Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Виробництво і використання органічних добрив

 

Виробництво та раціональне використання органічних добрив є важливим фактором підвищення родючості ґрунту та врожайності сільськогосподарських культур.

Вихід свіжого підстилкового гною від певної групи худоби за рік можна визначити за формулою

 

 

де Вд – вихід гною в кг за добу (додаток И);

Тс – тривалість стійлового періоду, діб;

Пс – середньорічне поголів’я тварин;

1000 – коефіцієнт перерахунку в тонни.

 

При розрахунках виходу гною до однієї голови ВРХ прирівнюють відповідно 1,5 голови коней, 2 голови молодняку ВРХ до двох років, 3 – 5 телят, 4 – 5 дорослих свиней, 10 овець.

Слід також звернути увагу на нагромадження та використання пташиного посліду. В середньому за рік від однієї голови одержують: від курей – 6 кг, качок – 8, гусей – 11 кг посліду.

Кількість гною в буртах розраховують, перемножуючи об’єм бурта (м3) на масу 1 м3 гною. Маса 1 м3 свіжого гною без ущільнення становить 300 – 400 кг, в ущільненому стані – 700, напівперепрілого – 800 і перегною – 900 кг.

Під час виробництві і зберіганні до стану напівперепрілого, свіжий гній втрачає 20% початкової маси. Якщо худоба у господарстві на безпідстилковому утриманні, то вихід рідкого гною від однієї голови за добу становить: ВРХ – 55 кг, молодняка ВРХ – 25, свиней – 5 кг. Маса 1 м3 рідкого гною становить 950 кг.

Вихід гноївки, яку можна використати для приготування компостів, складає 1,7% при щільному способі зберігання гною, 4,5 – напівущільненому і 10% при пухкому від маси свіжого гною.

Розрахунки можливого виробництва гною ведуть за формою табл. 3.1.

Таблиця 3.1

План виробництва підстилкового гною в господарстві

Вид і група тварин Поголів’я тварин Вихід свіжого гною, т/рік Вихід гноївки, т/рік
від 1-ї голови разом
         
Вироблено разом, т   _________ ________
Втрати при зберіганні гною 20%   _________  
Виробництво напівперепрілого гною, т   _________  

 

Одним із заходів збільшення виробництва органічних добрив є компостування різних органічних матеріалів. Після обґрунтування необхідності виготовлення компостів складається план їх виробництва за формою табл. 3.2.

Таблиця 3.2

План виробництва компостів у господарстві

Вид компосту Матеріал для компосту-вання Співвідно-шення ком-понентів Витрати компонентів, т Втрати при компосту-ванні, т Вихід компосту, т
           
   

 

Слід урахувати, що втрати маси при компостуванні становлять близько 15%.

У господарстві можуть заготовлятися й інші види органічних добрив, що відображають у формі табл. 3.3.

Таблиця 3.3

План заготівлі інших видів органічних добрив, т

Вид добрива Нагромаджується в господарстві Завозиться в господарство Разом
Мул ставків, річок      
Солома, сухі стебла тощо      
Гноївка      
Зелене добриво      
Промислові відходи      
Разом      

 

Загальна кількість всіх видів органічних добрив, що заготовляються в господарстві розподіляється між сівозмінами та іншими сільськогосподарськими угіддями з врахуванням рекомендованих оптимальних рівнів насичення, а коли їх виробництво недостатнє, то їх розподіляють, враховуючи пріоритети певних культур і сівозмін. Для визначення загальної кількості нагромадження органічних добрив користуються наступними коефіцієнтами переведення їх у стандартний гній: підстилковий гній – 1,0; безпідстилковий гній (10% сухої речовини) – 0,25; торфогнойовий компост (1: 1) – 1,0; солома – 2,2; курячий послід – 1,4; дефекат – 0,25; зелене добриво – 1,0.

Розподіл органічних добрив у господарстві проводять за формою табл. 3.4.

Таблиця 3.4

План нагромадження і розподілу органічних добрив у господарстві, т

Вид добрива Заготовлено, т Виділено для: Інші вит-рати
разом у перерахунку на стандартний гній польової сівозміни №1 польової сівозміни №2 овочевої сівозміни кормової сівозміни ґрунтозахисної сівозміни садів і ягідників
                   
Разом органічних добрив х                
Площа землі, га х                
Насиченість органічними добривами, т/га х                

 

У кінці розділу необхідно зробити аргументовані висновки за схемою:

1) оцінити способи, умови і якість заготівлі та зберігання гною в господарстві, насиченість ним 1 га ріллі порівняно з рекомендаціями;

2) зробити пропозиції щодо покращення умов нагромадження і застосування органічних добрив у господарстві.

 


Читайте також:

  1. XIII. Використання амортизаційних відрахувань
  2. А. Розрахунки з використанням дистанційного банкінгу.
  3. Аграрне виробництво і його особливості
  4. Агрегати для приготування, навантаження та внесення добрив.
  5. Агрегати для приготування, навантаження та внесення добрив.
  6. Акти за формою Н – 5, Н – 1 та НПВ. Нещасні випадки пов’язані з виробництвом і не пов’язані з виробництвом.
  7. Альтернативна вартість та її використання у проектному аналізі
  8. Аналіз використання капіталу.
  9. Аналіз використання матеріальних ресурсів
  10. Аналіз використання матеріальних ресурсів.
  11. Аналіз використання обладнання.
  12. Аналіз використання прибутку та резервів його зростання




Переглядів: 1562

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
РОЗДІЛ 2 | РОЗДІЛ 4

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.018 сек.