Для обгрунтування вибору типорозміру чи розрахунку кормоприготувального об'єкта необхідно знати добові потреби кормів для ферми, разовий обсяг їх видачі, продуктивність окремих технологічних ліній і кормоцеху в цілому.
Добову витрату кожного виду кормів Gдоб, визначають за формулою:
Gдоб= (3.1)
де — норма видачі i-го виду корму на одну голову j-ї групи тварин, кг (приймають відповідно до кормового раціону); — кількість тварин j-ї групі; п — кількість груп тварин з однаковою нормою видачі даного виду корму.
Загальний добовий обсяг роботи кормоцеху Gсум становитиме:
Gсум =(1+Wсум-Wф/1- Wсум) (3.2)
де Wсум і Wф — задана та фактична вологість кормової суміші, %; k — кількість складових компонентів кормового раціону. Вологість кормової суміші визначають як середньозважений показник:
Wсум= (3.3)
де Wi - вологість i-го компонента кормової суміші.
При розрахунках приймають вологість концентрованих кормів 13 %, коренебульбоплодів — 80, силосу — 65, трав'яного борошна — 14, сіна і соломи — 18, зеленої маси — 75 %.
Для доведення вологості кормової суміші до заданої норми додають поживні розчини або воду, необхідна кількість яких така:
Gв=Gсум(Wв – Wcум)/100 - Wcум (3.4)
де Gв, Wв — відповідно кількість та вологість поживного розчину або води, які додають у кормову суміш.