Скрам ( Scrum - бійка , бійка за м'яч в регбі ) - це підхід, В рамках якого можливо вирішити складні адаптивні проблеми, і в той же час продуктивно і із застосуванням твор чеського підходу розробити продукт найвищої якості. Скрам є:
· Легким
· Простим в розумінні
· Надзвичайно складним у оволодінні
Скрам це процесний підхід, використовуваний для комплексного управління процесом розробки продукту з початку 90 - х. Скрам не є процесом або технікою розробки продуктів; це швидше підхід , В рамках якого можливе застосування різноманітних процесів і техні к. скрам показує відносну ефективність вашого способу управління продуктом і практик ами розробки , і завдяки скрам ви можете їх поліпшити.
Скрам підхід (Scrum Framework)
Скрам складається з Скрам Команд (Scrum Teams), Усередині яких розподілені відповідні ролі ( roles ), А також заходів ( events ), артефактів ( artifacts ) і правил ( rules ). Кожен компонент скрам має своє призначення і є ключовим для успіху і використання Скрам. різні стратегії використання скрам змінюють ся , І їх опис виходить за межі даного керівництва. Правила скрам пов'язують заходи, Ролі і а ртефакти, регулюючи відносини і взаємодія між ними. Правила скрам пр описание ани в даному документі.
Теорія скрам
Скрам грунтується на теорії управління емпіричними процесами, або емпірізмі. емпіризм стверджує, що знання приходить з досвідом і прийняття м рішень на підставі того, що є відомим . скрам використовує ітеративний ий , інкрементальний підхід для оптим ізації прогнозованості і управління ризик ами . В основі управління емпіричними процесами лежать три головні принципи: прозорість ( transparency ) , перевірка ( inspection ) і адаптація ( adaptation ). прозорість значні аспекти процесу повинні бути видимими відповідальним за результат. Прозорість вимагає, щоб ці аспекти визначалися загальними стандартами, дозволяючи всім спостерігачам розділяти єдине розуміння видимого.
наприклад :
· Всі учасники процесу повинні користуватися загальної термінологією, що відноситься до процессу;
· виконуючі роботу і оцінюючі її результат у вигляді продукту повинні мати єдине визначення " готовності "