Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Питання 3. Будова ліпідів

Питання 2. Класифікація ліпідів

Розрізняють резервні (запасні) і конституційні (цитоплазматичні) ліпіди. Резервні ліпіди відкладаються переважно в підшкірній жировій тканині, сальнику, брижі, печінці, м'язовій тканині і складають у людини близько 10-15% маси тіла. Вони являють собою енергетичний резерв організму, використовуючи його по мірі необхідності.

Конституційні ліпіди є структурними компонентами.

Конституційні ліпіди є структурними компонентами цитоплазми і змінюються в процесі життєдіяльності дуже мало, навіть у випадках крайнього виснаження організму.

За хімічним складом і фізико-хімічними властивостями ліпіди поділяють на прості і складні.

До простих ліпідів належать складні ефіри різних спиртів і вищих жирних кислот: жири, стериди, воски.

Складні ліпіди крім залишків спиртів і вищих жирних кислот, містять і Інші речовини: фосфатну і сульфатну кислоту, азотисті основи, вуглеводи й ін. До складних ліпідів належать фосфоліпіди, гліколіпіди, сульфоліпіди.

Жири. В організмі людини і тварин жири відіграють надзвичайно важливу роль. Вони мають найбільшу питому вагу в порівнянні зі стеридами і восками. В окремих випадках в організмі людини і деяких тварин кількість жиру складає до 50% їхньої маси.

Жири являють собою ефіри трьохатомного спирту гліцерину і вищих жирних кислот. їх ще називають тригліцеридами, або нейтральними жирами:

Гліцерин є постійною складовою частиною всіх природних жирів. Кислоти ж, що входять до складу жирів, різні. Серед них є як насичені, так і ненасичені кислоти з одним або кількома подвійними зв'язками.

Майже всі жирні кислоти, що входять до складу жирів, містять парну кількість атомів вуглецю і мають нерозгалужений вуглеводневий ланцюг. Найчастіше зустрічаються кислоти з 16 і 18 атомами вуглецю: насичені - пальмітинова С15Н31СООН і стеаринова С17Н35СООН ненасичені - олеїнова С17Н33СООН, лінолева С17Н31СООН і ліноленова С17Н29СООН. Зустрічаються також і інші насичені кислоти: лауринова С11Н23СООН і міристинова С13Н27СООН.

Залежно від кількості залишків жирних кислот і місця їх розташування в молекулі гліцеридів розрізняють моно-, ди- і тригліцериди. Моно- і дигліцериди є неповними ефірами, в яких залишок гліцерину зв'язаний лише з одним або двома залишками жирних кислот (Я):

Моно- і дигліцериди зустрічаються, як правило, у незначних кількостях. Основна маса гліцеридів в організмі людини і тварин представлена тригліцеридами, тобто похідними гліцерину, залишок якого сполучений з трьома залишками вищих жирних кислот.

Звичайно в молекулу природного жиру входять залишки різних кислот. До них, наприклад, можна віднести такі тригліцериди, як олеїнодистеарин, який містить один залишок олеїнової кислоти і два - стеаринової олеїнопальмітостеарин, який містить залишки олеїнової, пальмітинової і стеаринової кислот:

 
 

Тригліцериди, що містять три залишки якоїсь однієї жирної кислоти, зустрічаються дуже рідко.

Жири досить поширені у тваринному і рослинному світі. У складі жирів тваринного походження переважають залишки насичених жирних кислот, тому вони при температурі тіла мають тверду консистенцію. Такими є коров'ячий жир, свиняче сало, баранячий і яловичий жири й ін. Жири рослинного походження містять у своєму складі переважно залишки ненасичених жирних кислот і при звичайній температурі є рідинами. їх називають оліями. Відомі соняшникова, оливкова, лляна, мигдальна олії тощо.

Стериди - це складні ефіри стеринів і вищих жирних кислот (найчастіше - пальмітинової). Стерини, або стероли, - високомолекулярні циклічні спирти, похідні циклопентанпергідрофенантрену. Стерини і стериди доволі поширені в природі. Вони входять до складу клітинних мембран. Похідними стеринів є багато гормонів, жовчні кислоти, вітаміни групи В, алкалоїди, отрути Й інші речовини.

Найбільший інтерес має холестерин і його, похідні - холестериди. Холестерин - це високомолекулярний циклічний одноатомний ненасичений спирт:

У тілі людини масою 70 кг міститься до 140 г холестерину, більше всього його в мозку (2,60-3,20%).

У шкірі людини міститься 7-дегідрохолестерин, з якого утворюється вітамін О3:

Воски - група простих ліпідів, молекули яких містять вищі спирти жирного ряду, складні ефіри вищих жирних кислот і жирних спиртів. Вони поширені у тваринному і рослинному світі. Воски тваринного походження - це бджолиний віск, ланолін, спермацет рослинного - карнаубський, церотиновий, монтановий воски.

Воски утворюють захисну плівку на шкірі, шерсті тварин, пір'ї птахів, покривають листя і плоди вищих рослин, а також кутикулу зовнішнього скелету багатьох комах.

Складні ліпіди.

Фосфоліпіди містяться головним чином у клітинних мембранах і нервовій тканині, у жирових відкладеннях вони виявляються в дуже невеликій кількості. Фосфоліпіди, або фосфатиди, містять, крім складних ефірів вищих спиртів і вищих жирних кислот, також залишки фосфатної кислоти й азотистої основи.

Залежно від природи спиртового залишку фосфоліпіди діляться на дві підгрупи: фосфатиди-гліцериди і фосфатиди-не-гліцериди.

Фосфатиди-гліцериди, або фосфогліцериди, так само як і нейтральні жири, містять у молекулах як спиртовий компонент гліцерин. Проте на відміну від жирів одна з первинних гідроксильних груп цього спирту сполучена складноефірним зв'язком з фосфатною кислотою. Тому дану групу фосфоліпідів називають ще гліцерофосфатидами.

Найпростішим фосфогліцеридом є фосфатидна кислота. До її складу входять залишки двох вищих жирних кислот - одна насичена (R1) і одна ненасичена (R2) яка, як правило, знаходиться в положенні 2, а також залишок фосфатної кислоти:


Фосфатидна кислота є вихідною речовиною, з якої побудовані інші гліцерофосфатиди. У клітинах фосфатидна кислота міститься в дуже малих кількостях, але є важливим проміжним продуктом у біосинтезі інших фосфогліцеридів.

У найбільшій кількості в організмі людини і вищих тварин та рослин містяться фосфогліцериди фосфатиди летанол амін, фосфатидилхолін і фосфатидилсерин.

Фосфатидилетаноламін, або кефалін. Молекула цього фосфоліпіду являє собою сполуку фосфатидної кислоти з азотистою основою етаноламіном, або коламіном НО - СН2- СН/> - ТМН2:


Залишок фосфатидної Залишок кислоти етаноламіну

Залишок

кислоти

 

 

Фосфатидилетаноламін входить до складу тканин головного мозку людини, печінки великої рогатої худоби, жовтка курячого яйця. З білками утворює ліпопротеїдні комплекси.

Гліколіпідами називають сполуки, молекули яких містять ліпідний і вуглеводний компоненти, сполучені ковалентним зв'язком. До гліколіпідів належать різні за структурою сполуки, що містяться в організмах тваринного, рослинного і бактеріального походження. Вони виконують як метаболічні, так і структурні функції: входять до складу клітинних і внутрішньоклітинних мембран, мають антигенні властивості.

У складі гліколіпідів виявлені представники всіх основних класів моносахаридів - гексози, аміносахари, дезоксисахари і т.д.

Цереброзиди за своєю будовою дещо нагадують сфінгомієліни, але замість фосфатної кислоти і холіну містять у молекулі залишок галактози або глюкози. Наприклад, цереброзид нейрон має таку будову:


Цереброзидами багаті тканини мозку. В організмі вони виконують структурну і метаболічну функції.

Гангліозиди - великий клас гліколіпідів дуже складної будови. Молекули гангліозидів мають великі розміри і містять значну кількість вуглеводів. В їх складі міститься в середньому 40-43% галактози, 21% нейрамінової кислоти, 13% сфінгозину, 23-26% гексозамінів, глюкози і стеаринової кислоти. Структура гангліозидів подібна до структури цереброзидів, але замість галактози молекула гангліозидів містить складний олігосахарид.

Гангліозиди є структурними компонентами нейронів, знешкоджують отрути, беруть участь у проведенні нервових імпульсів.


Читайте також:

  1. II. Будова доменної печі (ДП) і її робота
  2. IV. Питання самоконтролю.
  3. V. Питання для самоконтолю
  4. V. Питання туристично-спортивної діяльності
  5. VI . Екзаменаційні питання з історії української культури
  6. А.1 Стан , та проблемні питання застосування симетричної та асиметричної криптографії.
  7. Актуальні питання управління земельними ресурсами та їх охорони
  8. Аналогія права - вирішення справи або окремого юридичного питання на основі принципів права, загальних засад і значення законодавства.
  9. Анатомічна будова кісток вільної нижньої кінцівки
  10. Анатомо-фізіологічна перебудова організму підлітка
  11. Анатомо-фізіологічна перебудова організму підлітка та її вплив на його психологічні особливості й поведінку.
  12. Антигенна будова HDV




Переглядів: 5276

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Питання 6. Застосування вуглеводів | Питання 4. Хімічний склад ліпідів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.007 сек.