння питної води з відкритих джерел води;
- пастеризацію і кип'ятіння молока;
- консервування продуктів харчування;
- боротьбу з перенощиками і збудниками хвороб (дезінсекція, дератизація
тощо).
2.Дезінфекція в епідемічному осередку,тобто місці (квартира, двір, гуртожиток та ін.), де виявлено інфекційного хворого. Вона буває поточною і заключною.
38 - завчасного створення і підтримки в постійній готовності
загальнодержавної і територіальних автоматизованих систем
централізованого оповіщення населення;
- організаційно - технічного з'єднання територіальних систем
централізованого оповіщення і систем оповіщення на об'єктах
господарювання;
- завчасного створення та організаційно-технічного з'єднання з системами
спостереження і контролю постійно діючих локальних систем оповіщення
та інформування населення в зонах можливого катастрофічного
затоплення, районах розміщення радіаційних і хімічних підприємств,
інших об'єктів підвищеної небезпеки;
- централізованого використання загальнодержавних і галузевих систем
зв'язку, радіодротового, телевізійного оповіщення, радіотрансляційних
мереж та інших технічних засобів передавання інформації.